<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A német kancellár szerint van esély arra, hogy a görögök kilábaljanak a válságból. Persze, ehhez szigorúan ragaszkodniuk kell a megszorításokhoz.
Újra baráti a viszony? Fotó: Európai Tanács

 

Az athéni vezetés az utóbbi hetekben sokkal komolyabban vette a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásokat, mint a megelőző időszakban, és ha következetesen végrehajtja a harmadik mentőprogram előírásait, akkor Görögország kilábalhat a válságból - mondta a német kancellár egy vasárnapi televíziós interjúban. Angela Merkel a ZDF közszolgálati televízióban sugárzott beszélgetés során kiemelte, szerinte van "valamennyi remény" arra, hogy a görög gazdaságban meginduljon a növekedés.

Esélytelen az adósság elengedése

A görög kormány hozzáállása július közepe óta "megváltozott", de még nem tudni, hogy hosszabb távon "kitart-e ez az intenzitás". Az viszont biztos, hogy a "haircut" - az adósság egy részének elengedése - nem lehetséges. Ugyanakkor az adósságteher könnyítésének más eszközeit, a törlesztési futamidő és a kamatozás alakítását tekintve "van még mozgástér" - mondta Merkel.

Ez azt jelenti, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is részt tud venni az új mentőprogramban - emelte ki a német kancellár, rámutatva, hogy az IMF az adósságteher fenntarthatóságának biztosításához köti részvételét. Hozzátette: arra számít, hogy az IMF októberben csatlakozik a programhoz.

Nem voltak egyedül

Azzal kapcsolatban, hogy az új mentőprogram kidolgozásához vezető folyamatban Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter felvetette a görög euróövezeti tagság ideiglenes feladásának lehetőségét, Angela Merkel azt mondta, hogy minisztere "természetesen" vele egyeztetve tevékenykedett, és nem csak Németország volt azon az állásponton, hogy az euróövezeti keretek között egyedül a mélyreható reformok politikája adhat megoldást a görög államadósság-válságra. Németország egyáltalán nem volt "elszigetelve" ebben a kérdésben - hangsúlyozta a kancellár.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteken állapodtak meg a mentőcsomag feltételeiről. A program alapján Athén 3 év alatt újabb 86 milliárd euró kölcsönhöz jut, és cserébe további reformokat hajt végre. A program elindításához több euróövezeti tagállam parlamentjének felhatalmazása is szükséges, köztük a német Bundestagé. Az ügyben szerdán szavaznak, és a Merkel vezette konzervatívok frakciójának vezetője, Volker Kauder a napokban figyelmeztette a képviselőcsoport tagjait, hogy veszélybe kerülhet a részvételük a fontosabb bizottságokban, ha nem támogatják a kormányt.

Nettó zsarolás?

Több képviselő tiltakozott Kauder kijelentése ellen, a mandátumszabadság korlátozását célzó nyomásgyakorlásként értékelve azt. Merkel az interjúban védelmébe vette a frakcióvezetőt. Kifejtette, hogy Volker Kauder csupán arra utalt, hogy a bizottságokban a képviselőcsoportokban uralkodó véleményeknek kell megmutatkozniuk, és ez megnehezítheti a kisebbségi véleményt valló képviselők részvételét a bizottsági munkában.

A CDU/CSU konzervatív pártszövetség 311 tagú frakciójában 60 képviselő nemmel voksolt és 5 tartózkodott, amikor július közepén a Bundestag döntött arról, hogy megadja a felhatalmazást a kormánynak a harmadik mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdésére. A voksolás előtti frakcióülésen tartott próbaszavazáson még csak 48-an szavaztak nemmel és 3 képviselő tartózkodott, amikor pedig legutóbb a görög válság kezeléséről szavazott a Bundestag - februárban, amikor a második mentőprogram meghosszabbításáról döntöttek -, a CDU/CSU-frakcióban csupán 29-en szavaztak a kormány indítványa ellen.

A ZDF vasárnap esti interjújában Angela Merkelt a görög válság mellett az európai menekültválságról kérdezték, és azokról a sajtóhírekről is, amelyek szerint már elhatározta, hogy a 2017-es választáson is a konzervatívok kancellárjelöltjeként indul. Merkel azt mondta, hogy a megbízatása a jelenlegi ciklusra szól, és a további terveiről majd a megfelelő időben tájékoztatja a nyilvánosságot. "Ez az idő még nem érkezett el" - mondta a kancellár.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A migráció közös kezelése volt a középpontban a Nyugat-Balkán csúcson
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:50
A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék - állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban.
Makro / Külgazdaság A kimerülés szélén van az oroszok rakétakészlete
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:30
Donyecknél nyomulnak Putyin katonái, Zelenszkij kitüntetéseket adott át a fronton.
Makro / Külgazdaság Marokkó eredménye nem a semmiből jött, ez az évszázad az afrikai focié lehet
Litván Dániel | 2022. december 6. 19:21
Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.
Makro / Külgazdaság Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottságra tolták a döntést az ukrajnai segélyről
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:31
De jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében.
Makro / Külgazdaság Jó hír Londonból: a Fitch szerint nem lesz gázhiány és recesszió Európában
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:12
Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Meglöki a megújuló energiák bizniszét a mostani válság
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:53
Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság Inkább dideregnek a német, semhogy sokat fizessenek a fűtésre
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 13:26
A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG