4p
Ha síszezon, akkor rendszeresen még több magyar dolgozó talál munkát Ausztriában, így volt ez az idén is. Megint megdőlt a rekord, de az osztrákok azzal számolnak, hogy már nem sok tartalék van. Magyarországon és más térségbeli országokban ugyanis nem maradt szabad munkaerő. Hacsak az állásban lévők le nem lépnek.
Innsbruck (Fotó: Pixabay)

Februárban 91 523 fővel ismét minden eddigi rekordot megdöntött az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma. Az eddigi rekord 529 fővel alacsonyabb volt ennél, egyébként januárban állították fel. Majdnem minden télen és nyáron, a két idegenforgalmi csúcson rekordok szoktak kialakulni, ahogy azt első grafikonunk is mutatja.

Más országok polgárainak száma egyébként ezúttal jobban nőtt, a románoké például 866, a németeké 747, a hollandoké 706 fővel, a magyarok iylen szempontból csak harmadikak. A németek egyébként még mindig többen vannak, mint a magyarok, 101 500 fő közelében, de erősen közelítünk hozzájuk (második grafikon).

Németországban ma a “gazdasági bölcsek” (a német kormány mellett működő öttagú tanácsadó testület) kiadott egy prognózist, amelyben javítottak a kilátásokon. Az eddigi 2,2 százalékkal szemben most már 2,3 százalékos gazdasági növekedést várnak erre az évre, 2019-re pedig 1,8 százalékra számítanak.

Rengeteg külföldit várnak a németek

Legfontosabb kereskedelmi partnerünk növekedése Magyarország számára önmagában is érdekes, de a munkaerőpiaca még inkább. Veszélyeket látnak ugyanis a Brexitben, az amerikai védővámokban, de a munkaerő-hiányban is. Ha minden jól megy, jövő év végéig 1,1 millióval több foglalkoztatott és negyedmillióval kevesebb munkanélküli lehet az országban – a különbség nagy része alighanem külföldi lesz. Ezzel szépen nőnek majd az adó– és járulékbevételek is, többlet lesz a költségvetésben.

Már mindenütt keresnek embert

Eközben az osztrák vállalatok a jó gazdasági növekedésnek köszönhetően fokozottan vesznek fel új munkaerőt – tudósított az osztrák Die Presse. A német nyelvű országokon kívül Nyugat-, Észak- és Kelet-Európában is előszeretettel toboroznak. Némelyek még Észak-Amerikában, Kínában és Indiában is körülnéznek.

Az osztrák munkaügyi hivatal, az AMS prognózisa szerint Ausztriában a következő években folyamatosan csökkenni fog a munkaerő-kínálat. Azokban az országokban ugyanis, ahonnét eddig sok dolgozó érkezett, majdnem teljes a foglakoztatás, így már kevesebben fognak hozzájuk menni dolgozni.

Kevesebb magyar maradt, aki kimehetne?

“Csehországban a legalacsonyabb a munkanélküliség az egész EU-ban, de Németországban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában is az ausztriai 5,5 százalék alatt van (EU-módszerrel számítva, 2018. január)” – írják. A csehek, lengyelek és románok alacsony munkanélküliségi adata azonban nagyrészt annak köszönhető, hogy sokan elmentek külföldre dolgozni.

Így a fiatalok és magasan kvalifikált dolgozók távozása miatt demográfiai helyzetük sokkal rosszabb, mint az osztrákoké. Ausztriában 2010 és 2017 között 400 ezer fővel nőtt a munkaerő-kínálat, ennek nagy része külföldieket jelent.

Jól képzett honfitársaink

A bevándorolt németek és magyarok képzettsége magasabb, mint az osztrákoké – mondta az AMS vezetője. A megfelelő szakemberek érkeznek, és mindig akkor, amikor vannak szabad állások – tette hozzá.

Horvátországban viszont még 9,8 százalék a munkanélküliség, és az országból jövő munkaerő számára nem nyitották meg a munkaerő-piacot.

Az új osztrák kormány egyébként jelentősen szűkíti a munkaerő-piaci támogatásokat, például amelyeket az 50 év feletti, hosszú ideje munkanélküli személyek foglalkoztatásának elősegítésére adott az állam.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG