3p
Végre sikerült az ostromló erőknek elvágni Moszult és a tőle nyugatra fekvő területet az Iszlám Állam többi maradványától, melyekből már csak a szíriaiak említésre méltóak, ott is leginkább Rakka városa. Így a moszuli katlanból se ki, se be, nincs utánpótlás és nincs menekülés. Már csak autóbombás merényletekre futja a dzsáhádistáknak.

A város körülzárása új problémát is felvetett: hogyan koordinálják tevékenységüket a továbbiakban a gyűrűt bezáró erők, azaz a kurdok és a síita milíciák.  Ezért szerdán a Moszultól nyugatra fekvő Szindzsár városában állomásozó kurd pesmerga erők parancsnoka és az iráni támogatású síita Badr milícia vezetője, Hadi al-Amiri találkoztak és megegyezésre jutottak erőik további feladatait illetően. A legfontosabb lépés, hogy a Szindzsárhoz közel lévő, de még az Iszlám Állam kezén lévő Tal Afar városát elszigeteljék, majd bevonuljon oda az iraki kormányhadsereg.

Etnikai óvatosság

Tal Afarból közben menekül a szunnita lakosság, akik főleg türkmén etnikumúak. Az iraki miniszterelnök fontosnak tartja, hogy magába a városba az iraki kormányerők vonuljanak be, sőt még azt is, hogy az összetételük valamelyest tükrözze a város etnikai tarkaságát. Így szeretné elkerülni, hogy a felszabadításkor etnikai villongások törjenek ki. Ha a várost végül sikerül elfoglalni, akkor jöhet a Moszultól nyugatra fekvő maradék területek elfoglalása, és onnantól fogva már csak magában Moszulban fog zajlani a harc.

Ellenlökés

Az ostromgyűrű bezárására reagálva egyetlen dolgot tudtak tenni a dzsihádisták: egy autóbombával tömegmészárlást hajtottak végre, több száz kilométerre a frontvonaltól. Ebben 80 ember halt meg, többségében iráni zarándokok, akik a síiták szent helyéről, Kerbalából tértek volna vissza hazájukba. Ezzel persze nem valószínű, hogy bármit elértek volna, sőt, vélhetően a síita milíciák még hevesebben fognak harcolni ellenék, és Irán is még inkább támogatni fogja a harcot.

Élő pajzs

Moszulnál 100 ezer ostromló áll szemben becslések szerint mindössze 5-6 ezer elszánt dzsihádistával. Ilyen túlerő mellett normális körülmények között napok alatt be lehetne venni a várost, ahogy ez a második világháború több ostromában is zajlott, amikor nagyon felborultak az arányok. Ott azonban nem sokat foglalkoztak a polgári lakossággal, most viszont az ostromlók szeretnék minél inkább megkímélni a milliós nagyváros lakosságát, és ezért óvatosságra van szükség.

A védők elvegyülnek a polgári lakosság között, élő pajzsnak használják, így szinte lehetetlen a városon belül légicsapásokat alkalmazni. Emellett alagutakon keresztül mozognak, autóbombaként a közeledő támadók közé hajtanak, és aknavetővel tüzelnek rájuk, valamint terrorizálják a lakosságot, és kegyetlenül megtorolják, ha valaki együttműködik a felszabadítókkal. A Reuters szerint csak ebben a hónapban 20 megölt ember holttestét függesztették ki elrettentésül, közülük ötöt egy közlekedési csomópontban keresztre feszítve.

Előbb-utóbb

Ezzel együtt az ostromló erőknek, ezen belül az iraki hadsereg eliterejének, a helyi TEK-nek sikerült már mélyen behatolni a keleti városrészekbe. Hogy mikor szabadul fel teljesen a város, nehezen megjósolható. Obama elnök nyilván azt szeretné, hogy január 20-ig, hogy még övé lehessen a dicsőség, de ennél tovább nem is nagyon érdemes elhúzni, hisz a polgári lakosságot az elnyúló harcok is megtizedelhetik. 5-6000 ember pedig, miután utánpótláshoz nem jutnak, bármilyen elszántak is, sokáig nem tarthatják magukat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG