Hirdetés
Hirdetés

Véget ért a görög válság, és még mindig jobban élnek, mint mi

Fellegi Tamás, 2017. december 11., 18:28

Majdnem 10 évig tartott a görög válság, de csak véget ért, mégpedig úgy, hogy sem az Európai Unióból, sem az eurózónából nem kényszerültek ki, ráadásul még az egyébként gyorsan növekvő magyar életszinvonalra sem süllyedtek, bár nagy a munkanélküliség. Az egészet persze megúszhatták volna, ha nem hiszik az ezredfordulón, hogy jön az ingyenebéd.

A görög gazdaság több évi recesszió után idén először növekedni fog, mégpedig az Európai Bizottság becslése szerint 1,6 százalékkal, ami jövőre már 2,5 százalék is lehet, és nyáron véget ér a mentőprogram, az ország elvileg már meg fog állni a lábán. Maguk a görögök ezt úgy élik meg, hogy átestek egy hatalmas elszegényedésen, de ez relatív: korábban gazdasági alapok nélkül szinte a német életszinvonalig jutottak, közben nyakig eladósodtak, és utána nem volt más választás, mint visszatérni a gazdaság teljesítőképessége által indokolt szintre.

Előzni fogunk

Ez azonban még valamivel mindig magasabb, mint a magyar szint, bár a következő években a mi növekedési, és főleg bérnövekedési ütemünk magasabb lesz, így vélhetően bekövetkezik a görögök utolérése, sőt megelőzése is. Jelenleg a 10 főnél többet foglalkoztató vállalkozásoknál az átlagbér 1100 euró Görögországban, míg a magyar adat 300 ezer forint, azaz közel 1000 euró, így itt már nincs is nagy eltérés. A minimálbér azonban Görögországban 680 euró, míg nálunk január 1-től a jelentős emelés után is csak 440-450 euró lesz, igaz, a garantált bérminimum már közel 600 euró.

Hirdetés

Kevesen hitték, de sikerült

A görög stabilizáció tulajdonképpen így is szinte egy csoda, mivel két éve úgy tűnt, nem lehet az országgal megállapodni, és kikerülnek az euróövezetből, ezek után egy szükség szerint leértékelődő saját valuta megoldotta volna a kiegyensúlyozás problémáját. Az EKB végül elzárta a pénzcsapot, nem finanszírozta tovább a nagyközönség bankokból való pénzkivonását, és ez volt az a pont, amikor Ciprasz miniszterelnök belátta, hogy két választása van.

Az egyik a kiszédelgés az eurózónából és teljes elszegényedés, vagy a kívánt államháztartási egyensúly helyreállítása és akkor stabilizáció a gazdaság teljesítőképességének megfelelő életszínvonalon, persze jelentős adósságtörlesztési kötelezettséggel, ennek egy részét azonban vélhetőleg el fogják engedni a hitelezők. A második választotta, bölcsen, hisz két év után országa rendben van, sőt most már növekedés is jöhet.

Munkanélküliség és nyugdíjrendszer

Ami még egy komoly probléma, az a 20 a százalékos munkanélküliség, míg nálunk már munkaerőhiány van. Felmerül a kérdés, hogy ez miből adódhat, részben biztos abból, hogy a görögök kevésbé mennek el a gazdagabb országokba dolgozni, mint a közép-kelet-európai országok munkavállalói. Ez a spanyolokra is igaz, ahol hasonlóan magas a munkanélküliség, bár a bérek jóval magasabbak: közel 2000 euró a bruttó átlagkereset, így érdemesebb lehet otthon állásra vadászni, mint más országba települni.

A görög nyugdíjrendszert alaposan megreformálták, így már nem nyel el tengernyi pénzt, mint pár éve. A nyugdíjkorhatár mind a két nemnek 67 év, és szó sincs olyasmiről, mint nálunk a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíja, ami esetenként mát 54 évesen is lehetővé teszi az öregségi nyugdíjazást. A nyugdíjak még a többszöri csökkentés után is lényegesen magasabbak, mint nálunk, de ilyen magas tényleges nyugdíjkorhatár mellett ez reálisnak is mondható.

Politikai helyzet

Ami a politikai helyzetet illeti, sokan elismerik, hogy a kezdetben fűt-fát ígérő és az eurózónát zsaroló Ciprasz végül stabilizálta az országot. Mások a gazdasági realitásokat figyelmen kívül hagyva elégedetlenek azzal, hogy nem teljesítette felelőtlen ígéreteit. Jelenleg az ellenzéki Új Demokrácia Párt 12 százalékkal vezet Ciprasz pártja, a Sziriza előtt, de ha a jelenlegi kabinet kitölti mandátumát, akkor csak két év múlva lesznek választások, jóllehet az ellenzék abban reménykedik, hogy már jövőre sor kerülhet előrehozott választásokra.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?