Hirdetés
Hirdetés

Újabb bankválság a láthatáron? – Magyarország pirossal van a térképen

2018. február 15., 06:06

Az európai bankok rossz hiteleinek állománya még mindig óriási összeget tesz ki. Az egyik legkockázatosabb kategóriába tartozik Magyarország is, de alighanem azon belül inkább határeset, nemsokára szintet léphet. A piac mindenesetre jónak értékelte a bankrészvények kilátásait az utóbbi másfél évben.

A Monte dai Paschi székháza Sienában. Fotó: EPA / Mattia Sedda
Becsődölt olasz bank, a Monte dei Paschi székháza Sienában. Fotó: EPA / Mattia Sedda

Az Európai Unió bankjainak van egy 1170 milliárd dolláros, azaz 944 milliárd eurós problémájuk a rossz hiteleikkel – írja a Bloomberg szerdai vezércikke. Ez csökkenti a hitelezési lehetőségeiket és ezzel a nyereségüket is. Az európai hatóságok azt szorgalmazzák, hogy ezeket a rossz követeléseket írják le vagy adják el, de ennek módja vitatott. Ez a befektetők számára csalódás.

A hírügynökség ábrákkal magyarázza el a helyzetet, az első térkép, és országonként mutatja, a hitelek hány százaléka rossz hitel. A térképen Nagy-Britannia, Finnország és Svédország vannak a legjobb helyzetben két százalék alatti aránnyal. A legrosszabb Görögország és Ciprus, sötétvörös színnel, itt 25-50 százalék közötti a rossz hitelek aránya.

Hirdetés

De Magyarország is világosabb pirossal van a térképen, ez a satírozás tíz és 25 százalék közötti arányt jelez. Valószínűleg azonban e sávnak erősen az alsó részén lehetünk, az MNB adatai legalábbis ezt jelzik. (Lásd a keretes idézetet.)

Olaszországgal lennénk egy csoportban?

E két határ egyébként is eléggé távol van egymástól, és sokféle állam van ebben a kategóriában. Így rajtunk kívül a különösen problémásnak tartott Olaszország, a válság sújtotta Portugália és Írország, de az egész stabil Csehország, valamint Szlovénia, Románia és Bulgária is.

Összegszerűen az olasz bankrendszer az igazán nagy fenyegetés, itt 224 milliárd euró a rossz hitel. Ez után Franciaország, Spanyolország és Görögország következik egyenként 110-140 milliárddal.

Már lement a negyede

Az EU egyébként, ha nem is eleget, sokat tett már a rossz hitelek csökkentéséért. A 2014-es év végén a most 944 milliárd eurós állomány még 1223 milliárd körül volt – olvasható le a Bloomberg ábrájáról.

A kamatemelés, az állampapír-hozamok emelkedése alapvetően jó a bankoknak, növeli a befektetési lehetőségeiket, a kamatmarzsukat. Így a nulla kamatok korszakának befejeződése, a kötvényhozamok mostanában tapasztalható emelkedése is kedvező lehet.

Emelkedtek a bankrészvények

Nagy kérdés azonban, mi lenne akkor, ha a jelenlegi kedvező gazdasági növekedés megállna, és újabb recesszió kezdődne. Az amúgy is sok rossz hitelt görgető bankok ezt hogyan bírnák ki.

A piac azért alapvetően optimista. A Stoxx 600 Banks (NR) európai bankrészvény-index 2016 nyári (a Brexit-szavazás után nem sokkal elért), 280 pont körüli értékéről mára – az utóbbi két hét visszaesései ellenére is – 431 pontra emelkedett, ami plusz 54 százalék.

Eközben Magyarországon

Az MNB második negyedév végi jelentése szerint “a hitelek hitelkockázati megítélése tovább javult, a nemteljesítő hitelek aránya a nem pénzügyi vállalati szektorban 10,0%-ról 8,8%-ra, a háztartási szektorban 14,9%-ról 12,9%-ra csökkent. A teljes bruttó hitelállományon belül a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya az I. negyedév végi 5,4%-ról 4,5%-ra mérséklődött. 2017. I. félévben a hitelintézetek összesen 393,4 milliárd Ft adózás előtti nyereséget értek el. Az átlagos teljes tőkemegfelelési mutató 2017. II. negyedévben érdemben nem változott, 21,4% volt június végén.”

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Az ázsiai nagyhatalom gazdasága óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, ám tavaly hirtelen úgy belassult a növekedés, amilyenre közel harminc éve nem volt példa. A hosszú ideig tartó dübörgés annak volt köszönhető, hogy a kínai munkások egy része mert váltani, kockáztatni, és miután kaptak némi teret az államtól a szabad mozgásra, megcsinálták a szerencséjüket: szalagmunkásból gyárigazgatókká váltak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?