5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A tőzsdeindexek egy százalék körüli emelkedését főleg az amerikai adósságplafon-probléma megoldása okozhatta, de ma még jön egy fontos makrogazdasági adat. Az EKB is visszafoghatja a kamatemeléseket. A BUX is húz, az OTP-vel az élen, a forint pedig kissé esik. További megszorítások jöhetnek Magyarországon.

Az európai tőzsdék ma szépen teljesítenek, egy százalék körüli pluszban állnak a fontosabb indexek. Követik az USA csütörtök esti száguldását, ahol hasonló emelkedés volt, a technológiai szektor vezetésével.

A tőzsdék az után lélegeztek fel, hogy a szenátus is elfogadta az amerikai adósságplafon felfüggesztéséről és a kormányzati kiadások korlátozásáról szóló törvényt, véget vetve ezzel a globális pénzügyi válsággal fenyegető drámának. A törvény most Joe Biden elnök elé kerül, aki azt tervezi, hogy gyorsan aláírja, néhány nappal a fenyegető fizetésképtelenség előtt.

Visszafogja magát az EKB?

Az EKB kamatemelései kezdik éreztetni hatásukat, így a további emelések “viszonylag marginálisak lesznek” – mondta csütörtökön Francois Villeroy de Galhau, a jegybank kormányzótanácsának tagja. Valóban, a legutóbbi adatok szerint az euróövezetben a vártnál nagyobb mértékben csökkenhetett az infláció májusban (Németországban, Spanyolországban).

Itthon a BUX index az európai átlaghoz hasonlóan 0,9 százalékkal megy fel, az OTP 1,3, a Mol 1,0 százalékos emelkedése mellett. A Richter stagnál, a Telekom kissé süllyed.

A Mol árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Mol árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Meglódult az olaj, gyengülget a forint

A forint kissé gyengül, 371,20 az euró ára. A hollandiai földgáz másfél, az olaj közel kettő százalékkal lett drágább.

Árfolyamok és grafikonok

A hétvégén ülésezik az OPEC, de a várakozások szerint a tagországok az olajkitermelés szinten tartásáról dönthetnek. A részvénypiacokhoz hasonlóan az olajra is az adósságplafon-probléma rendeződése hathat pozitívan.

Újabb megszorítások kellenek?

Nem okoztak nagy meglepetést a tegnapi magyar makroadatok, az első negyedéves GDP éves szinten 0,9 százalékkal csökkent, ami megfelelt a várakozásnak. A feldolgozóipari PMI 57,1 pont lett, enyhén a várt felett – írta a KBC Equitas.

A Bloombergen olvasható, hogy az OTP várakozásai szerint a magyar gazdaság nem fogja tudni teljesíteni a kitűzött hiánycélt idén, illetve jövőre sem.

Hacsak nem tesz további lépéseket a kormány a bevételek növelése, esetleg kiadások csökkentése érdekében. A bank elemzője 5,8 százalékos GDP arányos deficitet vár idénre, míg a kormány csak 3,9 százalékos költségvetési hiánnyal kalkulál. Jövőre 3,6 százalékos hiánnyal számol az OTP.

Ez az adat mutathat irányt a tőzsdéknek

A kora délután érkező májusi foglalkoztatási jelentést szorosan figyelik a befektetők, akik arra próbálnak belőle következtetni, hogy a Fed júniusi ülésén mit fog tenni. Az adatok várhatóan azt mutatják majd, hogy az amerikai gazdaság májusban kevesebb munkahelyet teremtett, mint az előző hónapban. Ez segíthet elkerülni, hogy a Federal Reserve a következő, júniusi ülésén emelje a kamatokat.

A részvények azért is emelkednek ma, mert a Fed kamattartására vonatkozó várakozások egyre nagyobb teret nyernek. Angliában ezen kívül a vasúti sztrájkokra, Franciaországban az ipari termelésre figyelnek a befektetők.

A kamatláb a kulcstényező a forintnál

A magasabb kamatlábak vonzóbbá tehetik a magyarországi államkötvény-befektetéseket, ezáltal erősíthetik a forintot. De a fordítottja is igaz, a kamatlábak csökkentésével a forint gyengülhet, kevésbé lesz vonzó a külföldi befektetők számára – írja a Holdblog forintos összefoglalója.

A múlt héten elindult a kamatvágás, de a forint nem reagált rá, aminek valószínűleg az az oka, hogy a piac már előre árazta a kamatcsökkentést.

A magas kamat számít jelenleg talán a legerősebb fundamentumnak a forint oldalán. De fontos megjegyezni, hogy ez önmagában nem elég, szükség van a (gazdasági) stabilitásra is.

Nehogy olyan szupergyengülés történjen, mint Törökországban.

További gondolatok a forintról:

Sorban kopogtatnak a multik Kína ajtaján

Bernard Arnault, az LVMH vezérigazgatója ebben a hónapban Kínába kíván látogatni, Elon Musk Tesla-főnök és Jamie Dimon, a JPMorgan vezetője nyomdokaiba lépve. A látogatás egybeesik a kínai gazdasági fellendüléssel kapcsolatos növekvő aggodalmakkal, és néhány globális luxuscég részvényeinek zuhanásával – írja a Bloomberg.

Peking vörös szőnyeget terít a globális üzleti vezetők elé, hogy csillapítsa a félelmeket, melyek szerint az ország egyre ellenségesebbé válik a külföldi tőkével szemben írja a portál.

Új boltokat nyit az Apple

Az Apple kiskereskedelmi láncának bővítésére és megújítására irányuló terveken dolgozik, célja, hogy mélyebben benyomuljon Kínába és Ázsia más részeire is. Az iPhone-gyártó új kiskereskedelmi fiókok nyitását tervezi az ázsiai-csendes-óceáni térségben, Európában, a Közel-Keleten és az Egyesült Államokban. Más üzleteket felújít vagy áthelyez, összesen 53-at a következő négy évben.

Eközben a Wall Streeten visszafogott a lelkesedés az Apple hamarosan bemutatandó, 3000 dolláros “vegyes valóság” (mixed reality) headsetje iránt. A Meta nemrég jelentette be, hogy legújabb virtuálisvalóság-készüléke mindössze 500 dollárba kerül majd.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG