3p
Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma, de most csak kicsivel. A románok pár száz fővel többen jöttek, mint a magyarok, más országok nemigen rúgtak labdába. Az osztrák politikusok egymásra licitálva szapulják a külföldieket a választási kampányban.

Augusztusban 15 ezerrel csökkent az Ausztriában foglalkoztatottak száma, ám a magyar állampolgároké egy picit tovább tudott nőni, 90 212-re, ami új történelmi rekord. Az összes külföldi munkaerő létszáma egyébként kissé tovább nőtt, 450 fővel, ami azt jelenti, hogy tovább nőtt a külföldiek súlya az osztrák munkaerő-piacon, a hazaiak kárára.

Ausztriában is 1,4 közelében van azonban a termékenységi ráta, azaz az egy nőre jutó születések száma, hasonlóan Magyarországhoz vagy Németországhoz, így a helyi munkaképes lakosság folyamatosan fogy és fogyni fog. Egy évre visszatekintve azonban, augusztustól augusztusig 68 300 állás keletkezett a Hauptverband.at adatai szerint, amiből 48 200-at töltöttek be külföldiekkel, így a hazaiaknak is valamivel több munkahely jutott. A külföldiek aránya a munkaerőpiacon mindenképpen folyamatosan nő, egy év alatt 18,5 százalékról 19,5 százalékra.

Síszezonban új rekord?

A magyar adatra visszatérve ez 228 fővel több az egy hónappal korábbinál és 7465 fővel több a tavaly augusztusinál. Ősszel várhatóan lesz némi visszaesés, mert az idegenforgalomban holtszezon jön, majd télen, főleg a síszezon miatt, újabb rekorddöntés várható.

A magyarok mellett egyébként még a románok tudtak növekedést elérni 449 fővel, tehát most megelőztek bennünket, a szlovének, szerbek száma a magyarokéhoz hasonlóan nőtt. Az Ázsiából érkezettek létszáma 577, az afrikaiaké 100 fővel nőtt, ebben a két kategóriában lehetnek a menekültek is.

Piszkos kampány külföldiekkel

Egy évre visszatekintve messze a magyar dolgozók vannak az élen az említett 7465 fővel, a román állampolgárok mintegy 6300 személlyel lettek többen. A németek száma négyezerrel, a horvátok, szlovákok, szerbek száma nagyjából három-három ezerrel nőtt.

Ausztriában közben folyik a kampány az október 15-i választásra, több lap szerint meglehetősen piszkos módszerekkel, gyakori sárdobálással. A pártok időnként idegenellenességben licitálnak egymásra, így az EU-s országokból jövő külföldieket is kizárnák a szociális juttatásokból az első öt évre. (A sógorok megvonnák a segélyt a magyaroktól, de emelnék a nyugdíjakat – írtuk.)

Az SPÖ felébredt

Most a bevándorlási ügyekben viszonylag passzív, baloldali SPÖ ébredt fel, az általa adott jelenlegi védelmi miniszter, Hans Peter Doskozil a hét végén elkezdett felső korlátot követelni a befogadott menekültekre, az Európai Unió egészére. Követelte az elhibázottnak nevezett európai menekültpolitika befejezését.

Emellett azonban a menekültek legális befogadásának lehetőségét is meg kell szerinte teremteni. Ehhez menekültügyi központokat kéne létrehozni az EU-n kívüli államokban, ahol a menekültkérelmeket be lehetne adni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG