<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az Iszlám Állam Irakból való kiszorításában végig döntő erőt játszott a koalíciós, elsősorban amerikai légierő, amely a harcoló alakulatok előtt az ellenség jelentős részét megsemmisítette. Most, hogy az utolsó és legnagyobb csata zajlik Moszul városáért, a földi erők keveslik a légitevékenységet, szerintük az jóval csekélyebb, mint a korábbiakban.

Az iraki hadsereg parancsnokai arról számoltak be, hogy miközben délkeletről haladnak Moszul felé, alig kapnak légitámogatást. Az amerikaiak által kiképzett iraki eliterő, amely a legnehezebb feladatokat végzi a hadműveletben, a Washington Post szerint panaszkodott, hogy már a támadás első napján a megszokottnál jóval szerényebb volt a légitevékenység. A kurdok ugyanezt tapasztalták, hozzátéve, hogy emiatt nagy veszteségek érték őket, amikor új frontot nyitottak múlt csütörtökön.

Bonyolultabb

Az amerikai illetékesek reagálták a panaszokra, és azt mondták, azért nehezebb a légi műveletek megszervezése, mert viszonylag távolról indították az ostromot, így több front van, mint eddig bármelyik hadműveletnél, és az erők megoszlanak, illetve bonyolultabb összehangolni a tevékenységüket. Több tízezer iraki katona közelíti minden irányból a várost, és a közeli szíriai célpontokat is támadni kell, hisz onnan tudnak a dzsihádisták utánpótlást szerezni.

Hozzászoktak

Az előző nagy offenzíváknál, mint például Fallúdzsa vagy Ramadi ostroma, az iraki erők hozzászoktak a folyamatos légitámogatáshoz, melynek során a koalíciós légierő szinte teljesen megtisztította előttük az utat, kilőve az ellenséges ágyúkat, gránátvetőket és géppuskafészkeket, és megsemmisítve az autóba rejtett bombákat. Az erős légitámogatás megnövelte az irakiak és a kurdok önbizalmát és harci morálját, ugyanakkor függővé is váltak tőle.

Nem is olyan kevés

A kurdok csütörtöki panasza után pénteken az ő szakaszukon megjelent a légierő és masszívan megtisztította előttük a területet. Ugyanakkor egy másik probléma is felmerült abban a körzetben: a régebben arabok, most már többségében kurdok ellenőrizte Kirkuk városába beszivárogtak a dzsihádisták és ott zavart keltettek, ezzel vélhetőleg megpróbálták a frontról elvonni az erőket. Végül kurd helikopterek és koalíciós repülőgépek jelentek meg és megtisztították a várost a bajkeverőktől.

A koalíció bejelentette, hogy nem keveset végzett a légierő: csak csütörtökön Moszulban és a környező Ninive tartományban kilőttek 23 harci állást, 9 autóbombát, 6 épületet, köztük egy parancsnoki bázist, és az Iszlám Állam 5 taktikai egységét. Ez nem kevés, de a viszonylag nagy területen, ami még az ellenség uralma alatt áll, annak tűnik. Ráadásul a légierő sem lőhet anélkül, hogy a célpontot nagy biztonsággal ne azonosították volna, hisz el akarják kerülni, hogy tévedésből civileket vagy saját erőket lőjenek.

Kerülnék a civil áldozatokat

A Washington Post beszámol egy korábbi esetről, amikor a légierő bemért egy Iszlám Államhoz tartozó ellenőrző pontot, de amikor támadni akartak, két autó állt ott meg. További autók jöttek-mentek, átkeltek az ellenőrzőponton, de ez a kettő nem mozdult. Eltelt 40 perc, a repülő üzemanyaga fogyni kezdett, így engedélyt kért a tüzelésre, vélelmezve, hogy az autókban az ellenséghez tartózók lehetnek.

Utólag kiderült, hogy az autókban Moszulból menekülő civilek voltak, és vélhetően az ellenőrzőpontnál hosszasan feltartották őket. Az Iszlám Állam köztudomásúan élő pajzsot is alkalmaz, így esetenként roppant nehéz az azonosítás. A civil áldozatok elkerülése ugyanakkor elsődleges a jelenlegi hadműveletben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő ok hátráltatja az ukrán ellenoffenzívát, dagad a Waters-botrány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg Európát a mai olasz választás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 25. 18:05
Az ország nemzetközi hitelessége hosszú távú kihívás Olaszország számára, tekintettel a politikai instabilitás történetére. Bár az eredmény lefutottnak tűnik, az olasz választók hozzávetőleg 40 százaléka még nem döntötte el, hogy melyik pártra szavaz. Avagy szavazzon-e egyáltalán a csillagászati szintű energiaszámlák felett érzett apátia közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor barátai, akik átvehetik Olaszország irányítását
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 17:01
Ma tartják a parlamenti választásokat a dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Mi köze az Eiffel-toronynak Putyinhoz?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 15:01
Ki hitte volna akárcsak egy éve, hogy Putyin miatt rövidebb ideig lesz kivilágítva a világ leghíresebb tornya, turisztikai látványossága? Márpedig ettől a héttől az Eiffel-torony egy órával korábban lekapcsolja a díszkivilágítást a háború miatt életbe léptetett energiatakarékossági intézkedések részeként. 
Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG