Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mostanra a nagy hitelminősítők mindegyike javította a görög államadós-besorolást - azt is megemlítik, hogy a görögök teljesítménye a megszorításokban minden várakozást felülmúlt. Úgy tűnik, tényleg saját lábra akarnak végre állni, erre pedig több esélyük van, mint az elmúlt évtizedben bármikor - de azért még mindig van néhány sötét felhő az égen.
Fotó: EPA/Christian Bruna

A három nagy hitelminősítő közül mostanra mindegyik javította Görögország államadós-besorolását, van, aki rögtön két fokozattal - és ráadásul pozitív kilátást adtak az új értékelésnek, ami azt valószínűsíti, hogy a közeljövőben tovább is javíthatják a besorolást.

Januárban a Standard&Poor's, a napokban a Fitch Ratings lépett, szerda éjjel pedig a Moody's minősítette fel Görögországot. Az MTI beszámolója szerint a Moody's a görög államadós-besorolást az eddigi "Caa2"-ről két fokozattal "B3"-ra, az előresorolt fedezetlen kötvények osztályzatát szintén két fokozattal "Caa2/(P)Caa2"-ről "B3/(P)B3"-ra emelte, a további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással.

Nem hitték, hogy a görögök ezt így végigcsinálják

Az osztályzatjavításhoz fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte: véleménye szerint a kiigazítási programmal elért érdemi költségvetési és intézmény javulás eredményei a következő években is fenntarthatók maradnak, és ez elősegíti a gazdaság és a bankszektor erősödését.

A Moody's emellett bízik abban is, hogy Görögország sikeresen befejezi a jelenlegi, harmadik pénzügyi segélyprogramot, és visszatér az önálló, piaci alapú finanszírozáshoz. A Moody's elemzése szerint Görögország teljesítménye a jelenlegi kiigazítási program során felülmúlta a várakozásokat, és sokkal erőteljesebb volt, mint az előző két pénzügyi program idején.

Ez a mentőcsomag lesz a végső?

Január második felében hagyták jóvá az eurócsoport pénzügyminiszterei a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag következő, 6,7 milliárd eurós részletét. Az összeget két részletben utalják át: 5,7 milliárd eurót februárban, további egymilliárdot pedig valamikor tavasszal, hogy Athén törleszteni tudja a lejáró tartozásait.

Az eurócsoport is nagyon megdicsérte akkor a görögöket az együttműködési hajlandóságuk és a reformintézkedések miatt - nem csoda: miközben az utcán több tízezer ember tüntetett az újabb megszorítások ellen, a görög parlament újabb kiigazításokat szavazott meg, hogy hozzáférjen a nemzetközi segélycsomag következő részletéhez. Jár is némi simogatás annak a "radikális baloldali" kormánynak, aki még azt a rendkívül keserű pirulát is hajlandó volt lenyelni a legutóbbi körben, hogy korlátozza a sztrájkjogokat.

Árverezési és Rablási Minisztérium - a bedőlt hitelekhez kapcsolódó ingatlan-árverezések ellen tüntető görögök egy csoportja ez a feliratot függesztette ki a görög pénzügyminisztérium épületére tegnap este - nagyjából egyidőben azzal, hogy a Moody's megdicsérte az országot a sikeres kiigazításokért. Fotó: EPA / Orestis Panagiotou

Stabilan 2 százalékos növekedést várnak tőlük

A Moody's továbbra is 2 százalékos idei és 2,2 százalékos jövő évi gazdasági növekedést vár Görögországtól, és bár nem emeltek ezen az előrejelzésen, de most azt mondják, a korábbinál jobban bízik abban, hogy bejönnek a prognózisok. A kiigazítási program sikeres befejezése várhatóan javítja a fogyasztói és az üzleti bizalmat, és ösztönzi a tőkebeáramlást.

Azt mondhatjuk: majdnem 10 évig tartott a görög válság, de mostanra csak véget ért. A görög gazdaság több évi recesszió után idén először növekedni fog, ráadásul még a magyar életszínvonalra sem kellett lesüllyedniük - a háttérről itt írtunk bővebben: Véget ért a görög válság, és még mindig jobban élnek, mint mi >>

Azért nincs kolbászból a kerítés - tényleg képesek lennének megállni a saját lábukon?

Bár a helyzet rengeteget javult, és valóban felmerült a reális lehetősége annak, hogy Görögország végre újra a saját lábára áll, még mindig van néhány aggasztó adat a gazdasággal kapcsolatban: a Bloomberg korábbi összefoglalója a 20 százalék körüli munkanélküliséget említi, valamint azt, hogy a felnőtt lakosság több mint felének van adótartozása - a beszedetlen adó mértéke tavaly év végére meghaladta a 100 milliárd eurót, ami a teljes görög gazdaság 56 százalékának (!) megfelelő összeg.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az európai bankok rosszhitel-állományát ábrázoló térképen Görögországot sötétvörössel ábrázolják, miután ezek aránya a 25-50 százalék közötti sávba esik, összegszerűen szintén a 100 milliárd eurót közelítik a nemteljesítő hitelek - a bankszektor nehézségekkel küzd, a görög vállalatok hitelhez jutásának lehetősége így erősen korlátozott. A következő hónapokban esedékes teszteken mérik fel a bankok stressztűrő képességét, válságállóságát - a szektor addig is a bedőlt hitelek fedezeteként lefoglalt ingatlanokat próbálja értékesíteni, hogy forrásokhoz jusson - természetesen heves lakossági tiltakozások közepette.

A helyzet sokat javult tehát Görögországban, de hogy valóban megáll-e a saját lábán, piaci finanszírozással, segélycsomagok nélkül, az egyelőre nem biztos - de az esélye sokkal nagyobb, mint bármikor az elmúlt 10 évben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, nagyjából mikor jöhet a magyar oltás gyártása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 18:46
Palkovics László miniszter árult el részleteket. 
Makro / Külgazdaság "A rezidensek számára az új egészségügyi jogviszony egy diktátum" - mondja egy érintett
Kormos Olga | 2021. február 25. 18:32
Az állami egészségügyben dolgozók többsége ezen a héten kapta kézhez az új munkaszerződését, melynek aláírásának határidejét március 1-jén éjfélig meghosszabbították. Aki aláírja a kontraktust, annak megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya, helyébe a sokat vitatott új egészségügyi szolgálati jogviszony lép. Lapunknak sikerült elérnie egy olyan debreceni rezidenst, aki úgy határozott, nem írja alá a szerződést. 
Makro / Külgazdaság Javult a helyzet a briteknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:33
Egy szinttel alacsonyabbra, az eddigi legmagasabb, ötös fokozatról mérsékelték a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget. 
Makro / Külgazdaság A II. világháború óta nem esett vissza így az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 17:02
Tavaly 1946 óta nem látott mértékben, 3,5 százalékkal csökken az amerikai hazai össztermék (GDP) - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön ismertetett második becslésében, ami megegyezett az egy hónappal korábban ismertetett első előrejelzéssel. Az adat továbbra sem végleges, azt majd március második felében hozzák nyilvánosságra.
Makro / Külgazdaság Megugrott a halálozás Európában – 27 éves csúcs Magyarországon
Wéber Balázs | 2021. február 25. 16:29
A szokásosnál mintegy félmillióval többen hunytak el Európában tavaly január és november között. A plusz halálozások száma akkor volt a csúcson, amikor a Covid-járvány első és második hulláma tombolt. Magyarország tavasszal még jól tartotta magát, a második hullámban azonban megugrott az elhunytak száma. Tavaly a hazai halálozási ráta 27 éves csúcsra nőtt, idén januárban pedig mintegy 10 százalékkal többen vesztették életüket egy évvel korábbhoz képest.          
Makro / Külgazdaság Macron kockázatos hadjárata – célkeresztben az iszlamisták és a baloldal
Káncz Csaba | 2021. február 25. 14:11
A francia kultúrharc maximális fordulatszámon pörög. De kérdés, hogy azok a mérsékelt szavazók, akik 2017-ben Macront hatalomba segítették, vevők lesznek-e az új, radikális kurzusra a 2022-es választáson is? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bejelentették: a kormány meghosszabbítja a korlátozásokat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:08
A harmadik hullám itt van, a következő egy-két hét durva lesz.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetés a béradatokban: jó nagy jutalmakat osztogattak Magyarországon az év végén
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 10:12
Decemberben a bruttó és nettó bérek is 10 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - az egész éves reálbéremelkedés 6,2 százalék lett a KSH friss adatai szerint. A szakértő szerint a decemberi bérnövekedés mértéke rendkívül meglepő - a járvánnyal sújtott év végén nagyobb jutalmakat osztogattak, mint 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Már a tesztek 17 százaléka pozitív, több száz magyar került kórházba egy nap alatt
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:52
Hónapok óta nem látott szintre ugrott a fertőzöttek és a kórházban ápoltak számának napi növekedése, a tesztek több mint 17 százaléka pozitív lett. Oltásból viszont még sosem sikerült egy nap alatt ennyit beadni.
Makro / Külgazdaság Fogy a magyar: sokkal kevesebb gyermek született és sokkal többen haltak meg
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:00
Jóval többen haltak meg idén januárban, mint egy éve, de a KSH szerint nem csak a koronavírus áll a háttérben - a tavalyi kiemelkedően alacsony számok is torzítják a képet.
hírlevél