<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A svájci jobboldali populisták megint napirendre tűzték a bevándorlás kérdését, ezúttal teljesen kilépnének abból a megállapodásból, amelyet az EU-val a munkaerő szabad áramlásáról kötöttek. Ez alapján sok magyar is dolgozik odakint. De a kezdeményezés támogatása kérdéses, mert az EU-val való teljes szakítást eredményezheti, és 2021 előtt nem várható.
Svájc, Chur (Fotó: Wikimedia Commons)

A jobboldali populistának nevezett, idegenellenes svájci SVP (Schweizerische Volkspartei) újabb támadásra készül a bevándorlók ellen, beleértve az EU-ból érkezőket, akik közül a legtöbb német – tudósít a német Der Spiegel Online. Meg akarják változtatni azt az EU-val kötött megállapodást, amely lehetővé teszi a személyek szabad áramlását. (Ami az EU alapelveinek egyike – a szerk.)

A jobboldali párt 2016-ban egyébként elérte, hogy népszavazást tartsanak a kérdésről, és formálisan itt győzelmet ért el. De követeléseinek túlnyomó részét, mint a külföldi munkavállalók számának kvótaszerű korlátozását végül elvetették. Csak annyi maradt, hogy a külföldiek jelentkezése esetén először megvizsgálják, nincs-e svájci munkanélküli az adott pozícióra.

Annak idején az említett szabad mozgásról szóló megállapodás segítségével a politikusok fokozatosan kihúzták az SVP-követelések alól a talajt. Most emiatt mennének neki az egész megállapodásnak – derül ki a Neue Zürcher Zeitung (Nzz.ch) cikkéből. A parlament erősebbnek ítélte a nemzetközi szerződést, mint a szavazást.

Szakítósdi az EU-val?

Ezért az új akciót “felmondási kezdeményezésnek” (Kündigungsinitiative) nevezték el. Csakhogy emiatt érvényét veszítheti az EU-val kötött többi kétoldalú szerződés is. Így a kezdeményezés lényegében az EU-val való szakítást eredményezheti. (Svájc, Norvégiához hasonlóan, nem tagja az EU-nak, de kétoldalú szerződések sora segítségével nagyon hasonló jogokat és kötelezettségeket élvez, mint a tagok – a szerk.)

A Brexit árnyékában

Az Nzz.ch szerint a Brexit-tárgyalásokra is tekintettel, az EU aligha lenne hajlandó Svájc számára az EU belső piacához hozzáférést engedni a személyek szabad mozgása nélkül. Ám a Brexit másképp is befolyásolja a dolgot: mivel újabb svájci népszavazásra várhatóan 2021 előtt nem kerül sor, addig még sok minden változhat a svájci közéletben, közhangulatban. Többek között a Brexit-tárgyalások kimenetele, annak a brit gazdaságra gyakorolt hatása is nagyon hatni fog a kezdeményezésre.

Tiszta vizet a bevándorlás-pohárba

A svájciak nagyon kényesek a jól működő gazdaságukra, az NZZ szerint az ország alapvetően sokat profitál az EU-val kötött szerződésekből. Így szerintük nem sok érv szól amellett, hogy a kezdeményezést elfogadják. Mégis üdvözlik azt, mert végre tiszta vizet önthet a pohárba a svájci bevándorlási kérdésekben. A svájciaknak már ötször kellett erről népszavazniuk az évek során.

A baloldalinak mondott Der Spiegel szerint máris ellenállás bontakozik ki a kezdeményezés kapcsán, az ipar szakszervezetei és munkaadói érdekképviseletei együtt tiltakoznak ellene. Mintegy 320 ezer munkavállalót képviselő szervezetekről van szó, szerintük a munkaerő szabad áramlása nagyban hozzájárult a svájci gazdasági növekedéshez. (Amelyet az erős svájci frank sem tudott megtörni – a szerk.)

Jó munkaerőt akasztanak le

Az ellenzők szerint az EU-megállapodás lehetővé teszi a svájci cégek számára, hogy az EU-ból pótolják azokat a kvalifikált szakembereket, akik hiányoznak a belső munkaerő-piacról. Svájcban is komoly a szakemberhiány, és a társadalom elöregedésével csak fokozódik.

A kérdés azonban nem csak 2021-ben lesz fontos, mert az EU a Svájccal kötött megállapodások módosítását tervezi. A Brexit kapcsán arra törekszenek, hogy a jövőben az EU-s jog változásait a társult országok automatikusan vegyék át, és az Európai Bíróság ítéletei is automatikusan érvényesekké váljanak a területükön.

A többség az EU-val maradna

A svájciak véleménye folyamatosan változik. A Gfs.bern novemberi közvélemény-kutatása szerint 60 százalékuk betartaná az EU-val kötött megállapodásokat, egy évvel korábban azonban ez még 81 százalék volt. A felmondásuk mellett novemberben 28 százalék, egy évvel korábban 19 százalék voksolt volna.

Nőtt viszont az EU-belépést támogatók aránya is, tízről 21 százalékra. Az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) 51 százalék csatlakozna (korábban 50).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG