<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az Eufrátesz partján ellentámadást indított az Iszlám Állam, és 2-3 nap alatt meglepően sokat jutottak előre. Ez az utóbbi időben szokatlan, hisz az orosz részvétellel és irányítással zajló hadműveletek nem szoktak ilyen lehetőséget adni az ellenségnek. Nem is gondoljuk, hogy véletlen a dolog, egy ügyesen kigondolt orosz tervet sejtünk mögötte.

Ardenneki hasonlat

Az Iszlám Állammal folytatott háborút gyakran hasonlítjuk a második világháború egyes részeihez, Moszul 10 hónapos ostroma például Sztálingrádéhoz hasonlított. Az Iszlám Állam mostani ellentámadása viszont az ardenneki csatára emlékeztet, ami Hitler utolsó kezdeményezése volt a háborúban. Valószínűleg nem azt várta tőle, hogy megfordítja vele a bukásra álló háborút, hanem arra számíthatott, hogy a nyugati oldal meggyengítésével és így a szovjet oldal előrébb nyomulásának lehetőségével ráveszi az amerikaiakat, hogy kiegyezzenek vele.

Sikerei azonban két hétig sem tartottak, a hatalmas túlerő ellen csak addig tudott előrenyomulni, amíg ködös volt az idő, és nem tudtak tevékenykedni a túloldali repülők. Ahogy feloszlott a köd, megjelent a repülők véget nem érő sora, és kilőttek minden német tankot, járművet és nehézfegyvert, és addigra a hátrébb lévő amerikai tankoszlopok is elérték a területet, és könnyedén felszámolták az ellentámadást.

A csapda

Az Iszlám Állam mostani mozdulata mögött hasonló logika fel sem merülhet, inkább arra gondolhatunk, hogy észrevettek egy gyenge pontot a fronton, és gondolták, ott lehet esélyük. A hely védtelensége azonban nem feltétlenül volt véletlen: esetleg pont az volt a célja, hogy odacsalogassák őket, mégpedig az Eufrátesz mentén 50-60 kilométerrel lejjebb fekvő Deir ez-Zor városa felől, amit az is alátámaszt, hogy tegnapelőtt valóban egy 500 fős erősítés érkezett onnan.

Mindennek az adhat értelmet, hogy közben egy másik útvonalon a sivatagon át, délnyugat felől az orosz-szír erők nagy sebességgel robognak előre, pont Deir ez-Zor városának irányában. Az előttük álló úton összesen két település van útközben, csak ott ütközhetnek ellenállásba, a sivatagban sok nehézség nem adódhat, legfeljebb az utánpótlási vonalak gyors kiépítése. Ha jól sejtjük, akkor a terv az, hogy miközben a visszafoglalt területeknél rohamoz az Iszlám Állam, addig ők begördülnek a gyengített védelmű városba és elfoglalják azt. Ezzel egyúttal kettévágják az Iszlám Államnak az Eufrátesz délnyugati oldalán fekvő részét, így a most sikeresnek tűnő erőket egy katlanba zárják, megint csak úgy, mint Sztálingrádnál.

Bevált módszer

Az ellenség csapdába csalása, felaprózása, katlanokba zárása majd megadásra kényszerítése a második világháborúban is gyakori volt, és az oroszok az utóbbi hetekben eredményesen alkalmazták a módszert Szíria középső részein, így szabadítottak fel hatalmas területeket. Elméletünket alátámasztja, hogy amerikai repülők épp most romboltak le egy Eufrátesz-hidat az iraki határhoz közel, hogy meggátolják rajta a harcosok visszavonulását. Nem kizárt, hogy a két nagyhatalom össze is hangolta az akciót.

Az ellenség logikája

Felmerül persze kérdés, hogy mindezt az ellenség nem észleli-e, de hozzá kell tenni, hogy az Iszlám Állam hadvezetése legyengült, sok parancsnokot vesztettek a harcokban, és nem mérik úgy fel a helyzetet, ahogy egy reguláris hadseregtől elvárható lenne. Esetleg abban bíznak, hogy Deir ez-Zor előtt fel tudják tartóztatni a támadókat, hisz voltak, területek, amelyeket sokáig tudtak védeni. Ez annak köszönhető, hogy a lakott területeken a civil lakosság védelme érdekében nehézkes a harc, az adott úton lévő két sivatagi település azonban nem tűnik nagynak ahhoz, hogy komoly időt vegyen igénybe az elfoglalásuk.

Makro / Külgazdaság Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:23
Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást.
Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG