<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A forint gyenge maradt a kormány nagy csomagja ellenére is, a BUX-ot a Richter húzza. A rezsicsökkentés feladását és a többi megszorító intézkedést közgazdaságilag helyesnek értékelik elemzők, ugyanakkor a tíz százalék fölé kúszó állampapír-hozam újabb nagy teher lehet a költségvetésnek. Az olaj és a fémek ára örvendetesen süllyed, de a piacokat a magas kamat réme nyomasztja.

A várt 8,8 százalék helyett 9,1 százalék lett a szerdán közzétett fogyasztói infláció az USA-ban, aminek persze nem örültek a tőzsdék, hiszen szigorúbb kamatpolitikát jelenthet a Fed részéről. Sokan már arra számítanak, hogy 75 helyett száz bázispontos kamatemelés jöhet legközelebb. A piaci reakciók ugyanakkor visszafogottak voltak, az amerikai indexek 0,6 százalék körüli eséssel zártak.

Ma Európában újra lefelé csorognak az indexek, a német DAX 0,6, a francia CAC 0,8, a brit FTSE pedig 0,7 százalékkal van lejjebb. Csúnyábban néznek ki az amerikai határitős mutatók, az S&P 500 és a Nasdaq is egy százalék feletti mínuszban áll.

Itthon a BUX index végre, már második napja felülteljesítő, egy százalékkal emelkedik, miközben a lengyel kollégája 0,6 százalékkal süllyed. Ma is a Richter húzza 2,2 százalékos emelkedéssel – erre még visszatérünk –, az OTP csak 0,2, a Mol 1,1 százalékkal követi. A Masterplast és az AutoWallis a vesztesek 3,5 százalékos eséssel.

Árfolyamok és grafikonok

Maradt a kamat, maradt a forintgyengeség

A forint továbbra is gyenge, de napon belül legalább javult, a reggeli 412 forintról 409,50-re süllyedt az euró ára. A múlt heti nagy, két százalékpontos emelés után az MNB ma nem változtatott az egyhetes betét kamatán, ami így maradt 9,75 százalékon. De ma újabb lépést különösebben nem is vártak az elemzők.

Az euró/forint és a dollár/forint. Forrás: Tradingview.comAz euró/forint és a dollár/forint. Forrás: Tradingview.com

Áttörték az 1:1-es euró/dollár keresztárfolyamot, a “paritás” alá süllyedt rövid időre, de ezt már sok elemző borítékolta a napokban. Valamint nem sokáig maradt ott, ma ismét kis mértékben 1,0 felett van az árfolyam.

Győzött a rezsidémon

Tegnap nagy bejelentés-csokor érkezett a kormány részéről. A rezsidémon győzött az Equilor Befektetési Zrt. szerint, egyedül a távfűtést használókat mentik fel a piaci ár alól. Az átlagos fogyasztás felett akár 8-szoros árat is kell fizetni a gázért és több mint 6-szoros árat az áramért, de más számítások szerint akár 10-szeres is lehet a szorzó.

A paksi erőmű termelése nagyjából lefedi a lakosság áramigényét… így kvázi most az ipar óriási energiaigénye miatt, ami áramimportra kényszeríti az országot, kell a lakosság egy részének jóval többet fizetnie.

Feláldozta Orbán a szent tehenet

“A szent tehén feláldozásának” nevezi a rezsicsökkentés feladását az Erste Befektetési Zrt., mivel az hosszú évek óta a magyar politikai élet egyik kulcseleme volt.

Közgazdaságilag azonban igencsak szűkségszerű volt a változtatás… becslésünk szerint ezzel a jelenlegi energiaárak mellett több száz milliárd forintos költségvetési megtakarítást hajtott végre a kormány, és az árváltozásokból eredő kockázatok egy részétől is megszabadult.

Megújult nyomdai MÁP Plusz államkötvények. Fotó: ÁKKMegújult nyomdai MÁP Plusz államkötvények. Fotó: ÁKK

Reagálnia kéne a forintnak a megszorításokra?

A brókercég szerint a lépés “önmagában is segíthet a gazdasági bizalom megerősítésében”,  illetve az EUR/HUF árfolyam magára találásában. A héten valójában óriási kiigazításokat jelentett be a kormány.

Ezeket összeadva sok százmilliárdos, talán már ezer milliárd fölötti kiigazítás látható, amire egyelőre, némileg méltánytalanul, nem reagáltak még a pénzpiacok, élükön a forint árfolyamával.

Tíz év után tíz százalékos állampapír-hozamok Magyarországon

A tegnap délutáni hivatalos referenciahozam szerint 9,83 százalékra emelkedett az öt éves, 9,08 százaléka a tíz éves magyar államkötvények irányadó hozama. Ám piaci információk szerint nap közben a közepes, 2-5 éves futamidők hozama elérte az évi tíz százalékot is, amire 2012 eleje, a nyugdíjpénztárak bezárása és az IMF “kipaterolása” óta nem volt példa.

Az irányadó magyar és lengyel tíz éves államkötvény-hozam. Forrás: Tradingview.comAz irányadó magyar és lengyel tíz éves államkötvény-hozam. Forrás: Tradingview.com

Idén az emelkedő kamatkörnyezetben és a forint folyamatos gyengülésével folyamatosan kúsztak fel a hozamok, ami az egyébként is gyenge lábakon álló költségvetésre újabb terhet rak. Több mint tíz évig volt egy nyugalmasabb időszak, amikor relatív olcsón tudta az ország finanszírozni magát kommentálta az Equilor Befektetési Zrt.

Miért száguld a Richter?

Jókora emelkedést mutatott szerdán a Richter részvénye, 4,5 százalékot tudott erősödni – írja a KBC Equitas. Tegnap jelent meg ugyanis a menedzsment részéről egy optimista hangvételű kommentár, amiben a korábban megfogalmazott növekedési célokat tarthatónak ítéli a vezetés.

Vélhetően erős negyedévet zárhatott a Richter a második negyedév végén, a számok ugyanakkor csak néhány hét múlva érkeznek majd.

Elad a Deutsche Telekom

Tegnap a Delta Airlines eredménye elmaradt a várakozásoktól, mások szerint vegyes volt a gyorsjelentés. Ma a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley nagy amerikai bankok negyedéves eredményei lesznek az amerikai kereskedés fénypontjai. De Európából is érkeztek érdekes vállalati hírek:

  • Az Ericsson részvényei több mint tíz százalékot estek, miután a svéd távközlési gyártó arról számolt be, hogy az 5G hálózat kiépítésének költségei meredeken emelkedtek. Ami a második negyedévben felemésztette a nyereséget.
  • A Deutsche Telekom részvénye két százalékot esett, miután bejelentette, hogy toronyüzletágának 51 százalékát eladja egy konzorciumnak.
  • A norvég olajipari szolgáltató Aker Solutions papírja viszont 8,4 százalékkal emelkedett, miután megemelte 2022-es bevételi kilátásait.

Végre egy jó hír: olcsóbb nyersanyagok

Az olajárak csütörtökön is esnek 2-3 százalékkal, már csak 93,80 a WTI és 97,50 a Brent. Ez a várnál magasabb infláció (kamatemelési és recessziós aggodalmak) mellett annak is köszönhető, hogy az amerikai kormányzati adatok a január óta legnagyobb heti készletnövekedést mutatták (3,25 millió hordó a várt stagnálás helyett). Ezt a szövetségi állami stratégiai tartalékok újabb nagy felszabadítása is támogatta.

Az ipari fémek is esnek, a réz 1,7, a nikkel például négy százalékkal. Az olajárak az elmúlt mintegy két hétben azért elsősorban a recessziós aggodalmak miatt voltak lejtőn, hónapok óta először száz dollár alá menve.

Visszajönnek-e a halálból a becsődölt kriptodeviza-cégek?

A kriptovaluták árai ma alig mozdulnak. A Celsius nevű, nemrég került kriptodeviza-vállalkozás csődvédelembe menekült, és azt állítja, hogy annak nyomán, az “átstruktúrálást követően” majd újra rendesen működni fog. A befektetők a pénzükhöz azonban változatlanul nem jutnak hozzá, és sokan attól tartanak, hogy inkább a Mt. Gox japán kriptotőzsde forgatókönyve valósul meg.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Annak 2014-es bedőlése után nyolc évig tartó eljárás kezdődött, aminek nyomán most augusztusban kaphatják meg vére maradék értékeiket a befektetők. (Akiknek egyébként hatalmas szerencséjük, hogy közben a bitcoin ára 50-100-szorosára emelkedett.)

Hosszú hallhatás után megszólalt a másik nagy csődös cég, a Three Arrows Capital vezetője, Su Zhu is. Ám magyarázatok vagy bocsánatkérés helyett kommentátorok szerint inkább az áldozat szerepét játszotta el, és a felszámolót vádolta, hogy nem működik velük együtt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG