BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. március 21. 16:43

Ha síszezon, akkor rendszeresen még több magyar dolgozó talál munkát Ausztriában, így volt ez az idén is. Megint megdőlt a rekord, de az osztrákok azzal számolnak, hogy már nem sok tartalék van. Magyarországon és más térségbeli országokban ugyanis nem maradt szabad munkaerő. Hacsak az állásban lévők le nem lépnek.

Innsbruck (Fotó: Pixabay)

Februárban 91 523 fővel ismét minden eddigi rekordot megdöntött az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma. Az eddigi rekord 529 fővel alacsonyabb volt ennél, egyébként januárban állították fel. Majdnem minden télen és nyáron, a két idegenforgalmi csúcson rekordok szoktak kialakulni, ahogy azt első grafikonunk is mutatja.

Más országok polgárainak száma egyébként ezúttal jobban nőtt, a románoké például 866, a németeké 747, a hollandoké 706 fővel, a magyarok iylen szempontból csak harmadikak. A németek egyébként még mindig többen vannak, mint a magyarok, 101 500 fő közelében, de erősen közelítünk hozzájuk (második grafikon).

Németországban ma a “gazdasági bölcsek” (a német kormány mellett működő öttagú tanácsadó testület) kiadott egy prognózist, amelyben javítottak a kilátásokon. Az eddigi 2,2 százalékkal szemben most már 2,3 százalékos gazdasági növekedést várnak erre az évre, 2019-re pedig 1,8 százalékra számítanak.

Rengeteg külföldit várnak a németek

Legfontosabb kereskedelmi partnerünk növekedése Magyarország számára önmagában is érdekes, de a munkaerőpiaca még inkább. Veszélyeket látnak ugyanis a Brexitben, az amerikai védővámokban, de a munkaerő-hiányban is. Ha minden jól megy, jövő év végéig 1,1 millióval több foglalkoztatott és negyedmillióval kevesebb munkanélküli lehet az országban – a különbség nagy része alighanem külföldi lesz. Ezzel szépen nőnek majd az adó– és járulékbevételek is, többlet lesz a költségvetésben.

Már mindenütt keresnek embert

Eközben az osztrák vállalatok a jó gazdasági növekedésnek köszönhetően fokozottan vesznek fel új munkaerőt – tudósított az osztrák Die Presse. A német nyelvű országokon kívül Nyugat-, Észak- és Kelet-Európában is előszeretettel toboroznak. Némelyek még Észak-Amerikában, Kínában és Indiában is körülnéznek.

Az osztrák munkaügyi hivatal, az AMS prognózisa szerint Ausztriában a következő években folyamatosan csökkenni fog a munkaerő-kínálat. Azokban az országokban ugyanis, ahonnét eddig sok dolgozó érkezett, majdnem teljes a foglakoztatás, így már kevesebben fognak hozzájuk menni dolgozni.

Kevesebb magyar maradt, aki kimehetne?

“Csehországban a legalacsonyabb a munkanélküliség az egész EU-ban, de Németországban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában is az ausztriai 5,5 százalék alatt van (EU-módszerrel számítva, 2018. január)” – írják. A csehek, lengyelek és románok alacsony munkanélküliségi adata azonban nagyrészt annak köszönhető, hogy sokan elmentek külföldre dolgozni.

Így a fiatalok és magasan kvalifikált dolgozók távozása miatt demográfiai helyzetük sokkal rosszabb, mint az osztrákoké. Ausztriában 2010 és 2017 között 400 ezer fővel nőtt a munkaerő-kínálat, ennek nagy része külföldieket jelent.

Jól képzett honfitársaink

A bevándorolt németek és magyarok képzettsége magasabb, mint az osztrákoké – mondta az AMS vezetője. A megfelelő szakemberek érkeznek, és mindig akkor, amikor vannak szabad állások – tette hozzá.

Horvátországban viszont még 9,8 százalék a munkanélküliség, és az országból jövő munkaerő számára nem nyitották meg a munkaerő-piacot.

Az új osztrák kormány egyébként jelentősen szűkíti a munkaerő-piaci támogatásokat, például amelyeket az 50 év feletti, hosszú ideje munkanélküli személyek foglalkoztatásának elősegítésére adott az állam.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Karrier Orbán felmentett egy helyettes államtitkárt - már megvan az utódja
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 07:29
A Miniszterelnökségen történt a személycsere. 
Friss
hírlevél