TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Moszul visszafoglalásával kulcspozíciót veszített el a terrorszervezet, amelynek népszerűsége és területe a kalifátus három éve alatt folyamatosan csökkent. Az IHS Markit szakértői szerint az Iszlám Állam bár heves csatákat vív, a negyedik évfordulót már jó eséllyel nem éli meg.
2016. április 14-én iraki katonák az Iszlám Állam zászlójával pózolnak, miután visszafoglalták a nyugat-iraki Hít városát az IÁ-tól. Fotó: EPA / Nawras Ameer

Abu Bakr al-Bagdhadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője három évvel ezelőtt kiáltotta ki a kalifátust, az eltelt idő alatt az általuk birtokolt terület mérete ugyanakkor majdnem kétharmadával esett vissza az IHS Markit elemzése szerint. Most ráadásul újabb pofont kaptak, hiszen Rakka után Moszult is sikerült hosszú és fáradtságos harcok után visszafoglalni, míg a véreskezű vezetőt jó eséllyel az oroszok iktatták ki, lefejezve ezzel a szervezetet.

Több sebből vérzik

Az Iszlám Állam idén június 26-ig a becslések szerint mintegy 36 200 négyzetkilométernyi, vagyis nagyjából egy Belgiumnyi területet tudhatott a magáénak. Ez csak az idei évre 40, alapítása óta pedig 60 százalékos méretbeli csökkenést jelent, 2015 januárjában a dzsihadisták még 90 800 négyzetkilométernyi területen uralkodtak Irakban és Szíriában.

Az IHS Markit közel-kelet szakértője, Columb Strack szerint a terrorszervezet felemelkedése és bukása elsősorban a folyamatos nyomásgyakorlásnak köszönhető, amit már Rakka ostrománál is láthattunk az amerikai-szír haderők bevonulásakor. A katonaság ráadásul egy percig sem pihen, Rakka eleste után a csapatok Deir al-Zour felé fordultak, míg Moszul ostromának befejeztével az iraki erők következő célpontja Hawija, Tal Afar és al-Qaim lesz, ahonnan kifüstölik az Iszlám Állam maradékát.

Összeroppan a gazdaság

A katonai nyomásnak megvan a gyümölcse, az elveszített területekkel ugyanis belülről is töredezni kezd az Iszlám Állam. Gazdasági szempontból ahogy a kalifátus zsugorodott, úgy a „havi árbevétel” is rohamosan csökkent: míg 2015 második negyedévében még 81 millió dollárból gazdálkodhattak a terroristák, ez két év alatt mintegy 80 százalékkal, 16 millióra apadt. Hasonló tendencia látható a támogatottságukban is.

Légi felvétel a felrobbantott Nagy an-Núri-mecsetről Moszul Óvárosában az iraki erők és az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet fegyveresei közötti harcok közben, 2017. június 28-án. Az iraki kormányerők tíz nappal korábban indítottak támadást, hogy visszafoglalják az Iszlám Állam kezén lévő utolsó moszuli negyedet, az Óvárost. (MTI/AP/Felipe Dana)

A terrorszervezet ugyanis szép lassan minden bevételi forrását elveszítette, vagy súlyos károkat szenvedett. Így például az olajkitermelésből származó bevételek 88 százalékkal, a csempészetből, a rendkívüli adókból és az elkobzott javakból befolyt pénz pedig 79 százalékkal csökkent két év alatt. Így viszont aligha lesz képes fenntartani a működését, hiszen már most gondok vannak az ellátással, legyen szó a katonái vagy az elfoglalt területeken élők kifizetéséről, adott esetben megvesztegetéséről.

Nem mennek el csendben

Bár a szakértők úgy jósolják, hogy az Iszlám Állam nem éli meg alapításának negyedik évfordulóját, ez még korántsem jelenti azt, hogy a terrorszervezet csöndben tűnne el a történelemben. A gazdaságkutató egy másik közel-kelet szakértője, Firas Modad szerint mielőtt az IÁ valóban összeroppan és megsemmisül, biztosan számítani kell arra, hogy sűrűbbek lesznek a külföldön elkövetett terrortámadások – ennek jeleit az utóbbi fél-egy évben már mi is láthattuk.

A terroristák egyre kevesebb videót tesznek közzé, ami arra utal, hogy a kommunikációs csatornák is akadoznak, ez pedig visszaveti a szervezet népszerűségét is, ugyanakkor a már radikalizált gócpontok további támadásokat indíthatnak el – Németországban például csúcsra jár a terrorgyanú miatt elfogott emberek száma, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél