<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p
Optimistán látja a lapunk által megkérdezett hazai kereskedelmi bankok többsége a lakossági és vállalati hitelezés jövőjét, százalékos arányban szinte mindenki két számjegyű növekedést vár 2017-től. Ezt támasztja alá lakossági oldalról a béremelésekből adódó növekvő fogyasztás és az alacsony hitelkamatok, míg vállalati oldalról szintén a hitelek várhatóan tartós olcsósága miatt nőtt meg az éhség.

Ugyan a számok alapján azt mondhatjuk, hogy a gazdasággal minden rendben, a Magyar Nemzeti Bank szerint tovább kell erősödnie a hitelezésnek, főleg a vállalatinak. Erre meg is van az esély, hiszen az alacsony kamatkörnyezet elhozta a hitelezési fordulatot tavaly, így a bővülés tartóssá is válhat. Adott ehhez a növekvő lakossági fogyasztás és a jegybank adatai szerint a kis- és középvállalkozások hiteléhsége is egyre nagyobb, amit csak tetéz, hogy az MNB nem mostanában nyúl majd az alapkamathoz.

A jegybank ugyanakkor már régen bejelentette, hogy itt a kereskedelmi bankok ideje, hogy átvegyék a főszerepet a hitelezés területén, ne várjanak a növekedési hitelprogramhoz (nhp) hasonló intézkedésekre. Kíváncsiak voltunk, vajon a hazai pénzintézetek optimistán látták-e 2016-ot és hogyan látják a hitelezés jövőjét, ezért megkérdeztük, mire számítanak 2017-ben a lakossági és vállalati területen:

OTP Elemzési Központ

 • Lakossági:

2016-ban megtörtént a hitelezési fordulat, megállt a lakossági és vállalati hitelállomány csökkenése is. A lakosság nettó hitelfelvétele a nyár óta pozitív tartományban van. 2016 június óta (novemberig bezárólag) összesen 62.5 milliárd forint volt a nettó lakossági hitelfelvétel. Mivel a lakossági hitelfelvételt legerősebben mozgató makrogazdasági fundamentumok – munkanélküliség, reálbérek, hitelkamatok – kedvezően alakulnak, ezért a lakossági hitelfelvétel 2017-ben tovább erősödhet. Magyarországon a lakossági mérlegalkalmazkodás nagyon hosszú folyamat volt, viszont mostanra alacsony szintre süllyedt – a GDP 18 százaléka alá – csökkent a háztartások eladósodása, ami még régiós viszonylatban is alacsonynak mondható.

 • Vállalati:

A gazdasági fellendülés első szakaszában még csak az exportszektor futott fel, ott voltak komolyabb beruházások. Viszont ezek a beruházások kevesebb banki hitelt igényelnek. Mostanra viszont a növekedésben a belföldre termelő ágazatoké lett a főszerep – a lakáspiac mellett az iroda, szálloda, és egyéb ingatlan piacokon is felfutott a kereslet – amelyek a beruházásaiknál sokkal inkább támaszkodnak banki hitelekre. Ennek következtében 2016 január-novemberi időszakban már több mint 242 milliárd forint volt a nem-pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvétele, vagyis a hitelállomány már itt is növekedésnek indult. Mivel úgy gondoljuk, hogy ezek az ágazatok a következő években is jól teljesíthetnek, ezért a vállalati szektorban is jó évre számítunk 2017-ben - írta válaszában az Otp Elemző Központja.

CIB Bank

 • Lakossági:

2016-ban több mint 40%-kal tudtuk növelni az új folyósítások volumenét a lakossági ügyfélkörben. Idén a lakossági oldalon a minimálbér, illetve a bérszínvonal emelkedése, valamint a CSOK bevezetése által intenzívebbé váló jelzáloghitelezés a finanszírozási lehetőségek további felfutását vetítik előre - közölte lapunkkal a bank.

A lakossági hitelezésen belül kiemelkedő volt a növekedés a személyi kölcsönök terén: bár a 2016 év végi adatok még nem ismertek, a korábbi MNB statisztikák alapján a teljes piac növekedése várhatóan több mint 60%-kal haladja meg a 2015 évi teljesítményt. A CIB Banknak sikerült ezt meghaladó mértékben növekednie, az újonnan folyósított személyi kölcsönök volumene több mint duplázódott bankunknál. 2016-ban szintén jelentős növekedést értünk el a prémium ügyfélkörben értékesített személyi kölcsönöknél: ebben a szegmensben hétszeresére nőtt a folyósított személyi kölcsönök összege. Az idei évben ennél várhatóan alacsonyabb lesz a piaci növekedés mértéke, így bankunknál is kisebb mértékű növekedésre számítunk.

 • Vállalati:

A vállalati hitelezés területén egyre inkább stagnáló kereslettel találkozott a pénzintézet, amit az NHP kivezetése tovább erősít, így lassuló, de egyenletes növekedést várnak az idei évben. "Véleményünk szerint az Eximbank és az MFB által kínált kedvező kamatozású hitelkonstrukciók értékesítése nagyobb hangsúlyt fog kapni az idei évben, továbbá tervezzük az intézményi garantőrökkel való együttműködés kiszélesítését is annak érdekében, hogy a vállalkozások minél olcsóbban jussanak forráshoz. Figyelembe véve ezeket a hatásokat a KKV ügyfélkörünkben az új kihelyezések esetében 30 százalék körüli bővülést tervezünk 2017-re" - közölték.

Erste Bank

 • Lakossági:

Az új lakossági hitelezés területén a változó lakossági várakozások, az állami támogatások mozdító ereje és az építőipari kínálat javulása, valamint lakástakarék pénztárának hitelezése miatt az Erste jelzáloghitelezésben 30%-ot meghaladó folyósítás bővülésre számít tavalyhoz képest, míg a fogyasztási hitelezés területén 20%-os kihelyezés-növekedéssel számol a bank 2016-hoz képest.

 • Vállalati:

Az Erste a vállalati szektorban körülbelül 10%-os piaci növekedéssel számol, mely területen a bank a várható piaci átlag feletti, 15-20 százalékos bővüléssel tervez a saját új hitelkihelyezések tekintetében - írták a Privátbankárnak.

Gránit Bank

 • Lakossági:

2016-ban folytatódott a hazai lakáspiac élénkülése és ez a lakáshitelek iránti keresletben is érezhető volt. 2017-ben ennek a tendenciának a folytatódására és további kismértékű erősödésére számítunk, amivel összefüggésben a lakáshitelek iránti is növekvő érdeklődést várunk. A Gránit Bank a piaci növekedést meghaladó ütemű növekedésre számít 2017-ben.

 • Vállalati:

A vállalati hitelállomány vonatkozásában a Gránit Bank a piaci átlagot várhatóan meghaladó, 20-25% körüli növekedést tervez 2017-ben - mondta el Tölgyesi Zoltán, a bank vállalati és KKV üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Tölgyesi korábban a Trend FM-nek adott interjújában a vállalati finanszírozással kapcsolatban elmondta, nem kell attól tartani, hogy a jelenlegi ciklusban megpályázható uniós források kiütik a banki hitelkonstrukciókat. Egyrészt a pályázatokhoz önerő is kell, másrészt ezen források egy része is hitel. A bankok vállalatokért folytatott versenyével kapcsolatban elmondta, hogy meredeken emelkedett a bankok hitelezési készsége, a verseny igazán a kamatmarzsok szűkülésében jelentkezett az elmúlt években, mostanra pedig már a kockázatvállalási hajlandóságon is látszik ez.

Unicredit Bank

 • Lakossági:

Mindkét szegmensben növekedésre számít a bank. Válaszukban azt írják, a lakossági piacon a mindenekelőtt a jelzáloghitelezésben várnak növekedést a kedvező gazdasági változások és a lakáspiaci trendek alapján. Emellett a tavalyi és idei évben tovább növekvő foglalkoztatás és szignifikáns mértékben bővülő reáljövedelmek is kedvező irányba befolyásolják az ingatlanvásárlási kedvet, ezáltal az igényelt hitelek volumenét. Várakozásaik szerint az eddigiekhez hasonlóan az idei évben is a használtlakás-vásárláshoz kapcsolódó hitelkérelmek lesznek többségben, ugyanakkor az új lakások esetében is növekvő igényekre számítanak a magánépítések és az új társasházi projektek számának gyarapodásával, többek között az állami támogatásoknak köszönhetően.

 • Vállalati:

"Kisvállalati hitelpiac 2017-es növekedésének legfőbb mozgatórugóját abban látjuk, hogy a vállalkozások hiteligénye az elmúlt években ismét növekedett (többek között az MNB hitelprogramnak is köszönhetően), és ennek nyomán a támogatott hiteltermékek mellett várhatóan az egyéb banki konstrukciók iránti igény is nő majd. Ezt a képet árnyalják az EU-forrásokból várhatóan elérhető kedvező, az MFB pontokon keresztül igénybe vehető visszatérítendő, illetve kombinált támogatások, amelyek a banki hitelek alternatívájaként foghatják vissza a tervezett és várt volumennövekedést" - emelte ki a pénzintézet.

A vállalati hitelpiacon 2017-ben megindulhat egy alacsony mértékű, és szelektív növekedés. Pozitív hatásként az előrejelzett gazdasági növekedés mellett első sorban az új EU-pályázati, forrásbevonási ciklus beindulását, és az ezzel ciklikusan együtt járó banki finanszírozási igények megjelenését látják, és továbbra is pozitív hatást tud gyakorolni a piac egy fontos szegmensében az MNB piaci hitelprogramja. Árnyalja a képet a növekedési hitelprogram március végével történő kifutása, illetve az EU-forrásokból elérhető visszatérítendő és kombinált támogatások bankhitelezést kiváltó hatása.

Budapest Bank

 • Lakossági:

A Budapest Bank lakossági hitelállományának – elsősorban a devizahiteles elszámolás miatti – évek óta tartó csökkenése 2016 második felében megállt, ami a lakossági kulcsszegmensekben – így elsősorban a személyi kölcsön, jelzálog- és autóhitelek területén – elért jelentős hitelezési növekedésnek köszönhető. 2016-ban kiemelkedően növekedett új kihelyezésünk autóhitel, jelzáloghitel és személyi kölcsön területeken, ahol 2017-ben is ambiciózus növekedési terveink vannak - írja válaszában a Budapest Bank

A pénzintézet elmondta: növekedésükben továbbra is fontos szerepet játszanak a partneri együttműködések, amelyek fókusz területei a hitelkártya kibocsátás, a személyi hitelezés és a jelzáloghitelezés. Ennek egyik lépéseként a Tescoval további 3 évre meghosszabbították a már 6 éve tartó pénzügyi partneri együttműködésüket, 2017 januárjától pedig a Budapest Bank lett a Media Markt pénzügyi partnere.

"Szintén e cél elérése érdekében még nagyobb hangsúlyt helyezünk a digitális szolgáltatások fejlesztésére, az innovatív ügyintézési, fizetési- és befektetési szolgáltatásokra. Folyamatosan törekszünk az ügyfél-elégedettség növelésére is, stratégiai kezdeményezéseink azt a célt szolgálják, hogy ezzel is megkülönböztessük magunkat a versenytársainktól" - írják.

 • Vállalati:

A Budapest Bank elsősorban kis- és középvállalatokra szakosodott vállalati üzletága az elmúlt években folyamatosan növekedett, ezzel a bank eredményességének fontos motorja. "Eredményességünket bizonyítja, hogy vállalati hitelállományunk 2011 és 2016 között 27 százalékot nőtt, miközben az egyre élesedő piaci verseny ellenére az ügyfélportfóliónk minősége még tovább javult."

Az eddigiekhez hasonlóan 2017-ben is a kontrollált, kiszámítható és fenntartható növekedés a bank célja. A pénzintézet ügyfélköre stabil, 90 százalékát a hazai kkv-k alkotják.Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A hazai privátbanki piac legizgalmasabb és legkomplexebb új szolgáltatásával debütálhat az MBH
Natív tartalom | 2022. december 7. 11:39
Formálódik Magyarország második legnagyobb bankja. A Budapest Bank (BB) már március végén beolvadt az MKB Bankba, jövő május 1-jén pedig a Takarékbank is csatlakozik, s így, együtt MBH néven folytatják a tevékenységüket. Vajon hogyan befolyásolja mindez a private banking területet, amellyel mindhárom pénzintézet rendelkezett, illetve rendelkezik? Erről is kérdeztük Pleschinger Gyula Márkot, az MKB Private Banking igazgatóját.
Pénzügyi szektor Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:03
Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Pénzügyi szektor Miért nem jelenti az FTX-botrány a kriptovaluták végét? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. december 2. 19:29
A sorozatos idei botrányok után sokan megint a kriptovaluták végnapjait jósolják, pedig volt már hasonlóan rossz éve a piacnak. Valójában a szektor problémái egyrészt nem is kriptovaluta-specifikusak, a hagyományos pénzügyi világnak is megvoltak a hasonló botrányai korábban. Másrészt pedig szabályozással és önkorrekcióval egyaránt ki lehet jutni ebből a gödörből.
Pénzügyi szektor Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 15:56
2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
Pénzügyi szektor Négy napig nem nyit ki az egyik hazai nagybank
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:12
Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
Pénzügyi szektor Vidám napot zárt a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:26
A forint egy erősödő euróval szemben is jó napot zár, mert a jegybanki kamatdöntés és az energiaellátási zavarok sem rángatták meg.
Pénzügyi szektor A fiatalok harmada szívesen váltana zöld pénzügyi megoldásokra
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:59
A Magyar Bankholding készíttetett felmérést ebben a témában.
Pénzügyi szektor Az állam is besegített a lízingpiacnak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 12:59
A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.
Pénzügyi szektor Most jöhet jól a jelzáloghitel
Privátbankár.hu | 2022. november 19. 09:53
Bár a kamatkörnyezet emelkedése ellenére a bankok sokszor a piaci helyzethez képest visszafogottabban emelik a kamatokat a hitelesekért folytatott versenyben, a hitelekért többet kell fizetni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igaz ez a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre is. Ezek azonban akár egy olcsóbb konstrukcióval, a szabad felhasználású jelzáloghitellel is helyettesíthetőek - derül ki a money.hu összeállításából. 
Pénzügyi szektor Bankválság jöhet Lengyelországban
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 19:09
Lengyelországban tovább ketyeg a 2008-as pénzügyi válság előtti svájcifrank-alapú jelzáloghitelek bombája, miután ott nem történt olyan hazai devizába való átváltási program, mint 2014-ben Magyarországon. Egy nagy lengyel bankot már ki kellett menteni, de az energiaválsággal és a geopolitikai helyzettel párosulva katasztrofális bankválság jöhet, akár öt lengyel nagybank is bedőlhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG