3p
Amerika egy 400 fős tüzérségi egységgel erősíti meg eddig 500 fős szíriai egységét, hogy segítséget nyújtsanak az Iszlám Állam szíriai fővárosának, Rakkának a helyi erők általi körülzárásához, majd felszabadításához. Az iraki Moszul nyugati felének ostroma is jól halad, érik Trump első igazán nagy dobása: az Iszlám Állam véső megsemmisítése.

Az egységek Szíriába küldése az Irakban már bevált mintát követi: a jól felszerelt, jól képzett amerikai erők nem a fronton harcolnak, hanem kiképzik, irányítják, segítik a harcoló erőket, és persze hatékony tüzérségi-, és légitámogatást nyújtanak. Rakkánál a harcokat a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) és a Szíriai Arab Koalíció nevű szervezetek vívják, akik a szíriai ellenzék Amerika-barát részei, és az amerikaiak ugyanúgy szervezik meg belőlük a harcoló koalíciót, mint Irakban a kormányhadseregből, a kurd haderőből és a síita milíciákból.

A feladat

Az SDF részét képezi a szíriai kurdok szervezete, az YPG milícia, amely eddig a legfőbb és legstabilabb partnere volt Amerikának az Iszlám Állam elleni harcban Szíriában. November óta aktívan részt vesz a Rakka bekerítését célzó hadműveletben, és a héten sikerült is elvágniuk a városból kivezető utolsó főbb útvonalat. A harcoló koalíció szóvivője, az amerikai légierő ezredese, John Dorrian a Reutersnek elmondta, hogy a város bekerítése pár héten belül befejeződik, és akkor indulhat a tényleges ostrom.

A most érkezett erők, melyek 155 milliméteres tüzérségi lövegekkel vannak felszerelve, ebben fognak részt venni, de az ezredes szerint már most is nagyon intenzív légi-, és tüzérségi csapások készítik elő a bevonulást. Az egység egy kisebb része Manbidzs városánál fog szolgálatot teljesíteni, ahol inkább békefenntartói szerepet töltenek be: vigyáznak, hogy a török erők ne kerüljenek összetűzésbe az amerikaiak többi szövetségesével, elsősorban a kurdokkal.

Török részvétel

Törökország saját magára nézve veszélyesnek tekinti az YPG-t, és attól félve, hogy a megerősödő kurdok túl nagy szerephez jutnak majd Szíria északi részén, nyomást gyakorol Washingtonra, hogy részt vehessen a Rakka felszabadítását célzó hadműveletben. Dorrian szerint folyamatosan egyeztetnek a törökök bevonásáról mind katonai, mind diplomáciai szinten. Azt állítja, hogy mindig is nyitottak voltak a török részvételre Rakka ostrománál, de ezt megfelelően meg kell szervezni, amivel vélhetően arra utal, hogy problémákat vethet fel a kurdok és törökök egyidejű részvétele.

Moszul

Mindeközben az iraki Moszul elfoglalása jól halad, az iraki terrorellenes szervezet vezetője szerint egy hónapon belül teljesen beveszik a várost. Szinte minden nap elfoglalnak egy újabb negyedet az ostromló erők, és most a moszuli múzeumnál folyik a harc, ahol 2015-ben a dzsihádisták lefilmezték, ahogy barbár módon összetörik a szobrokat. Az iraki erők egyúttal a 60 km-re nyugatra fekvő Tal Afar városába vezető útvonalat is elvágták, így a védők teljesen beszorultak az általuk még tartott városrészekbe.

A város így rövidesen felszabadul, az Iszlám Állam iraki uralmának vége. Rakka elfoglalásával fő szíriai bázisuk is megszűnik, a vidéki területeket már nem lesz nehéz tőlük visszaszerezni. Ez lesz Donald Trump első komoly katonai sikere (hacsak közben rajta nem üt Észak-Koreán), noha a hadjáratot még Obama szervezte és indította meg. A dzsihádisták állama tehát megszűnik, de terrorszervezetként még sok kellemetlenséget okozhatnak, amit az is mutat, hogy szerdán bombát robbantottak Tikrit városa mellett egy esküvőn, 20 ember halálát okozva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG