<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Ha síszezon, akkor rendszeresen még több magyar dolgozó talál munkát Ausztriában, így volt ez az idén is. Megint megdőlt a rekord, de az osztrákok azzal számolnak, hogy már nem sok tartalék van. Magyarországon és más térségbeli országokban ugyanis nem maradt szabad munkaerő. Hacsak az állásban lévők le nem lépnek.
Innsbruck (Fotó: Pixabay)

Februárban 91 523 fővel ismét minden eddigi rekordot megdöntött az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma. Az eddigi rekord 529 fővel alacsonyabb volt ennél, egyébként januárban állították fel. Majdnem minden télen és nyáron, a két idegenforgalmi csúcson rekordok szoktak kialakulni, ahogy azt első grafikonunk is mutatja.

Más országok polgárainak száma egyébként ezúttal jobban nőtt, a románoké például 866, a németeké 747, a hollandoké 706 fővel, a magyarok iylen szempontból csak harmadikak. A németek egyébként még mindig többen vannak, mint a magyarok, 101 500 fő közelében, de erősen közelítünk hozzájuk (második grafikon).

Németországban ma a “gazdasági bölcsek” (a német kormány mellett működő öttagú tanácsadó testület) kiadott egy prognózist, amelyben javítottak a kilátásokon. Az eddigi 2,2 százalékkal szemben most már 2,3 százalékos gazdasági növekedést várnak erre az évre, 2019-re pedig 1,8 százalékra számítanak.

Rengeteg külföldit várnak a németek

Legfontosabb kereskedelmi partnerünk növekedése Magyarország számára önmagában is érdekes, de a munkaerőpiaca még inkább. Veszélyeket látnak ugyanis a Brexitben, az amerikai védővámokban, de a munkaerő-hiányban is. Ha minden jól megy, jövő év végéig 1,1 millióval több foglalkoztatott és negyedmillióval kevesebb munkanélküli lehet az országban – a különbség nagy része alighanem külföldi lesz. Ezzel szépen nőnek majd az adó– és járulékbevételek is, többlet lesz a költségvetésben.

Már mindenütt keresnek embert

Eközben az osztrák vállalatok a jó gazdasági növekedésnek köszönhetően fokozottan vesznek fel új munkaerőt – tudósított az osztrák Die Presse. A német nyelvű országokon kívül Nyugat-, Észak- és Kelet-Európában is előszeretettel toboroznak. Némelyek még Észak-Amerikában, Kínában és Indiában is körülnéznek.

Az osztrák munkaügyi hivatal, az AMS prognózisa szerint Ausztriában a következő években folyamatosan csökkenni fog a munkaerő-kínálat. Azokban az országokban ugyanis, ahonnét eddig sok dolgozó érkezett, majdnem teljes a foglakoztatás, így már kevesebben fognak hozzájuk menni dolgozni.

Kevesebb magyar maradt, aki kimehetne?

“Csehországban a legalacsonyabb a munkanélküliség az egész EU-ban, de Németországban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában is az ausztriai 5,5 százalék alatt van (EU-módszerrel számítva, 2018. január)” – írják. A csehek, lengyelek és románok alacsony munkanélküliségi adata azonban nagyrészt annak köszönhető, hogy sokan elmentek külföldre dolgozni.

Így a fiatalok és magasan kvalifikált dolgozók távozása miatt demográfiai helyzetük sokkal rosszabb, mint az osztrákoké. Ausztriában 2010 és 2017 között 400 ezer fővel nőtt a munkaerő-kínálat, ennek nagy része külföldieket jelent.

Jól képzett honfitársaink

A bevándorolt németek és magyarok képzettsége magasabb, mint az osztrákoké – mondta az AMS vezetője. A megfelelő szakemberek érkeznek, és mindig akkor, amikor vannak szabad állások – tette hozzá.

Horvátországban viszont még 9,8 százalék a munkanélküliség, és az országból jövő munkaerő számára nem nyitották meg a munkaerő-piacot.

Az új osztrák kormány egyébként jelentősen szűkíti a munkaerő-piaci támogatásokat, például amelyeket az 50 év feletti, hosszú ideje munkanélküli személyek foglalkoztatásának elősegítésére adott az állam.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG