<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Ne reménykedjünk a csodában, a magyar és európai alacsony gyerekszám miatt egy dolgozónak néhány évtized múlva várhatóan kétszer annyi személyt kell majd eltartania, mint manapság. Ez jóval alacsonyabb nyugdíjakat hozhat, ami miatt muszáj takarékoskodni, ha nyugodt nyugdíjas éveket szeretnénk.

Statisztikai hivatalunk, a KSH tavaly készített új „népesség-előreszámítást”, azaz megpróbálta megbecsülni a jövőbeni magyar lakosság számát és összetételét. Az eredmény ijesztő: az alapváltozatban, azaz a legvalószínűbbnek tartott verzió szerint „2060-ban várhatóan 7 millió 900 ezer fő lesz Magyarország népessége, a magas változat 8 millió 700 ezres népességszámot jelez, az alacsony változatban 6 millió 700 ezer fő szerepel”.

De a mi nyugdíjunk szempontjából nem a lakosságszám a fontos, az a lényeg, hogy lesz-e, aki a nekünk járó pénzt megtermelje. A jelenlegi állami nyugdíjrendszer ugyanis úgy működik, hogy a jelenlegi befizetésekből, járulékokból, amit a dolgozóktól levonnak, fizetik a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíját. Tehát aktív dolgozók kellenek a nyugdíjak fizetéséhez.

Húsz év múlva nem lehet megpihenni?

Jelenleg mintegy 5,4 millió az aktív korú, 25-65 éves lakosok száma, míg 1,8 millió a 65 éves és afeletti polgároké, tehát háromszor annyi a munkaképes, mint a nyugdíjas korú személy. (Persze az aktív korúak közül sem mindenki dolgozik – tanul, beteg, szül, börtönben van, munkanélküli stb. –, és a nyugdíjasok közül is van, aki még aktív.)

Már húsz év múlva, tehát 2036-ban nagyon más lesz a világ: a 4,4 millió aktív korú személyre 2,2 millió idősebb fog jutni, tehát már csak két munkaképes korú személy jut majd egy nyugdíjasra. Újabb húsz év múlva, 2056-ban 1,42 lesz az arányuk, azaz egy nyugdíjasra másfél aktív korú személy sem jut majd. (Más számítások szerint 40-60 év múlva körülbelül kétszer annyi eltartott jut majd egy dolgozóra, mint most.)

A pesszimista becslésnél is jöhet rosszabb

És ez nem is a legpesszimistább becslése a KSH-nak, hanem a közepes, amely például migrációs többlettel, azaz nettó bevándorlással számol, aminek egyelőre nincs sok jele. Elképzelhető az is, hogy inkább az elvándorlási folyamatok lesznek erősebbek, amelyek főleg a fiatalokat, az aktív dolgozókat érintik. Ezen kívül a KSH 1,6-os termékenységi arányszámmal számol (azaz egy nőre jutó átlag 1,6 gyermekkel), míg a 2014-es adat 1,4 volt. Azt sem tudjuk, az aktív korúak közül mennyi fog ténylegesen dolgozni.

Az Allianz Hungária Tudásközpontjának írása szerint az alapverzió 340 ezer fős bevándorlással számol 2060-ig, az optimista verzió félmillióssal, a pesszimista nullával. Nincs olyan variáció, amely csökkenő népességet jelezne előre. (Pedig az is könnyen bekövetkezhet.)

A nyugdíjakon kell spórolni?

Az Allianz azt is írja, hogy az elvándorlás „a 2008-ban kezdődő gazdasági válság hatására erősödött fel, ráadásul a környező országokból bevándorlók is egyre inkább csupán tranzitországnak tekintették Magyarországot”. „Így összességében egyre kevésbé számíthatunk jelentős vándorlási nyereségre.”

Mi lesz, ha nem lesz a nyugdíjaknak fedezete? Vagy a nyugdíjakon kell spórolni – így jóval alacsonyabbak lehetnek a nyugdíjak, legalábbis relatíve, a fizetésekhez képest –, vagy a befizetéseket kell növelni. Az utóbbi az élőmunka most is nagyon magas terhei miatt csak korlátozottan tűnik megvalósíthatónak.

A tények a megtakarítás mellett szólnak

Egy harmadik megoldás, ha az állam kiadásait csoportosítják át, és más tételek rovására az adóbevételekből növelik a nyugdíjráfordításokat. Ilyen tételek lehetnek az egészségügy, az oktatás, a gazdaságfejlesztés, az állami bürokrácia fenntartása.

További megoldást jelenthet, ha valamilyen nagy ugrás következne be a gazdasági fejlődésben, növekedne a GDP, az elosztható jövedelem. Nagymértékben nőne a dolgozók termelékenysége, bére és így járulékbefizetése.

Erre azonban nem lehet alapozni, mert több feltétel egyidejű teljesülése esetén jöhet létre. Próbáljunk meg inkább felkészülni, és saját kezünkbe venni a sorsunkat, a nyugdíjunkat. Minél hamarabb elkezdünk takarékoskodni, félretenni a jövedelmünkből, annál kevesebbet kell havi szinten megtakarítanunk, hogy idős korunkra a megfelelő életszínvonalban részesüljünk.

(Nézze meg videóinterjúnkat is a nyugdíjmegtakarítások fontosságáról itt.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG