<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Optimistán látja a lapunk által megkérdezett hazai kereskedelmi bankok többsége a lakossági és vállalati hitelezés jövőjét, százalékos arányban szinte mindenki két számjegyű növekedést vár 2017-től. Ezt támasztja alá lakossági oldalról a béremelésekből adódó növekvő fogyasztás és az alacsony hitelkamatok, míg vállalati oldalról szintén a hitelek várhatóan tartós olcsósága miatt nőtt meg az éhség.

Ugyan a számok alapján azt mondhatjuk, hogy a gazdasággal minden rendben, a Magyar Nemzeti Bank szerint tovább kell erősödnie a hitelezésnek, főleg a vállalatinak. Erre meg is van az esély, hiszen az alacsony kamatkörnyezet elhozta a hitelezési fordulatot tavaly, így a bővülés tartóssá is válhat. Adott ehhez a növekvő lakossági fogyasztás és a jegybank adatai szerint a kis- és középvállalkozások hiteléhsége is egyre nagyobb, amit csak tetéz, hogy az MNB nem mostanában nyúl majd az alapkamathoz.

A jegybank ugyanakkor már régen bejelentette, hogy itt a kereskedelmi bankok ideje, hogy átvegyék a főszerepet a hitelezés területén, ne várjanak a növekedési hitelprogramhoz (nhp) hasonló intézkedésekre. Kíváncsiak voltunk, vajon a hazai pénzintézetek optimistán látták-e 2016-ot és hogyan látják a hitelezés jövőjét, ezért megkérdeztük, mire számítanak 2017-ben a lakossági és vállalati területen:

OTP Elemzési Központ

 • Lakossági:

2016-ban megtörtént a hitelezési fordulat, megállt a lakossági és vállalati hitelállomány csökkenése is. A lakosság nettó hitelfelvétele a nyár óta pozitív tartományban van. 2016 június óta (novemberig bezárólag) összesen 62.5 milliárd forint volt a nettó lakossági hitelfelvétel. Mivel a lakossági hitelfelvételt legerősebben mozgató makrogazdasági fundamentumok – munkanélküliség, reálbérek, hitelkamatok – kedvezően alakulnak, ezért a lakossági hitelfelvétel 2017-ben tovább erősödhet. Magyarországon a lakossági mérlegalkalmazkodás nagyon hosszú folyamat volt, viszont mostanra alacsony szintre süllyedt – a GDP 18 százaléka alá – csökkent a háztartások eladósodása, ami még régiós viszonylatban is alacsonynak mondható.

 • Vállalati:

A gazdasági fellendülés első szakaszában még csak az exportszektor futott fel, ott voltak komolyabb beruházások. Viszont ezek a beruházások kevesebb banki hitelt igényelnek. Mostanra viszont a növekedésben a belföldre termelő ágazatoké lett a főszerep – a lakáspiac mellett az iroda, szálloda, és egyéb ingatlan piacokon is felfutott a kereslet – amelyek a beruházásaiknál sokkal inkább támaszkodnak banki hitelekre. Ennek következtében 2016 január-novemberi időszakban már több mint 242 milliárd forint volt a nem-pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvétele, vagyis a hitelállomány már itt is növekedésnek indult. Mivel úgy gondoljuk, hogy ezek az ágazatok a következő években is jól teljesíthetnek, ezért a vállalati szektorban is jó évre számítunk 2017-ben - írta válaszában az Otp Elemző Központja.

CIB Bank

 • Lakossági:

2016-ban több mint 40%-kal tudtuk növelni az új folyósítások volumenét a lakossági ügyfélkörben. Idén a lakossági oldalon a minimálbér, illetve a bérszínvonal emelkedése, valamint a CSOK bevezetése által intenzívebbé váló jelzáloghitelezés a finanszírozási lehetőségek további felfutását vetítik előre - közölte lapunkkal a bank.

A lakossági hitelezésen belül kiemelkedő volt a növekedés a személyi kölcsönök terén: bár a 2016 év végi adatok még nem ismertek, a korábbi MNB statisztikák alapján a teljes piac növekedése várhatóan több mint 60%-kal haladja meg a 2015 évi teljesítményt. A CIB Banknak sikerült ezt meghaladó mértékben növekednie, az újonnan folyósított személyi kölcsönök volumene több mint duplázódott bankunknál. 2016-ban szintén jelentős növekedést értünk el a prémium ügyfélkörben értékesített személyi kölcsönöknél: ebben a szegmensben hétszeresére nőtt a folyósított személyi kölcsönök összege. Az idei évben ennél várhatóan alacsonyabb lesz a piaci növekedés mértéke, így bankunknál is kisebb mértékű növekedésre számítunk.

 • Vállalati:

A vállalati hitelezés területén egyre inkább stagnáló kereslettel találkozott a pénzintézet, amit az NHP kivezetése tovább erősít, így lassuló, de egyenletes növekedést várnak az idei évben. "Véleményünk szerint az Eximbank és az MFB által kínált kedvező kamatozású hitelkonstrukciók értékesítése nagyobb hangsúlyt fog kapni az idei évben, továbbá tervezzük az intézményi garantőrökkel való együttműködés kiszélesítését is annak érdekében, hogy a vállalkozások minél olcsóbban jussanak forráshoz. Figyelembe véve ezeket a hatásokat a KKV ügyfélkörünkben az új kihelyezések esetében 30 százalék körüli bővülést tervezünk 2017-re" - közölték.

Erste Bank

 • Lakossági:

Az új lakossági hitelezés területén a változó lakossági várakozások, az állami támogatások mozdító ereje és az építőipari kínálat javulása, valamint lakástakarék pénztárának hitelezése miatt az Erste jelzáloghitelezésben 30%-ot meghaladó folyósítás bővülésre számít tavalyhoz képest, míg a fogyasztási hitelezés területén 20%-os kihelyezés-növekedéssel számol a bank 2016-hoz képest.

 • Vállalati:

Az Erste a vállalati szektorban körülbelül 10%-os piaci növekedéssel számol, mely területen a bank a várható piaci átlag feletti, 15-20 százalékos bővüléssel tervez a saját új hitelkihelyezések tekintetében - írták a Privátbankárnak.

Gránit Bank

 • Lakossági:

2016-ban folytatódott a hazai lakáspiac élénkülése és ez a lakáshitelek iránti keresletben is érezhető volt. 2017-ben ennek a tendenciának a folytatódására és további kismértékű erősödésére számítunk, amivel összefüggésben a lakáshitelek iránti is növekvő érdeklődést várunk. A Gránit Bank a piaci növekedést meghaladó ütemű növekedésre számít 2017-ben.

 • Vállalati:

A vállalati hitelállomány vonatkozásában a Gránit Bank a piaci átlagot várhatóan meghaladó, 20-25% körüli növekedést tervez 2017-ben - mondta el Tölgyesi Zoltán, a bank vállalati és KKV üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Tölgyesi korábban a Trend FM-nek adott interjújában a vállalati finanszírozással kapcsolatban elmondta, nem kell attól tartani, hogy a jelenlegi ciklusban megpályázható uniós források kiütik a banki hitelkonstrukciókat. Egyrészt a pályázatokhoz önerő is kell, másrészt ezen források egy része is hitel. A bankok vállalatokért folytatott versenyével kapcsolatban elmondta, hogy meredeken emelkedett a bankok hitelezési készsége, a verseny igazán a kamatmarzsok szűkülésében jelentkezett az elmúlt években, mostanra pedig már a kockázatvállalási hajlandóságon is látszik ez.

Unicredit Bank

 • Lakossági:

Mindkét szegmensben növekedésre számít a bank. Válaszukban azt írják, a lakossági piacon a mindenekelőtt a jelzáloghitelezésben várnak növekedést a kedvező gazdasági változások és a lakáspiaci trendek alapján. Emellett a tavalyi és idei évben tovább növekvő foglalkoztatás és szignifikáns mértékben bővülő reáljövedelmek is kedvező irányba befolyásolják az ingatlanvásárlási kedvet, ezáltal az igényelt hitelek volumenét. Várakozásaik szerint az eddigiekhez hasonlóan az idei évben is a használtlakás-vásárláshoz kapcsolódó hitelkérelmek lesznek többségben, ugyanakkor az új lakások esetében is növekvő igényekre számítanak a magánépítések és az új társasházi projektek számának gyarapodásával, többek között az állami támogatásoknak köszönhetően.

 • Vállalati:

"Kisvállalati hitelpiac 2017-es növekedésének legfőbb mozgatórugóját abban látjuk, hogy a vállalkozások hiteligénye az elmúlt években ismét növekedett (többek között az MNB hitelprogramnak is köszönhetően), és ennek nyomán a támogatott hiteltermékek mellett várhatóan az egyéb banki konstrukciók iránti igény is nő majd. Ezt a képet árnyalják az EU-forrásokból várhatóan elérhető kedvező, az MFB pontokon keresztül igénybe vehető visszatérítendő, illetve kombinált támogatások, amelyek a banki hitelek alternatívájaként foghatják vissza a tervezett és várt volumennövekedést" - emelte ki a pénzintézet.

A vállalati hitelpiacon 2017-ben megindulhat egy alacsony mértékű, és szelektív növekedés. Pozitív hatásként az előrejelzett gazdasági növekedés mellett első sorban az új EU-pályázati, forrásbevonási ciklus beindulását, és az ezzel ciklikusan együtt járó banki finanszírozási igények megjelenését látják, és továbbra is pozitív hatást tud gyakorolni a piac egy fontos szegmensében az MNB piaci hitelprogramja. Árnyalja a képet a növekedési hitelprogram március végével történő kifutása, illetve az EU-forrásokból elérhető visszatérítendő és kombinált támogatások bankhitelezést kiváltó hatása.

Budapest Bank

 • Lakossági:

A Budapest Bank lakossági hitelállományának – elsősorban a devizahiteles elszámolás miatti – évek óta tartó csökkenése 2016 második felében megállt, ami a lakossági kulcsszegmensekben – így elsősorban a személyi kölcsön, jelzálog- és autóhitelek területén – elért jelentős hitelezési növekedésnek köszönhető. 2016-ban kiemelkedően növekedett új kihelyezésünk autóhitel, jelzáloghitel és személyi kölcsön területeken, ahol 2017-ben is ambiciózus növekedési terveink vannak - írja válaszában a Budapest Bank

A pénzintézet elmondta: növekedésükben továbbra is fontos szerepet játszanak a partneri együttműködések, amelyek fókusz területei a hitelkártya kibocsátás, a személyi hitelezés és a jelzáloghitelezés. Ennek egyik lépéseként a Tescoval további 3 évre meghosszabbították a már 6 éve tartó pénzügyi partneri együttműködésüket, 2017 januárjától pedig a Budapest Bank lett a Media Markt pénzügyi partnere.

"Szintén e cél elérése érdekében még nagyobb hangsúlyt helyezünk a digitális szolgáltatások fejlesztésére, az innovatív ügyintézési, fizetési- és befektetési szolgáltatásokra. Folyamatosan törekszünk az ügyfél-elégedettség növelésére is, stratégiai kezdeményezéseink azt a célt szolgálják, hogy ezzel is megkülönböztessük magunkat a versenytársainktól" - írják.

 • Vállalati:

A Budapest Bank elsősorban kis- és középvállalatokra szakosodott vállalati üzletága az elmúlt években folyamatosan növekedett, ezzel a bank eredményességének fontos motorja. "Eredményességünket bizonyítja, hogy vállalati hitelállományunk 2011 és 2016 között 27 százalékot nőtt, miközben az egyre élesedő piaci verseny ellenére az ügyfélportfóliónk minősége még tovább javult."

Az eddigiekhez hasonlóan 2017-ben is a kontrollált, kiszámítható és fenntartható növekedés a bank célja. A pénzintézet ügyfélköre stabil, 90 százalékát a hazai kkv-k alkotják.Pénzügyi szektor Nem tudni, hogy miért, de nagyon népszerű a magyar állampapír
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 11:52
Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Közel egymilliárd forintért vett saját részvényeket az OTP
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 09:26
A saját részvény állomány így 0,17 százalék.
Pénzügyi szektor Nyugdíj: tavaly sem tőzsdézték el a vagyont a pénztárak
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 19:36
Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Pénzügyi szektor Az amerikai bankcsőd Európára is veszélyt jelent
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 12:40
Az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg óvatosabbra fogja kamatpolitikáját az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje után a düsseldorfi IMK makrogazdasági és konjunktúrakutató intézet szakemberének véleménye szerint.
Pénzügyi szektor Nagyon durva dolog történt a forinttal
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 18:37
Nagyot gyengült hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Pénzügyi szektor Az MNB is reagált a bankcsődökre
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 17:01
A magyar jegybank sem hagyta szó nélkül a két amerikai bank csődjét.
Pénzügyi szektor Meg sem kottyan a német bankrendszernek a Silicon Valley Bank csődje
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 16:07
Nem veszélyezteti a német bankrendszert az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje - közölte a német bankszövetség (Bundesverband deutscher Banken - BdB) hétfőn.
Pénzügyi szektor Jó hírt kapott Magyarország Londonból
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 19:49
A magyar bankok és a gazdaság is jobb évet zárhat 2023-ban a hitelminősítő várakozása szerint.
Pénzügyi szektor Lemondott az egyik nagy biztosító vezérigazgatója
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 18:18
Elhagyja posztját a 2020-ban kinevezett vezető, utódjáról még nincs döntés.
Pénzügyi szektor Matolcsy György tényleg az egekbe emelte a tartalékrátát
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 07:18
A kötelező tartalékráta megemelése csütörtöktől vonatkozik a pénzintézetek forrásainak meghatározott kategóriáira. Matolcsy György rendelete megjelent a Magyar Közlönyben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG