<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hétfőn jelent meg, hogy milyen költségvetési átcsoportosításokat hajt végre a kormány, ennek keretében 100 milliárd forintot vonhatnak el az atomerőmű fejlesztésétől.

Noha korábban úgy tűnt, hogy a 2023-as költségvetésben drasztikus megszorítások nincsenek, a hétfőn megjelent Magyar Közlönyből az derül ki, hogy a kormány „oda-vissza áttolta a fűnyírót” a büdzsén.

A minisztériumok és a különböző alapok többsége számára eltérő összegű zárolásokat írtak el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezeket az összegeket el fogják tőlük vonni. Három kivétellel találkozhatunk, amelyek nagy meglepetést nem okoznak. Megússza a megszorításokat a jövő évi büdzsé két kedvezményezettje, a Rezsivédelmi és a Honvédelmi alap. Ezek mellett a Nyugdíjbiztosítási alapnak sem kell zárolni, igaz ez szintén logikusnak tűnik annak fényében, hogy a jelentős infláció miatt a kormány a törvény előírásait követve további nyugdíjkiegészítésre kényszerül.

A legnagyobb, 75 milliárdos összegről a Technológiai és Ipari Minisztériumnak kell lemondania, de vélhetőleg fájó lesz a Miniszterelnökségnek és a Belügyminisztériumnak is, hogy közel 66-66 milliárdot zárolni fognak mindkét tárcánál. A Miniszterelnöki Kabinetiroda esetében 45 milliárdot zárolnak, a Pénzügyminisztériumnál 30-at, a Kulturális és Innovációs Minisztérium 28 milliárdot veszít. A Honvédelmi Minisztériumnál 23 milliárd az elvonás, az agrártárcánál pedig közel 20 milliárd.

A kutatásfejlesztés egyik fontos forrása, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 20 milliárddal kevesebb pénzből gazdálkodhat, de a határon túli magyarokat segítő Bethlen Gábor Alapnál is zárolnak 5,5 milliárdot. A minisztériumok és kiemelt alapok költségvetéséből 415 milliárdos lehet az elvonás.

A Paksi Atomerőmű bővítésétől 100 milliárdot vontak el. Fotó: MTI/Sóki Tamás
A Paksi Atomerőmű bővítésétől 100 milliárdot vontak el. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ami az egyes költségvetési tételeket érinti, ott egyértelműen Paks 2 a legnagyobb vesztes. Az atomerőmű bővítése kapcsán a tőkeemelésre szánt összegből vesznek el 100 milliárd forintot. Ezen kívül az Eximbank tőkeemeléséből is elvonnak 12 milliárdot, ahogy a Garantiqa, a kkv-knak hitelgaranciát nyújtó szervezet is veszít 10 milliárdot. A fentiek mellet a Liget Zrt-tő elvonásra került 14,2 milliárd tűnik még kimagasló összegnek.

Makro / Külgazdaság Feltámadt a kínai szolgáltatóipar
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 08:44
Lendületes erősödésnek indult januárban a kínai szolgáltatóipar teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Japán és Kína is egymásnak feszülhet - Mi a konfliktus oka?
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 08:27
A Kelet-kínai tenger vitatott hovatartozású szigeteire mind Kína, mind Japán igényt tart.
Makro / Külgazdaság Pentagon: kínai kémléggömböt észleltek az amerikai légtérben
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:52
Megfigyelő léggömböt észleltek az Egyesült Államok légtere fölött, Kínát gyanúsítják.
Makro / Külgazdaság Kína hamarosan megtámadhatja Tajvant
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:11
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.
Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG