Hirdetés
Hirdetés

Újabb bankválság a láthatáron? – Magyarország pirossal van a térképen

2018. február 15., 06:06

Az európai bankok rossz hiteleinek állománya még mindig óriási összeget tesz ki. Az egyik legkockázatosabb kategóriába tartozik Magyarország is, de alighanem azon belül inkább határeset, nemsokára szintet léphet. A piac mindenesetre jónak értékelte a bankrészvények kilátásait az utóbbi másfél évben.

A Monte dai Paschi székháza Sienában. Fotó: EPA / Mattia Sedda
Becsődölt olasz bank, a Monte dei Paschi székháza Sienában. Fotó: EPA / Mattia Sedda

Az Európai Unió bankjainak van egy 1170 milliárd dolláros, azaz 944 milliárd eurós problémájuk a rossz hiteleikkel – írja a Bloomberg szerdai vezércikke. Ez csökkenti a hitelezési lehetőségeiket és ezzel a nyereségüket is. Az európai hatóságok azt szorgalmazzák, hogy ezeket a rossz követeléseket írják le vagy adják el, de ennek módja vitatott. Ez a befektetők számára csalódás.

A hírügynökség ábrákkal magyarázza el a helyzetet, az első térkép, és országonként mutatja, a hitelek hány százaléka rossz hitel. A térképen Nagy-Britannia, Finnország és Svédország vannak a legjobb helyzetben két százalék alatti aránnyal. A legrosszabb Görögország és Ciprus, sötétvörös színnel, itt 25-50 százalék közötti a rossz hitelek aránya.

Hirdetés

De Magyarország is világosabb pirossal van a térképen, ez a satírozás tíz és 25 százalék közötti arányt jelez. Valószínűleg azonban e sávnak erősen az alsó részén lehetünk, az MNB adatai legalábbis ezt jelzik. (Lásd a keretes idézetet.)

Olaszországgal lennénk egy csoportban?

E két határ egyébként is eléggé távol van egymástól, és sokféle állam van ebben a kategóriában. Így rajtunk kívül a különösen problémásnak tartott Olaszország, a válság sújtotta Portugália és Írország, de az egész stabil Csehország, valamint Szlovénia, Románia és Bulgária is.

Összegszerűen az olasz bankrendszer az igazán nagy fenyegetés, itt 224 milliárd euró a rossz hitel. Ez után Franciaország, Spanyolország és Görögország következik egyenként 110-140 milliárddal.

Már lement a negyede

Az EU egyébként, ha nem is eleget, sokat tett már a rossz hitelek csökkentéséért. A 2014-es év végén a most 944 milliárd eurós állomány még 1223 milliárd körül volt – olvasható le a Bloomberg ábrájáról.

A kamatemelés, az állampapír-hozamok emelkedése alapvetően jó a bankoknak, növeli a befektetési lehetőségeiket, a kamatmarzsukat. Így a nulla kamatok korszakának befejeződése, a kötvényhozamok mostanában tapasztalható emelkedése is kedvező lehet.

Emelkedtek a bankrészvények

Nagy kérdés azonban, mi lenne akkor, ha a jelenlegi kedvező gazdasági növekedés megállna, és újabb recesszió kezdődne. Az amúgy is sok rossz hitelt görgető bankok ezt hogyan bírnák ki.

A piac azért alapvetően optimista. A Stoxx 600 Banks (NR) európai bankrészvény-index 2016 nyári (a Brexit-szavazás után nem sokkal elért), 280 pont körüli értékéről mára – az utóbbi két hét visszaesései ellenére is – 431 pontra emelkedett, ami plusz 54 százalék.

Eközben Magyarországon

Az MNB második negyedév végi jelentése szerint “a hitelek hitelkockázati megítélése tovább javult, a nemteljesítő hitelek aránya a nem pénzügyi vállalati szektorban 10,0%-ról 8,8%-ra, a háztartási szektorban 14,9%-ról 12,9%-ra csökkent. A teljes bruttó hitelállományon belül a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya az I. negyedév végi 5,4%-ról 4,5%-ra mérséklődött. 2017. I. félévben a hitelintézetek összesen 393,4 milliárd Ft adózás előtti nyereséget értek el. Az átlagos teljes tőkemegfelelési mutató 2017. II. negyedévben érdemben nem változott, 21,4% volt június végén.”

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?