Hirdetés
Hirdetés

Ki számolja fel előbb az Iszlám Állam maradékát: Amerika vagy az oroszok?

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 23., 06:06

Moszul városának közel egy évig tartó felszabadítása kimerítette az iraki erőket, de most összeszedték maguk, és nekikezdtek a még meglévő egyik dzsihádista terület felszámolásának, eközben Irakba érkezett az amerikai védelmi miniszter. Szíriában az oroszok bombázzák és az általuk támogatott erők ütik-vágják az Iszlám Államot. Ki számolja fel előbb a saját részén?

Sokk után ellentámadás

Az Iszlám Állam 3 évvel ezelőtti térnyerése mindenki sokkolt, az iraki hadsereg megfutamodása ijesztő volt, a polgárháború sújtotta Szíriában pedig egymást kötötték le a hadra fogható felek. Senki nem tudta, hogyan kéne felvenni a harcot az új ellenséggel szemben, aztán elsőként a kurdok szedték össze magukat mind Szíriában, mind Irakban, és felszabadították saját területeket, valamint néhány nem kurd lakosságú részt is, mindezt hathatós amerikai segítséggel.

Hirdetés

Sokáig ők voltak az egyetlen hadra fogható erő, aztán Amerika megkezdte az iraki kormány és haderő talpra állítását, kiképzését, fegyverzettel való ellátását, majd megindultak a hadműveletek, amerikai irányítással és légi támogatással. Először a Bagdadhoz közeli területeket sikerült visszaszerezni, aztán fokozatosan haladtak észak felé, végül Moszul városa következett, ahol annak idején kikiáltották magát az Iszlám Államot.

Az orosz tűzhenger

Szíriában Oroszország jelent meg 2015-ben, a Szovjetunió megszűnése óta először katonai szerepet vállalva határaitól távol (a volt Szovjetunió területén kívül). Megtámogatta Aszad elnök bukásra álló rezsimjét, felfejlesztette hadseregét, ellátta fegyverzettel, megszervezte az irányítást és a légitámogatást ugyanúgy, ahogy Amerika Irakban. Csakhogy Aszad erői először nem az Iszlám Állammal foglalkoztak, hanem a felkelő ellenzékkel, őket verték le sok területen, majd orosz közvetítéssel tűzszünetet kötöttek velük, és csak ez után, idén fordultak az Iszlám Állam felé.

Az erős orosz részvétellel folyó hadművelet rendkívül hatékony, az Iszlám Állam nyugat felé kinyúló területeiből egy katlant hasítottak ki, most pár kilométer híján egy másodikat is. Ez a taktika már Sztálingrádnál is bevált, a bekerített ellenség felszámolása más könnyen megy. Utána jönnek a keleti, jórészt sivatagos területek, valamint az ezeket átszelő Eufrátesz termékeny, városokkal és falvakkal övezett völgye.

Szíria és Irak északi fele. Szürkével az Iszlám Állam területei, sárgával a kurdoké. Forrás: isis.liveuamap.com
Szíria és Irak északi fele. Szürkével az Iszlám Állam területei, sárgával a kurdoké. Forrás: isis.liveuamap.com

Iraki feladatok

Irakban még három terület van hátra: egy sivatagos rész, ami hosszan elnyúlik a szír határ mentén, egy kisebb Kirkuknál a kurd határon, és a harmadik Moszultól nyugatra ugyancsak a kurd területek határán, Tel Afar várossal, mint központtal. Most két napja ezt kezdték meg felszabadítani, is igen jól haladnak, magába a városba is behatoltak már, jóllehet annak háromnegyede még a dzsihádisták kezén van. A város fontos szerepet játszott az Iszlám Állam életében, a Reuters szerint sok katonai vezetőjük innen származott.

Az amerikai védelmi miniszter, Jim Mattis Bagdadban az iraki vezetéssel arról tárgyal, hogy mi legyen az amerikai erők szerepe az Iszlám Állam felszámolása után. Valamilyen szinten mindenképpen maradnak, mert attól tartanak, hogy az iraki erők egymagukban nem tudnák megtartani területeiket, főleg a szunnita részeken, és így előfordulhatna, hogy szélsőséges csoportok újra területeket szereznének. Lényegében ugyanúgy hosszútávú békefenntartásra lesz szükség, mint Afganisztánban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

A magyarok zöme kifejezetten örül a munkanapok átrendezésével járó hosszabb hétvégéknek, minden hatodik ember külföldi utazást is tervez egy vagy akár több ilyen alkalommal is – derül ki egy friss felméréséből. A szombati munkanapoknak viszont kevésbé örülünk, és nem is tarjuk eléggé hatékonynak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?