3p
Kurdisztán fővárosának polgármestere szerint 800 ezer újabb menekült is érkezhet Moszul városából, akik egy része Európát is célba veheti. Sorra épülnek a menekülttáborok, eddig 40 ezer ember érkezett, pedig a harcok nem is a városban folynak. Az Iszlám Állam önjelölt kalifája is a városban maradhatott.
Erbíl. Fotó: Wikimedia Commons / Myararat83

Kurdisztánban már 1,8 millió iraki menekült él, de a főváros, Erbil polgármestere, Nihad Latif Qoja szerint további 500-800 ezer jöhet hozzájuk Moszul ostroma miatt. Erbilben már lehet érezni a menekülthullámot, bár a menekülteket nem a városban, hanem az azon kívül felállított menekülttáborokban helyezik el – írja a német N-tv.de, amely interjút készített a polgármesterrel.

Hat-hét tábort már felépítettek, további három építés alatt áll, hogy az említett több százezer embert el tudják helyezni. Eddig a harcok a Moszul környéki településeken és elővárosokban folytak, és csak 40 ezer menekült érkezett, de ha a csata áttevődik a város területére, arra számítanak, hogy megindul majd a tömeg. Feltéve, ha az Iszlám Állam harcosai, akik gyakran használnak túszokat élő pajzsnak, ezt nem akadályozzák meg.

A Kurdisztán által eddig elhelyezett 1,8 millió menekült főleg iraki városokból menekült el, és egy részük már szívesen visszatérne, de ehhez hiányzik az infrastruktúra: az utak, iskolák, orvosi létesítmények, áramellátás és vízvezetékek szét vannak rombolva. Kurdisztán az ENSZ szervezeteivel is együttműködik és az EU-t is arra kérte, hogy segítsenek még a tél beállta előtt.

Az évek óta háborúban álló Kurdisztánnak dollármilliárdjaiba kerül a menekültek ellátása, ám eddig csak kevés külső segítséget kapott – mondta el a polgármester. Más felvevő országoktól eltérően, mint Törökország, Libanon, Jordánia, a nemzetközi közösség ide milliárdok helyett csak dollármilliókat küldött. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy az iraki kormány nem nézi jó szemmel a kurdok függetlenségi törekvéseit, és blokkolja az ide jövő nemzetközi segélyeket.

A polgármester szerint ha a most Moszulból érkezőknek nem adnak elegendő reményt, perspektívát a saját hazájuk közelében, akkor sokuk továbbállhat Európa felé. A tavalyi nagy menekülthullámnak is az volt a fő oka, hogy a nemzetközi közösség nem vette elég komolyan a Szíriában és Irakban folyó háborút.

Eközben az offenzíva állítólag jól halad – erről itt írtunk –, bár sokan attól tartanak, hogy az Iszlám Állam példa nélküli vérfürdőre készül a nagyvárosban.

Egy másik jelentés szerint az Iszlám Állam önjelölt kalifája, Abu Bakr al-Bagdadi, aki itt kiáltotta ki korábban a kalifátust, ma is Moszulban tartózkodik. A kurd kormány egyik magas rangú tanácsadója úgy véli, halálával az egész Iszlám Állam összeomlana, mert egyik vezetőjének sincs akkora hatalma és tekintélye, hogy a helyébe lépjen. Számos korábbi parancsnokát megölték az utóbbi hónapok harcaiban. A „kalifa” maga pedig mintegy kilenc hónapja bujkál.

Moszult egyelőre nem zárták körbe teljesen, hagytak egy menekülési folyosót Szíria felé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
Makro / Külgazdaság Őrizetbe vették a Novaja Gazeta szerkesztőjét
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 19:21
Vlagyimir Putyin Alekszej Navalnij temetése előtti napon megtartotta évértékelőjét, az Európai Unió nagy többséggel megszavazta, hogy ő a felelős az ellenzéki vezető haláláért. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG