Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elkészült a KSH új népesség-előrejelzése, ami nem túl szívderítő, a pesszimista verzió szerint csak 6,7, az optimista változatban 8,7 millióan lehetünk. Sok függ a gyerekszámon kívül a ki- és bevándorlástól is, annak is javulnia kellene, hogy ne a pesszimista verzió lépjen életbe.

„Az előreszámítás szerint még közepesen javuló termékenység és halandóság esetén is bekövetkezhet közel 2 millió fős visszaesés” – írja a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének új tanulmánya a magyar lakosságról, amelyet két évente készítenek el. Eszerint legrosszabb esetben 6,7, a közepes alapesetben 7,9, az optimista változat szerint pedig 8,7 millió lakosra számítanak Magyarországon 2060-ra.

Az előző, 2013-ban készült előrejelzés 6,9, 7,9, illetve 8,6 millió főt tartalmazott, tehát végső soron nincs nagy változás. Az alapeset ugyanakkora létszámmal számol, a pesszimista verzió kétszázezer lakossal kevesebbet, az optimista mintegy százezerrel többet tartalmaz.

Csökkenni fog az elvándorlás?

Nagy kérdés a ki- és bevándorlás. Amint a hosszú és alapos dokumentumban leírják, az optimista változat azzal számol, hogy az ország gazdasági teljesítménye javul, ennek köszönhetően a Magyarországra irányuló bevándorlás – sok év stagnálás után – növekszik, az elvándorlás viszont csökkenni fog. (Ennek egyelőre nincs jele.)

 

Ám a magyarországi népességfogyás legfőbb oka az alacsony termékenység. „A termékenység 1990-től gyorsan csökkent, 2011-ben érte el a mélypontját az 1,24-es teljes termékenységi arányszámmal. Azóta bekövetkezett némi javulás, 2014-re az arányszám előzetes értéke 1,41” – írják. Ám arra a későbbiekben sem számítanak, hogy több lesz a gyermek, mint a halálozás. (A népesség szinten tartásához kevéssel 2,0 feletti gyerekszám kellene páronként.)

 

Forduljon az ENSZ-hez

A hivatal ezúttal nagyon alaposan körüljárja a ki- és bevándorlás kérdését, például többféleképpen becsülik a kivándorolt magyarok számát, bár az adatok nem túl frissek.  A legnagyobb számot az ENSZ adatai tartalmazzák, eszerint a Magyarországon született és külföldön élő személyek száma – függetlenül attól, hogy mikor hagyták el az országot – 2013-ban 528 ezer fő volt.

„A magyarországi születésű külföldön élő népesség aránya az ENSZ becslése szerint 5,1% volt 2013-ban. Ez az arány még mindig jóval elmarad a jelentősebb kivándorló országok arányaihoz képest (Litvánia 16,1%, Bulgária 15,9%, Románia 14,3%, Lettország 14,2%, Lengyelország 8,7%). Romániából a munkaképes korú népesség 10%-a, Litvániából 9%-a, Lettországból 6,9%-a vándorolt ki az elmúlt évtizedekben” – írják.

Kivándorló ország leszünk

„Az elvándorlás növekvő trendje és a fiatal korcsoportokban magas aránya azonban Magyarországot is egyre inkább kivándorló országgá teszi” – teszik hozzá. Leírják azt is, hogy a kivándorló magyarok között magas a felsőfokú végzettségűek aránya.

Az európai országok statisztikái, amelyek nem tartalmazzák a Magyarországon született, de már külföldön állampolgárságot szerzett személyeket, 330-350 ezer fővel számolnak. Ez alapján 2013-ban már több mint 85 ezer magyar érkezett európai célországokba, de ez csak az elvándorlók számának alsó értékét jelenti.

Hiányoznak a britek

Egyrészt mert nincsenek ebben benne az Európán kívüli országok, de még nagyobb baj, hogy az utóbbi években már Nagy-Britannia sem. De az is probléma, hogy az Ausztriában dolgozó ingázó munkavállalókat se tekintik bevándorlónak, csak munkavállalónak. Pontos számot mondani tehát úgy tűnik, még mindig lehetetlenség.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
Karrier Régi-új miniszteri biztosa van Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 06:26
A korábban is az Igazságügyi Minisztérium kötelékében tevékenykedő biztos új feladatot kap.
Karrier Ingatlanok, juttatások – mik derültek ki a női képviselők vagyonnyilatkozataiból?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. február 2. 18:54
Ahogy lenni szokott, február 1-ig bezáróan leadták vagyonnyilatkozatukat az országgyűlési képviselők. Összeállításunkban kizárólag a női politikusok bevallásait néztük át, persze idén is találkoztunk néhány olyan nyilatkozattal, amely nem géppel, hanem kézzel – sokszor kibogarászhatatlanul – volt kitöltve. Ami ennek ellenére is kiolvasható volt: nem egy politikusnőnek 5-6, akár 8 ingatlan is van a nevén, de nem a magyar képviselőnők lesznek a jövő vállalkozóinak példaképei. 
Karrier Egyszerre két miniszteri biztosát mentette fel Palkovics László
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:31
Németh Gábor és Úsz Illés kinevezése is az év végéig szólt eredetileg.
Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
hírlevél
depositphotos