<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Mostanában kevesebb szó esik az Iszlám Állam elleni harcról, pedig az a lényeges területeken meglepően jól halad. Moszulban már csak egy zsebkendőnyi területük van, Rakka körül a kurd vezetésű ostromgyűrű szorul köréjük, ezen túl már csak a sivatag marad nekik. Mindezt most térképen is megmutatjuk.

Az isis.liveumap.com weboldal naprakész térképet mutat az Iszlám Állam, Szíria és Irak helyzetéről. Ezek közül az első, amit mutatunk, jól szemlélteti, mekkora területre szorultak vissza a dzsihádisták Moszulban. A térképen az egész város látható, a szürkével jelzett rész van még a dzsihádisták kezén, kb. 5 négyzetkilométer lehet. Ennek gyors elfoglalása sem okozna már gondot, de mivel az igen sűrűn lakott belvárosról van szó, a civil lakosság kímélése miatt óvatosan, házról házra kell haladni. Mindenesetre ez volt az a hely, ahol magát az Iszlám Államot kikiáltották, így visszaszerzése szimbolikusan a terrorállam végét jelzi.

Moszul. Forrás: liveumap.com

Az egyetlen érdemleges város, ami még a kezükben van, az szíriai Rakka az Eufrátesz folyó mentén. Az Eufráteszról északra a város körül egy szűk területre szorították vissza őket a kurdok vezette SDF koalíció erői, és napról napra csökken ez a terület. Nem vitás, hogy a város ostroma sikeres lesz, és valószínűleg sokkal rövidebb ideig tart majd, mint Moszulé, mivel bár kisebb a támadó sereg, a védelem is elég gyenge, a legfanatikusabb harcosok Moszulban lelik halálukat, a nyugati országokból származók pedig próbálnak hazájukba visszatérni, ahol hosszú börtön vár rájuk.

Rakka és környéke. Forrás: liveumap.com

A kérdés az, hogy mi lesz a várossal, ha felszabadul? Itt nincs más terület csak az Iszlám Állam szürke zónája és a kurdok sárga területe, a városban viszont szunnita arabok laknak. Az nem valószínű, hogy Aszad rezsimjének ajándékoznák, a legvalószínűbb, hogy egyelőre kurd fennhatóság alatt lesz, arab önkormányzattal. Ugyanakkor Rakka elestével nem marad a dzsihádistáknak városi területe, már csak Eufrátesz-menti falvakat és oázisokat fognak birtokolni. Kérdés, hogy a kurdok hajlandóak lesznek-e még ezekért a számukra idegen területekért harcolni.

Irak és Szíria, szürkével az Iszlám Állam, sárgával a kurdok, zölddel a szír ellenzék területei

Az utóbbi napokban más területeken is megindultak a hadműveletek: Aszad seregei a Palmyra körüli szürke nyúlványokat nyesegetik, az amerikai támogatású lázadó erők pedig a szír-iraki határ mentén veszik birtokba a sivatagot. Az igazi kérdés most már az lesz, hogy a jelenlegi szürke zónákat hol, milyen szín fogja helyettesíteni, vagyis hová terjed majd ki Aszad uralma, hová a lázadó ellenzéké, és hová a kurdoké.

Makro / Külgazdaság Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:23
Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást.
Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG