4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ne reménykedjünk a csodában, a magyar és európai alacsony gyerekszám miatt egy dolgozónak néhány évtized múlva várhatóan kétszer annyi személyt kell majd eltartania, mint manapság. Ez jóval alacsonyabb nyugdíjakat hozhat, ami miatt muszáj takarékoskodni, ha nyugodt nyugdíjas éveket szeretnénk.

Statisztikai hivatalunk, a KSH tavaly készített új „népesség-előreszámítást”, azaz megpróbálta megbecsülni a jövőbeni magyar lakosság számát és összetételét. Az eredmény ijesztő: az alapváltozatban, azaz a legvalószínűbbnek tartott verzió szerint „2060-ban várhatóan 7 millió 900 ezer fő lesz Magyarország népessége, a magas változat 8 millió 700 ezres népességszámot jelez, az alacsony változatban 6 millió 700 ezer fő szerepel”.

De a mi nyugdíjunk szempontjából nem a lakosságszám a fontos, az a lényeg, hogy lesz-e, aki a nekünk járó pénzt megtermelje. A jelenlegi állami nyugdíjrendszer ugyanis úgy működik, hogy a jelenlegi befizetésekből, járulékokból, amit a dolgozóktól levonnak, fizetik a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíját. Tehát aktív dolgozók kellenek a nyugdíjak fizetéséhez.

Húsz év múlva nem lehet megpihenni?

Jelenleg mintegy 5,4 millió az aktív korú, 25-65 éves lakosok száma, míg 1,8 millió a 65 éves és afeletti polgároké, tehát háromszor annyi a munkaképes, mint a nyugdíjas korú személy. (Persze az aktív korúak közül sem mindenki dolgozik – tanul, beteg, szül, börtönben van, munkanélküli stb. –, és a nyugdíjasok közül is van, aki még aktív.)

Már húsz év múlva, tehát 2036-ban nagyon más lesz a világ: a 4,4 millió aktív korú személyre 2,2 millió idősebb fog jutni, tehát már csak két munkaképes korú személy jut majd egy nyugdíjasra. Újabb húsz év múlva, 2056-ban 1,42 lesz az arányuk, azaz egy nyugdíjasra másfél aktív korú személy sem jut majd. (Más számítások szerint 40-60 év múlva körülbelül kétszer annyi eltartott jut majd egy dolgozóra, mint most.)

A pesszimista becslésnél is jöhet rosszabb

És ez nem is a legpesszimistább becslése a KSH-nak, hanem a közepes, amely például migrációs többlettel, azaz nettó bevándorlással számol, aminek egyelőre nincs sok jele. Elképzelhető az is, hogy inkább az elvándorlási folyamatok lesznek erősebbek, amelyek főleg a fiatalokat, az aktív dolgozókat érintik. Ezen kívül a KSH 1,6-os termékenységi arányszámmal számol (azaz egy nőre jutó átlag 1,6 gyermekkel), míg a 2014-es adat 1,4 volt. Azt sem tudjuk, az aktív korúak közül mennyi fog ténylegesen dolgozni.

Az Allianz Hungária Tudásközpontjának írása szerint az alapverzió 340 ezer fős bevándorlással számol 2060-ig, az optimista verzió félmillióssal, a pesszimista nullával. Nincs olyan variáció, amely csökkenő népességet jelezne előre. (Pedig az is könnyen bekövetkezhet.)

A nyugdíjakon kell spórolni?

Az Allianz azt is írja, hogy az elvándorlás „a 2008-ban kezdődő gazdasági válság hatására erősödött fel, ráadásul a környező országokból bevándorlók is egyre inkább csupán tranzitországnak tekintették Magyarországot”. „Így összességében egyre kevésbé számíthatunk jelentős vándorlási nyereségre.”

Mi lesz, ha nem lesz a nyugdíjaknak fedezete? Vagy a nyugdíjakon kell spórolni – így jóval alacsonyabbak lehetnek a nyugdíjak, legalábbis relatíve, a fizetésekhez képest –, vagy a befizetéseket kell növelni. Az utóbbi az élőmunka most is nagyon magas terhei miatt csak korlátozottan tűnik megvalósíthatónak.

A tények a megtakarítás mellett szólnak

Egy harmadik megoldás, ha az állam kiadásait csoportosítják át, és más tételek rovására az adóbevételekből növelik a nyugdíjráfordításokat. Ilyen tételek lehetnek az egészségügy, az oktatás, a gazdaságfejlesztés, az állami bürokrácia fenntartása.

További megoldást jelenthet, ha valamilyen nagy ugrás következne be a gazdasági fejlődésben, növekedne a GDP, az elosztható jövedelem. Nagymértékben nőne a dolgozók termelékenysége, bére és így járulékbefizetése.

Erre azonban nem lehet alapozni, mert több feltétel egyidejű teljesülése esetén jöhet létre. Próbáljunk meg inkább felkészülni, és saját kezünkbe venni a sorsunkat, a nyugdíjunkat. Minél hamarabb elkezdünk takarékoskodni, félretenni a jövedelmünkből, annál kevesebbet kell havi szinten megtakarítanunk, hogy idős korunkra a megfelelő életszínvonalban részesüljünk.

(Nézze meg videóinterjúnkat is a nyugdíjmegtakarítások fontosságáról itt.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Az 5 leggyakoribb tévhit, ami a bizalmi vagyonkezelésnél felmerül
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 17:34
Bár a magyarországi bizalmi vagyonkezelés az utóbbi években kitört a jogászszakmai körökből, és egyre ismertebbé vált az üzleti életben, még hosszú az út odáig, hogy olyan általánosan elterjedt intézménnyé váljon.
Személyes pénzügyek Háromszorosára ugrott a nyereménybetét-állomány a Takarékbanknál
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 13:31
Már több mint harmincmilliárd forintot tartanak nyereménybetétben a Takarékbank ügyfelei, háromszor annyit, mint a járvány előtt.
Személyes pénzügyek Tanácsadója számszerűsítette Orbán Viktor adókedvezményes ígéretét
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:19
Eszerint amennyiben az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők mindegyike dolgozik, akkor akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.
Személyes pénzügyek További három hónapig nem kell fizetni a hiteladósságokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 06:03
Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 
Személyes pénzügyek Nemcsak lakáskárnál segíthet egy lakásbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 08:34
A lakásbiztosítás egy váratlan helyzetben nagy anyagi terhet vehet le a biztosítottak válláról, de az otthon és a benne lévő ingóságokon túl, kiegészítő szolgáltatásaival akkor is segítséget jelenthet, ha a biztosítottal történik valami. A biztosítótársaságok különféle formában kínálnak egészség és balesetbiztosítást is a lakásbiztosításuk mellé. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy melyik biztosító, milyen kiegészítő lehetőségeket kínál a lakásbiztosítása mellé.
Személyes pénzügyek Nem a koronavírus-járvány miatt nem mennek idén nyaralni a magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 15:43
A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négy éjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást.
Személyes pénzügyek Ennyi most a törlesztője egy 25 és 50 millió forintos lakáshitelnek
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 19:15
Az egész Magyarországon emelkedő ingatlanárak mellett ma már nem ritkák az akár 50 millió forintot is elérő lakáshitelek. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy egy ilyen nagy összegű hitelt milyen feltételekkel lehet felvenni.
Személyes pénzügyek A járvány meghozta a kockázatvállalási kedvet is a tőkepiacon
Márkázott tartalom | 2021. június 2. 16:56
Azt gondolhatnánk, hogy válságidőszakban mindenki óvatosabbá válik, a pandmémia a befektetési piacon azonban alaposan rácáfolt erre. A Takarékbank tapasztalatai szerint kockázatvállalóbbak lettek a magyarok. Ehhez kellett a járvány előtti év bősége, a klasszikusan biztosnak mondott eszközök csökkenő reálhozama, a nemzetközi hatások és a pénzpiaci edukáció is. Megutatjuk, mit hozott a koronavírus-járvány itthon a befektetési piacon.   
Személyes pénzügyek Ne lepődjön meg, ha nem éri el a Mobilkincstár-alkalmazást
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 10:51
Akinek van a Magyar Államkincstárnál vezetett számlája, és mobil applikáción keresztül szeretett volna belépni, az csalódva vehette tudomásul az elmúlt napokban, hogy az alkalmazás nem működik. Mint kiderült, technikai dolgok állnak a háttérben.
hírlevél
depositphotos