4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Moszul visszafoglalásával kulcspozíciót veszített el a terrorszervezet, amelynek népszerűsége és területe a kalifátus három éve alatt folyamatosan csökkent. Az IHS Markit szakértői szerint az Iszlám Állam bár heves csatákat vív, a negyedik évfordulót már jó eséllyel nem éli meg.
2016. április 14-én iraki katonák az Iszlám Állam zászlójával pózolnak, miután visszafoglalták a nyugat-iraki Hít városát az IÁ-tól. Fotó: EPA / Nawras Ameer

Abu Bakr al-Bagdhadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője három évvel ezelőtt kiáltotta ki a kalifátust, az eltelt idő alatt az általuk birtokolt terület mérete ugyanakkor majdnem kétharmadával esett vissza az IHS Markit elemzése szerint. Most ráadásul újabb pofont kaptak, hiszen Rakka után Moszult is sikerült hosszú és fáradtságos harcok után visszafoglalni, míg a véreskezű vezetőt jó eséllyel az oroszok iktatták ki, lefejezve ezzel a szervezetet.

Több sebből vérzik

Az Iszlám Állam idén június 26-ig a becslések szerint mintegy 36 200 négyzetkilométernyi, vagyis nagyjából egy Belgiumnyi területet tudhatott a magáénak. Ez csak az idei évre 40, alapítása óta pedig 60 százalékos méretbeli csökkenést jelent, 2015 januárjában a dzsihadisták még 90 800 négyzetkilométernyi területen uralkodtak Irakban és Szíriában.

Az IHS Markit közel-kelet szakértője, Columb Strack szerint a terrorszervezet felemelkedése és bukása elsősorban a folyamatos nyomásgyakorlásnak köszönhető, amit már Rakka ostrománál is láthattunk az amerikai-szír haderők bevonulásakor. A katonaság ráadásul egy percig sem pihen, Rakka eleste után a csapatok Deir al-Zour felé fordultak, míg Moszul ostromának befejeztével az iraki erők következő célpontja Hawija, Tal Afar és al-Qaim lesz, ahonnan kifüstölik az Iszlám Állam maradékát.

Összeroppan a gazdaság

A katonai nyomásnak megvan a gyümölcse, az elveszített területekkel ugyanis belülről is töredezni kezd az Iszlám Állam. Gazdasági szempontból ahogy a kalifátus zsugorodott, úgy a „havi árbevétel” is rohamosan csökkent: míg 2015 második negyedévében még 81 millió dollárból gazdálkodhattak a terroristák, ez két év alatt mintegy 80 százalékkal, 16 millióra apadt. Hasonló tendencia látható a támogatottságukban is.

Légi felvétel a felrobbantott Nagy an-Núri-mecsetről Moszul Óvárosában az iraki erők és az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet fegyveresei közötti harcok közben, 2017. június 28-án. Az iraki kormányerők tíz nappal korábban indítottak támadást, hogy visszafoglalják az Iszlám Állam kezén lévő utolsó moszuli negyedet, az Óvárost. (MTI/AP/Felipe Dana)

A terrorszervezet ugyanis szép lassan minden bevételi forrását elveszítette, vagy súlyos károkat szenvedett. Így például az olajkitermelésből származó bevételek 88 százalékkal, a csempészetből, a rendkívüli adókból és az elkobzott javakból befolyt pénz pedig 79 százalékkal csökkent két év alatt. Így viszont aligha lesz képes fenntartani a működését, hiszen már most gondok vannak az ellátással, legyen szó a katonái vagy az elfoglalt területeken élők kifizetéséről, adott esetben megvesztegetéséről.

Nem mennek el csendben

Bár a szakértők úgy jósolják, hogy az Iszlám Állam nem éli meg alapításának negyedik évfordulóját, ez még korántsem jelenti azt, hogy a terrorszervezet csöndben tűnne el a történelemben. A gazdaságkutató egy másik közel-kelet szakértője, Firas Modad szerint mielőtt az IÁ valóban összeroppan és megsemmisül, biztosan számítani kell arra, hogy sűrűbbek lesznek a külföldön elkövetett terrortámadások – ennek jeleit az utóbbi fél-egy évben már mi is láthattuk.

A terroristák egyre kevesebb videót tesznek közzé, ami arra utal, hogy a kommunikációs csatornák is akadoznak, ez pedig visszaveti a szervezet népszerűségét is, ugyanakkor a már radikalizált gócpontok további támadásokat indíthatnak el – Németországban például csúcsra jár a terrorgyanú miatt elfogott emberek száma, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aggódnak a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:02
Javult valamelyest a fogyasztói hangulat Németországban, bár továbbra is inkább bizonytalanságot és aggodalmat tükröz. A lakosság vásárlási hajlandósága enyhén javult, a jövedelmi várakozásaikat viszont kissé visszafogták, a gazdasági helyzet megítélése pedig alapvetően nem változott a GfK gazdaságkutató intézet és a Nürnbergi Piaci Döntések Intézete (NIM) decemberre vonatkozó várakozásokról készült kedden publikált felmérése alapján.
Makro / Külgazdaság Netanjahu felelőssége az elszabadult erőszakhullámban
Káncz Csaba | 2023. november 28. 09:31
Az elszabaduló ciszjordániai erőszakhullám egyik fő oka a palesztin nemzeti követelésekkel szembeni elzárkózás politikája. Noha a Nyugat elítéli a telepesek és az izraeli biztonsági erők által elkövetett erőszakot, nem gyakorol tartós nemzetközi nyomást Izraelre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Borzasztó adat érkezett a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 08:30
Két számjegyű mínuszban a beruházások Magyarországon. Több szektorban is 20-30 százalékos a hanyatlás. 
Makro / Külgazdaság Bizarr összefogás jöhet létre Putyin ellen
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:56
Az elemzők már azt találgatják, milyen újdonságot hozhat a jövő tavaszi oroszországi elnökválasztást megelőző politikai kampány, illetve meggyengülhet-e Vlagyimir Putyin államfő hatalma.
Makro / Külgazdaság Elég rossz hír jött a magyar fizetésekről és a minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:24
Az uniós mezőny hátsó felében kaptak helyet a magyar reálbérek, igaz, vannak még rosszabbul szereplő országok. 
Makro / Külgazdaság Mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 06:53
A magyar deviza a dollárral szemben nagyobb mértékben erősödött. 
Makro / Külgazdaság Egyre több embert veszítenek az oroszok - műkincseket kapott vissza Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 20:11
A hétfői már az orosz-ukrán háború 642. napja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:33
Az elrabolt izraeliek hazaszállítása folyik.
Makro / Külgazdaság Megvan, meddig hosszabbítják meg a gázai tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:25
A hosszabbításért mindkét félre komoly nemzetközi nyomás irányult.
Makro / Külgazdaság Magyarországon át szökött meg a korrupt polgármester – hullanak a fejek Romániában
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 16:49
Több fontos ember is belebukott Romániában a nagybányai polgármester szökésébe. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG