Hirdetés
Hirdetés

Látványosan fogynak el az Iszlám Állam utolsó használható területei

Fellegi Tamás, 2017. május 24., 06:06

Mostanában kevesebb szó esik az Iszlám Állam elleni harcról, pedig az a lényeges területeken meglepően jól halad. Moszulban már csak egy zsebkendőnyi területük van, Rakka körül a kurd vezetésű ostromgyűrű szorul köréjük, ezen túl már csak a sivatag marad nekik. Mindezt most térképen is megmutatjuk.

Az isis.liveumap.com weboldal naprakész térképet mutat az Iszlám Állam, Szíria és Irak helyzetéről. Ezek közül az első, amit mutatunk, jól szemlélteti, mekkora területre szorultak vissza a dzsihádisták Moszulban. A térképen az egész város látható, a szürkével jelzett rész van még a dzsihádisták kezén, kb. 5 négyzetkilométer lehet. Ennek gyors elfoglalása sem okozna már gondot, de mivel az igen sűrűn lakott belvárosról van szó, a civil lakosság kímélése miatt óvatosan, házról házra kell haladni. Mindenesetre ez volt az a hely, ahol magát az Iszlám Államot kikiáltották, így visszaszerzése szimbolikusan a terrorállam végét jelzi.

Moszul. Forrás: liveumap.com
Moszul. Forrás: liveumap.com

Az egyetlen érdemleges város, ami még a kezükben van, az szíriai Rakka az Eufrátesz folyó mentén. Az Eufráteszról északra a város körül egy szűk területre szorították vissza őket a kurdok vezette SDF koalíció erői, és napról napra csökken ez a terület. Nem vitás, hogy a város ostroma sikeres lesz, és valószínűleg sokkal rövidebb ideig tart majd, mint Moszulé, mivel bár kisebb a támadó sereg, a védelem is elég gyenge, a legfanatikusabb harcosok Moszulban lelik halálukat, a nyugati országokból származók pedig próbálnak hazájukba visszatérni, ahol hosszú börtön vár rájuk.

Hirdetés
Rakka és környéke. Forrás: liveumap.com
Rakka és környéke. Forrás: liveumap.com

A kérdés az, hogy mi lesz a várossal, ha felszabadul? Itt nincs más terület csak az Iszlám Állam szürke zónája és a kurdok sárga területe, a városban viszont szunnita arabok laknak. Az nem valószínű, hogy Aszad rezsimjének ajándékoznák, a legvalószínűbb, hogy egyelőre kurd fennhatóság alatt lesz, arab önkormányzattal. Ugyanakkor Rakka elestével nem marad a dzsihádistáknak városi területe, már csak Eufrátesz-menti falvakat és oázisokat fognak birtokolni. Kérdés, hogy a kurdok hajlandóak lesznek-e még ezekért a számukra idegen területekért harcolni.

Irak és Szíria területe, szürkével az Iszlám Állam, sárgával a kurdok, zölddel a szír ellenzék területei
Irak és Szíria, szürkével az Iszlám Állam, sárgával a kurdok, zölddel a szír ellenzék területei

Az utóbbi napokban más területeken is megindultak a hadműveletek: Aszad seregei a Palmyra körüli szürke nyúlványokat nyesegetik, az amerikai támogatású lázadó erők pedig a szír-iraki határ mentén veszik birtokba a sivatagot. Az igazi kérdés most már az lesz, hogy a jelenlegi szürke zónákat hol, milyen szín fogja helyettesíteni, vagyis hová terjed majd ki Aszad uralma, hová a lázadó ellenzéké, és hová a kurdoké.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Az elmúlt hat évben drasztikusan csökkent a szívritmuszavarral küzdők halálozási rátája.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?