3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Moszul városának közel egy évig tartó felszabadítása kimerítette az iraki erőket, de most összeszedték maguk, és nekikezdtek a még meglévő egyik dzsihádista terület felszámolásának, eközben Irakba érkezett az amerikai védelmi miniszter. Szíriában az oroszok bombázzák és az általuk támogatott erők ütik-vágják az Iszlám Államot. Ki számolja fel előbb a saját részén?

Sokk után ellentámadás

Az Iszlám Állam 3 évvel ezelőtti térnyerése mindenki sokkolt, az iraki hadsereg megfutamodása ijesztő volt, a polgárháború sújtotta Szíriában pedig egymást kötötték le a hadra fogható felek. Senki nem tudta, hogyan kéne felvenni a harcot az új ellenséggel szemben, aztán elsőként a kurdok szedték össze magukat mind Szíriában, mind Irakban, és felszabadították saját területeket, valamint néhány nem kurd lakosságú részt is, mindezt hathatós amerikai segítséggel.

Sokáig ők voltak az egyetlen hadra fogható erő, aztán Amerika megkezdte az iraki kormány és haderő talpra állítását, kiképzését, fegyverzettel való ellátását, majd megindultak a hadműveletek, amerikai irányítással és légi támogatással. Először a Bagdadhoz közeli területeket sikerült visszaszerezni, aztán fokozatosan haladtak észak felé, végül Moszul városa következett, ahol annak idején kikiáltották magát az Iszlám Államot.

Az orosz tűzhenger

Szíriában Oroszország jelent meg 2015-ben, a Szovjetunió megszűnése óta először katonai szerepet vállalva határaitól távol (a volt Szovjetunió területén kívül). Megtámogatta Aszad elnök bukásra álló rezsimjét, felfejlesztette hadseregét, ellátta fegyverzettel, megszervezte az irányítást és a légitámogatást ugyanúgy, ahogy Amerika Irakban. Csakhogy Aszad erői először nem az Iszlám Állammal foglalkoztak, hanem a felkelő ellenzékkel, őket verték le sok területen, majd orosz közvetítéssel tűzszünetet kötöttek velük, és csak ez után, idén fordultak az Iszlám Állam felé.

Az erős orosz részvétellel folyó hadművelet rendkívül hatékony, az Iszlám Állam nyugat felé kinyúló területeiből egy katlant hasítottak ki, most pár kilométer híján egy másodikat is. Ez a taktika már Sztálingrádnál is bevált, a bekerített ellenség felszámolása más könnyen megy. Utána jönnek a keleti, jórészt sivatagos területek, valamint az ezeket átszelő Eufrátesz termékeny, városokkal és falvakkal övezett völgye.

Szíria és Irak északi fele. Szürkével az Iszlám Állam területei, sárgával a kurdoké. Forrás: isis.liveuamap.com

Iraki feladatok

Irakban még három terület van hátra: egy sivatagos rész, ami hosszan elnyúlik a szír határ mentén, egy kisebb Kirkuknál a kurd határon, és a harmadik Moszultól nyugatra ugyancsak a kurd területek határán, Tel Afar várossal, mint központtal. Most két napja ezt kezdték meg felszabadítani, is igen jól haladnak, magába a városba is behatoltak már, jóllehet annak háromnegyede még a dzsihádisták kezén van. A város fontos szerepet játszott az Iszlám Állam életében, a Reuters szerint sok katonai vezetőjük innen származott.

Az amerikai védelmi miniszter, Jim Mattis Bagdadban az iraki vezetéssel arról tárgyal, hogy mi legyen az amerikai erők szerepe az Iszlám Állam felszámolása után. Valamilyen szinten mindenképpen maradnak, mert attól tartanak, hogy az iraki erők egymagukban nem tudnák megtartani területeiket, főleg a szunnita részeken, és így előfordulhatna, hogy szélsőséges csoportok újra területeket szereznének. Lényegében ugyanúgy hosszútávú békefenntartásra lesz szükség, mint Afganisztánban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG