<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben az iraki-kurd-amerikai koalíció Moszult ostromolja és egyre több városrészt szerez meg, az Iszlám Állam vezetője kétségbeesetten bujkál, és egyre nagyobb paranoia lesz úrrá rajta, már saját embereiben is egyre kevésbé bízik. A régi szép napokon mereng, mikor Irak egyharmadát birtokolta.

Pár hete valaki sms-eket kezdett küldeni Moszulból az iraki katonai elhárításnak, melyekben beszámol az Irakban immár egy fél városnyira zsugorodott Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak az állapotáról. Az önjelölt kalifa keveset mozog, ideje legnagyobb részét a föld alatti alagutakban tölti, külső megjelenése a korábbihoz képest elhanyagolt. Ugye ismerős a szituáció 1945-ből, az ostromlott Berlinből? És a legfőbb hasonlatosság az egykori náci vezérrel: al-Bagdadi állandóan magánál tartja robbanószerrel megtömött övét, hogy távozzon az öröklétbe, mielőtt elkapják.

Üzenetek a pokolból

Az üzeneteket a Reuters képviselője is látta sok másikkal együtt, amiket az ostromlott városból küldtek, leírva az ottani állapotokat. Az elfogott Iszlám Állam harcosok is hasonló helyzetről számolnak be: a dzsihádisták kemény magja egyre gyanakvóbb és paranoiásabb, amint közeledik feléjük a felszabadító erő. Bagdadi már a hozzá legközelebb álló emberekre is gyanakszik, miközben korábban egy magabiztos ember volt, még viccelődött is harcostársaival, mikor Szíria és Irak hatalmas területeinek ura volt két évvel ezelőtt.

A Reuters azonosította az sms küldő személyt, de az általa leírtakat nem sikerült más forrásból megerősíteni. Ugyanakkor a kurd regionális kormány titkosszolgálata, amely az Iszlám Állam soraiba beépülő kémekkel rendelkezik, hasonló állapotokról számol be. A kurd titkosszolgálat szerint az Iszlám Állam soraiban harcoló irakiak morálja is erősen romlik, nyoma sincs bennük annak a fanatizmusnak, ami a külföldi dzsihádistákat jellemzi. Utóbbiak száma pedig fogyatkozik, mivel sokan halnak meg a harcban vagy az öngyilkos merényletekben.

hirdetés

Telefonért halál

Az Iszlám Államot bizonyos fokig kezdettől a paranoia jellemezte: hatalma Szíriában és Irakban egyaránt kiterjedt kémhálózatra épült, amely a gyerekektől kezdve a régi keményvonalas Baath pártiakig sok mindenkire kiterjedt. Ezekkel a dzsihádisták nemcsak a lakosságot, hanem saját embereiket is figyeltették. Most, hogy a vesztük közeleg, végképp úrrá lett rajtuk az őrület. Múlt hónapban leleplezték egy al-Bagdadi elleni puccs  terveit, mégpedig egy SIM kártyán talált adatok segítségével. Azóta a SIM kártya, sőt minden telekommunikációs eszköz birtoklásáért halálbüntetés jár.

A végét járja

Iraki hírszerzési források szerint al-Bagdadi nem közvetlenül Moszulban, hanem a szír határ mentén egy kisvárosban húzódik meg, melynek 20 ezer lakosából sokan támogatták az Iszlám Államot, így ez az igazi utolsó menedék. A terület tele van Szíriába vezető alagutakkal, melyet még Szaddam bukása után a fegyvercsempészek ástak. Ez a fajta menekülés Hitlerrel szemben inkább a líbiai diktátorra, Kadhafira, valamint a korábbi iraki diktátorra, Szaddam Husszeinre emlékeztet, akiknek végül nem volt hová bújni, elkapták őket. Akár így, akár úgy, a kalifátusnak és a kalifának közel a vég.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló