Hirdetés
Hirdetés

Kurd lányok űzik ki az Iszlám Államot szíriai fővárosából

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 29., 06:07

Két hónapja zajlik a szíriai Rakka városának ostroma, és gyorsabban halad, mint korábbban az iraki Moszulé. Itt a kurdok a fő harcoló elő, azon belül is kitüntetett szerepet kap a női szakasz, ők most nyilatkoztak is a harcok állásáról. Közben az ország középső részén az orosz vezetésű szír erők dunántúlnyi területet foglaltak vissza.

Rakka belvárosát teljesen felszabadította az SDF kurd-arab szövetség, így Moszullal ellentétben nem a legnehezebb feladat mard a végére. A város terültének 60 százalékát szabadították fel eddig, és most egyik magas rangú parancsnokuk, az YPG kurd haderő női csapatát, az YPJ-t vezető Nowruz Ahmed nyilatkozott a Reutersnek. A hölgy a városért vívott harc parancsnokságának egyik legmagasabb rangú tagja.

Rakka városa, szürkével az Iszlám Állam területe. A belváros már szabad. Forrás: liveuamap.com
Rakka városa, szürkével az Iszlám Állam területe. A belváros már szabad. Forrás: liveuamap.com

Elmondása szerint a harc még legfeljebb két hónapig folyhat, és ez inkább konzervatív becslésnek tűnik, miután eddig igen szép volt a haladási sebesség. Szerinte még hétszáz és ezer közti lehet a maradék ellenség létszáma, amivel szemben ők nagy túlerőt képeznek a maguk 15 ezrével, de figyelembe kell venni azt az 5-10 ezer civilt, akik a dzsihádistákkal együtt a katlanba szorultak. Számukra megpróbálnak biztonságos kijáratokat nyitni, de sokan sajnos így is aknák áldozataivá válnak.

Hirdetés

Az ellenséges erők viszont a végsőkig harcolnak, arab már alig van közöttük, legtöbbjük más országokból érkezett dzsihádista, akiknek többsége öngyilkos merénylettel próbál majd véget vetni földi pályafutásának. Így szó sem lehet egy hagyományos ostromról, mikor a végén a reménytelen helyzetben lévő védők megadják magukat, hanem utolsó emberig le kell őket vadászni, ahogy ez Moszulban is történt.

Awruz Ahmed elmondása szerint a város vezetésére egy civil kormányzótanácsot hoznak létre a felszabadulás utánra, de ők maguk nem akarnak a városban maradni, hacsak erre fel nem kérik őket. A város túlnyomórészt arab lakosságú, akiket aggaszt, hogy a kurdok vezetik a felszabadító haderőt, melyen belül Ahmed szerint ugyan csak 30 százalék az arányuk, bár ők a leghatékonyabb harcosok, beleértve a közel felüket kitevő női haderőt. Az SDF-et támogató, Amerika által vezetett koalíció szerint viszont jóval nagyobb a kurdok aránya, az összes haderő több mint felét alkotják.

Kérdés persze, hogy a városban ki tartana rendet, ha nem ők, hisz Aszad rezsimjének visszatértét még kevésbé akarják, akkor már inkább a kurdokat választják, önálló szunnita arab terület formálódásának a környéken nyoma sincs. Arra a kérdésre, hogy hol folytatja az SDF a harcot, ha Rakka felszabadult, a hölgy azt válaszolta, hogy a korábbi bejelentések szerint nem indulnak meg az Eufrátesz völgyében fekvő Deir ez-Zor városa felé, mivel azt Aszad erői akarják mindenáron elérni.

Az Iszlám Állam szürkével jelölve. Szíriában gyorsan fogy
Az Iszlám Állam szürkével jelölve. Szíriában gyorsan fogy

Ha pedig 2 hónapig tart a város felszabadítása, akkor esetleg nem is marad feladat, mivel az igen aktív orosz részvétellel zajló hadműveletek, melyek során a szír központi hadsereg az Iszlám Államot kelet felé szorítja vissza, olyan gyorsan zajlanak, hogy két hónap alatt esetleg Szíria teljes területén felszámolhatják az Iszlám Államot. Pár napja annak nyugatabbi területeit részekre szabdalták, azóta ezek nagy részét felszámolták, már csak egy katlan maradt.

A dzsihádisták így kelet felé szorulnak vissza, és ma az amerikai légierő felrobbantotta az Eufrátesz egy hídját az iraki határhoz közeli Abu Kamal városánál (a fenti képen a sérült híd) feltehetően azért, hogy a Szíriában egyre kisebb területre szoruló ellenség ne tudjon Irakba menekülni, legalábbis nehézfegyvereit ne tudja magával vinni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Megint mozgalmas hetünk volt, itthon és külföldön is történtek az események. Legújabb videónkban összegyűjtöttük a hét legizgalmasabb a híreit, kiderült, hogy mi akasztotta ki a külgazdasági és külügyminisztert, illetve milyen őrült ötlettel állt elő Venezuela elnöke.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?