<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Optimistán látja a lapunk által megkérdezett hazai kereskedelmi bankok többsége a lakossági és vállalati hitelezés jövőjét, százalékos arányban szinte mindenki két számjegyű növekedést vár 2017-től. Ezt támasztja alá lakossági oldalról a béremelésekből adódó növekvő fogyasztás és az alacsony hitelkamatok, míg vállalati oldalról szintén a hitelek várhatóan tartós olcsósága miatt nőtt meg az éhség.

Ugyan a számok alapján azt mondhatjuk, hogy a gazdasággal minden rendben, a Magyar Nemzeti Bank szerint tovább kell erősödnie a hitelezésnek, főleg a vállalatinak. Erre meg is van az esély, hiszen az alacsony kamatkörnyezet elhozta a hitelezési fordulatot tavaly, így a bővülés tartóssá is válhat. Adott ehhez a növekvő lakossági fogyasztás és a jegybank adatai szerint a kis- és középvállalkozások hiteléhsége is egyre nagyobb, amit csak tetéz, hogy az MNB nem mostanában nyúl majd az alapkamathoz.

A jegybank ugyanakkor már régen bejelentette, hogy itt a kereskedelmi bankok ideje, hogy átvegyék a főszerepet a hitelezés területén, ne várjanak a növekedési hitelprogramhoz (nhp) hasonló intézkedésekre. Kíváncsiak voltunk, vajon a hazai pénzintézetek optimistán látták-e 2016-ot és hogyan látják a hitelezés jövőjét, ezért megkérdeztük, mire számítanak 2017-ben a lakossági és vállalati területen:

OTP Elemzési Központ

 • Lakossági:

2016-ban megtörtént a hitelezési fordulat, megállt a lakossági és vállalati hitelállomány csökkenése is. A lakosság nettó hitelfelvétele a nyár óta pozitív tartományban van. 2016 június óta (novemberig bezárólag) összesen 62.5 milliárd forint volt a nettó lakossági hitelfelvétel. Mivel a lakossági hitelfelvételt legerősebben mozgató makrogazdasági fundamentumok – munkanélküliség, reálbérek, hitelkamatok – kedvezően alakulnak, ezért a lakossági hitelfelvétel 2017-ben tovább erősödhet. Magyarországon a lakossági mérlegalkalmazkodás nagyon hosszú folyamat volt, viszont mostanra alacsony szintre süllyedt – a GDP 18 százaléka alá – csökkent a háztartások eladósodása, ami még régiós viszonylatban is alacsonynak mondható.

 • Vállalati:

A gazdasági fellendülés első szakaszában még csak az exportszektor futott fel, ott voltak komolyabb beruházások. Viszont ezek a beruházások kevesebb banki hitelt igényelnek. Mostanra viszont a növekedésben a belföldre termelő ágazatoké lett a főszerep – a lakáspiac mellett az iroda, szálloda, és egyéb ingatlan piacokon is felfutott a kereslet – amelyek a beruházásaiknál sokkal inkább támaszkodnak banki hitelekre. Ennek következtében 2016 január-novemberi időszakban már több mint 242 milliárd forint volt a nem-pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvétele, vagyis a hitelállomány már itt is növekedésnek indult. Mivel úgy gondoljuk, hogy ezek az ágazatok a következő években is jól teljesíthetnek, ezért a vállalati szektorban is jó évre számítunk 2017-ben - írta válaszában az Otp Elemző Központja.

CIB Bank

 • Lakossági:

2016-ban több mint 40%-kal tudtuk növelni az új folyósítások volumenét a lakossági ügyfélkörben. Idén a lakossági oldalon a minimálbér, illetve a bérszínvonal emelkedése, valamint a CSOK bevezetése által intenzívebbé váló jelzáloghitelezés a finanszírozási lehetőségek további felfutását vetítik előre - közölte lapunkkal a bank.

A lakossági hitelezésen belül kiemelkedő volt a növekedés a személyi kölcsönök terén: bár a 2016 év végi adatok még nem ismertek, a korábbi MNB statisztikák alapján a teljes piac növekedése várhatóan több mint 60%-kal haladja meg a 2015 évi teljesítményt. A CIB Banknak sikerült ezt meghaladó mértékben növekednie, az újonnan folyósított személyi kölcsönök volumene több mint duplázódott bankunknál. 2016-ban szintén jelentős növekedést értünk el a prémium ügyfélkörben értékesített személyi kölcsönöknél: ebben a szegmensben hétszeresére nőtt a folyósított személyi kölcsönök összege. Az idei évben ennél várhatóan alacsonyabb lesz a piaci növekedés mértéke, így bankunknál is kisebb mértékű növekedésre számítunk.

 • Vállalati:

A vállalati hitelezés területén egyre inkább stagnáló kereslettel találkozott a pénzintézet, amit az NHP kivezetése tovább erősít, így lassuló, de egyenletes növekedést várnak az idei évben. "Véleményünk szerint az Eximbank és az MFB által kínált kedvező kamatozású hitelkonstrukciók értékesítése nagyobb hangsúlyt fog kapni az idei évben, továbbá tervezzük az intézményi garantőrökkel való együttműködés kiszélesítését is annak érdekében, hogy a vállalkozások minél olcsóbban jussanak forráshoz. Figyelembe véve ezeket a hatásokat a KKV ügyfélkörünkben az új kihelyezések esetében 30 százalék körüli bővülést tervezünk 2017-re" - közölték.

Erste Bank

 • Lakossági:

Az új lakossági hitelezés területén a változó lakossági várakozások, az állami támogatások mozdító ereje és az építőipari kínálat javulása, valamint lakástakarék pénztárának hitelezése miatt az Erste jelzáloghitelezésben 30%-ot meghaladó folyósítás bővülésre számít tavalyhoz képest, míg a fogyasztási hitelezés területén 20%-os kihelyezés-növekedéssel számol a bank 2016-hoz képest.

 • Vállalati:

Az Erste a vállalati szektorban körülbelül 10%-os piaci növekedéssel számol, mely területen a bank a várható piaci átlag feletti, 15-20 százalékos bővüléssel tervez a saját új hitelkihelyezések tekintetében - írták a Privátbankárnak.

Gránit Bank

 • Lakossági:

2016-ban folytatódott a hazai lakáspiac élénkülése és ez a lakáshitelek iránti keresletben is érezhető volt. 2017-ben ennek a tendenciának a folytatódására és további kismértékű erősödésére számítunk, amivel összefüggésben a lakáshitelek iránti is növekvő érdeklődést várunk. A Gránit Bank a piaci növekedést meghaladó ütemű növekedésre számít 2017-ben.

 • Vállalati:

A vállalati hitelállomány vonatkozásában a Gránit Bank a piaci átlagot várhatóan meghaladó, 20-25% körüli növekedést tervez 2017-ben - mondta el Tölgyesi Zoltán, a bank vállalati és KKV üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Tölgyesi korábban a Trend FM-nek adott interjújában a vállalati finanszírozással kapcsolatban elmondta, nem kell attól tartani, hogy a jelenlegi ciklusban megpályázható uniós források kiütik a banki hitelkonstrukciókat. Egyrészt a pályázatokhoz önerő is kell, másrészt ezen források egy része is hitel. A bankok vállalatokért folytatott versenyével kapcsolatban elmondta, hogy meredeken emelkedett a bankok hitelezési készsége, a verseny igazán a kamatmarzsok szűkülésében jelentkezett az elmúlt években, mostanra pedig már a kockázatvállalási hajlandóságon is látszik ez.

Unicredit Bank

 • Lakossági:

Mindkét szegmensben növekedésre számít a bank. Válaszukban azt írják, a lakossági piacon a mindenekelőtt a jelzáloghitelezésben várnak növekedést a kedvező gazdasági változások és a lakáspiaci trendek alapján. Emellett a tavalyi és idei évben tovább növekvő foglalkoztatás és szignifikáns mértékben bővülő reáljövedelmek is kedvező irányba befolyásolják az ingatlanvásárlási kedvet, ezáltal az igényelt hitelek volumenét. Várakozásaik szerint az eddigiekhez hasonlóan az idei évben is a használtlakás-vásárláshoz kapcsolódó hitelkérelmek lesznek többségben, ugyanakkor az új lakások esetében is növekvő igényekre számítanak a magánépítések és az új társasházi projektek számának gyarapodásával, többek között az állami támogatásoknak köszönhetően.

 • Vállalati:

"Kisvállalati hitelpiac 2017-es növekedésének legfőbb mozgatórugóját abban látjuk, hogy a vállalkozások hiteligénye az elmúlt években ismét növekedett (többek között az MNB hitelprogramnak is köszönhetően), és ennek nyomán a támogatott hiteltermékek mellett várhatóan az egyéb banki konstrukciók iránti igény is nő majd. Ezt a képet árnyalják az EU-forrásokból várhatóan elérhető kedvező, az MFB pontokon keresztül igénybe vehető visszatérítendő, illetve kombinált támogatások, amelyek a banki hitelek alternatívájaként foghatják vissza a tervezett és várt volumennövekedést" - emelte ki a pénzintézet.

A vállalati hitelpiacon 2017-ben megindulhat egy alacsony mértékű, és szelektív növekedés. Pozitív hatásként az előrejelzett gazdasági növekedés mellett első sorban az új EU-pályázati, forrásbevonási ciklus beindulását, és az ezzel ciklikusan együtt járó banki finanszírozási igények megjelenését látják, és továbbra is pozitív hatást tud gyakorolni a piac egy fontos szegmensében az MNB piaci hitelprogramja. Árnyalja a képet a növekedési hitelprogram március végével történő kifutása, illetve az EU-forrásokból elérhető visszatérítendő és kombinált támogatások bankhitelezést kiváltó hatása.

Budapest Bank

 • Lakossági:

A Budapest Bank lakossági hitelállományának – elsősorban a devizahiteles elszámolás miatti – évek óta tartó csökkenése 2016 második felében megállt, ami a lakossági kulcsszegmensekben – így elsősorban a személyi kölcsön, jelzálog- és autóhitelek területén – elért jelentős hitelezési növekedésnek köszönhető. 2016-ban kiemelkedően növekedett új kihelyezésünk autóhitel, jelzáloghitel és személyi kölcsön területeken, ahol 2017-ben is ambiciózus növekedési terveink vannak - írja válaszában a Budapest Bank

A pénzintézet elmondta: növekedésükben továbbra is fontos szerepet játszanak a partneri együttműködések, amelyek fókusz területei a hitelkártya kibocsátás, a személyi hitelezés és a jelzáloghitelezés. Ennek egyik lépéseként a Tescoval további 3 évre meghosszabbították a már 6 éve tartó pénzügyi partneri együttműködésüket, 2017 januárjától pedig a Budapest Bank lett a Media Markt pénzügyi partnere.

"Szintén e cél elérése érdekében még nagyobb hangsúlyt helyezünk a digitális szolgáltatások fejlesztésére, az innovatív ügyintézési, fizetési- és befektetési szolgáltatásokra. Folyamatosan törekszünk az ügyfél-elégedettség növelésére is, stratégiai kezdeményezéseink azt a célt szolgálják, hogy ezzel is megkülönböztessük magunkat a versenytársainktól" - írják.

 • Vállalati:

A Budapest Bank elsősorban kis- és középvállalatokra szakosodott vállalati üzletága az elmúlt években folyamatosan növekedett, ezzel a bank eredményességének fontos motorja. "Eredményességünket bizonyítja, hogy vállalati hitelállományunk 2011 és 2016 között 27 százalékot nőtt, miközben az egyre élesedő piaci verseny ellenére az ügyfélportfóliónk minősége még tovább javult."

Az eddigiekhez hasonlóan 2017-ben is a kontrollált, kiszámítható és fenntartható növekedés a bank célja. A pénzintézet ügyfélköre stabil, 90 százalékát a hazai kkv-k alkotják.Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Téved, aki azt hiszi, a kamatstopnál nincs jobb megoldás
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:02
Még a kamatstopban beégetett törlesztőrészletnél is kisebb törlesztőrészlet-ajánlatot kaphatnak a változó kamatozású kölcsönnel rendelkezők annak köszönhetően, hogy az új hitelek kamatfelára töredékére esett a korábbiaknak. A referenciakamatok eltérő mértékű emelkedése miatt több esetben a végig fix hitelek kamatai ma már alacsonyabbak, mint a hosszabb időre fixált hiteleké – de gyorsan lépni kell.
Pénzügyi szektor Lapunknak eltitkolta, másnak kiadta a pénzmosási adatokat a Pénzügyminisztérium
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:21
Rengeteg a gyanús eset, alig győzik jelenteni a pénzügyi szolgáltatók.
Pénzügyi szektor Még várat magára a Revolut leánybankká alakulása 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:55
Az MNB adott ki erről egy állásfoglalást.
Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló