3p
Hosszú előkészítés után megindult a Moszul városának felszabadítását célzó hadművelet. A harc az iraki hadseregre hárul, de hozzájuk nagy erőkkel csatlakozik az immáron önálló kurd hadsereg, és az egész akciót amerikaiak irányítják. Innen már nem marad esélye az Iszlám Államnak, két év után kiszorul Irakból.
A fegyelmezett és elszánt kurd haderő. Forrás: flickr.com

Ostrom indul

Hosszas tervezés és felkészülés után vasárnap reggel röplapokat szórtak a városra, hogy a civil lakosság fel tudjon készülni, este már meg is indult a támadás. A tulajdonképpeni várost még nem érték el, de a környékén óriási területeket foglaltak el. Összesen 30 ezer főből áll a támadó erő, és számítások szerint 4-8 ezer védő van a városban. A Pentagon szerint az első napra kitűzött célokat teljesítették, sőt valamivel nagyobb területet is elfoglaltak.

A koalíció parancsnoka, Stephen Townsend altábornagy elmondta, hogy a harc hetekig, vagy akár tovább is eltarthat. A Pentagon ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az amerikai katonák nem vesznek részt a közvetlen harcokban. Az iraki kurd haderő, a pesmerga 4000 harcossal képviselteti magát, és a Moszultól keletre fekvő falvakat tisztította meg a dzsihádistáktól, miközben az iraki hadsereg dél felől nyomult előre. Barzani, a kurd régió elnöke a Reuters szerint azt nyilatkozta, hogy ez az első alkalom, amikor a két haderő együtt harcol, és már az első nap 200 négyzetkilométernyi területet elfoglaltak.

Szektaharc és exodus veszélye

A tervek szerint a városba csak az iraki hadsereg és rendőrség volt behatolni, a velük harcoló síita milíciák nem, nehogy a két vallási irányzat hívei között feszültség, esetleg provokáció alakuljon ki, mivel Moszult túlnyomórészt síita arabok lakják. Szaddam idején a szunniták uralkodtak a síitákon, Szaddam megdöntése után megfordult a helyzet, és minden amerikai és nemzetközi erőfeszítés ellenére a síita kormány elnyomta a szunnita lakosságot, így azok könnyen bedőltek az Iszlám Állam ígéreteinek, bár aztán hamar kiábrándultak.

A két vallási irányzat konfrontációja mellett attól is félnek a hadművelet tervezői és irányítói, hogy a harcok során a polgári lakosság menekülni kezd majd a dzsihádista védők elől, akik élő pajzsként használnák őket, és ez akadályozhatja majd a hadműveleteke, nem is beszélve a sok menekült ellátásának nehézségeiről. A röplapok arra buzdították a lakosságot, hogy maradjanak otthon, és ott várják be a felszabadító erőket.

Mi lesz utána?

A felszabadítás utáni békefenntartásra nincsenek igazán komoly, kidolgozott tervek. Moszul városának közigazgatását megszervezték, ezek szerint Ninive tartomány kormányzója, melynek fővárosa Moszul, visszatérne és átvenné az irányítást, de mellette lenne a bagdadi kormány és a kurdok egy-egy képviselője, hogy figyelembe tudják venni mindhárom csoport érdekeit. A várost kerületekre osztanák, és minden kerületet alpolgármester irányítana. Ezzel úgy gondolják, könnyebb lenne az adott városrészek etnikai viszonyaihoz alkalmazkodóbb városirányítást létrehozni.

A város és környéke nemzetiségileg meglehetősen tarka képet mutat. A túlnyomó többség ugyan szunnita arab, de elszórtan élnek ott kurdok is, nem is beszélve más, kisebb nemzetiségekről, mint türkmének, keresztények és jazidiak, mindehhez jött a 2003 utáni iraki kormány síita dominanciája. A legcélszerűbb valószínűleg az egész ország felosztása lenne kurd, szunnita és síita arab területekre, a vegyes lakosságú helyeken soproni módon népszavazással meghúzva a határt. A kurdok valószínűleg nagyra nőtt erejüknél fogva maguk fogják területüket kikerekíteni, és függetlenségüket biztosítani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG