Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Franciaországban százezrek tüntetnek Emmanuel Macron gazdaságpolitikája, munkaügyi, szociális reformtervei ellen, igaz, ez elődei, Hollande és Sarkozy esetében sem volt másképp. A szélsőségesebbek pedig nemzeti tragédiát vizionálnak miatta. Pedig lehet, hogy nem kellene, a francia reformokra ugyanis szükség van. Ahogy a német és magyar reformokra is szükség volt.

Németországban európai összehasonlításban jól húz a gazdaság, az Eurostat szerint 1,9 százalék volt tavaly a GDP-növekedés, a munkanélküliség alacsony szinten van, 4,1 százalék volt, és már a teljes foglalkoztatást emlegetik a választási kampányban a jobbközép pártok. (Más számítási mód szerint, például az átképzés alatt levőkkel együtt 5,7 százalék az állástalanok aránya.)

Eközben Franciaországban tavaly csak 1,2 százalékos volt a gazdasági növekedés, ám 10,1 százalék a munkanélküliség. Az okokról valószínűleg egész könyveket lehetne írni, de gyakran emlegetik, hogy a francia szociális rendszer, munkaerőpiac, nyugdíjrendszer túl bonyolult, túl gondoskodó, túl költséges, ezért is túl kevesen, túl rövid ideig dolgoznak. Például a franciák igen korán mennek nyugdíjba, még a magyaroknál is korábban, amiről itt írtunk.

Túl keveset dolgoznak?

Másik fontos tünete ennek, hogy a franciáknál az úgynevezett aktivitási ráta, a 20 és 64 év közöttiek közül azok aránya, akik dolgoznak, csak 70,0 százalék volt 2016-ban, Németországban pedig 78,6. Igaz, az EU-átlag is csak 71,1 százalék, a magyar adat pedig 71,5. Nyilván az is sokat számít, hogy aki dolgozik, az hány munkaórát és milyen hatékonyan, milyen színvonalon teljesít. (A magyar adat értelmezése a kivándorlás és a közmunkások miatt vitatható.)

Jobb munka, több munkahely

A francia rendszer tehát a jelek szerint egyáltalán nem versenyképes, és ezt a franciák is, mások is régóta tudják. Amikor az európai nyugdíjaktól gyűjtöttünk adatot, a francia nyugdíjrendszeren például lehetetlennek bizonyult ésszerű időn belül kiigazodni. Most azt találtuk, hogy az országban a Wikipedia szerint 37-féle nyugdíj (!) létezik, nem csoda, hogy egységes rendszer kiépítése lenne Emmanuel Macron elnök egyik legfontosabb feladata.

Macron tervezi a munkahelyekre, foglalkoztatásra, munkaidőre vonatkozó számos szabályozás és megkötés könnyítését is a vállalatok számára. A heti 35 óta (napi 7 óra) munkaidő megmaradna, de a cégek és a munkavállalók szabadabban egyezhetnének meg a beosztásról, szakszervezetek nélkül is. Hozzányúlna többek között a magas végkielégítésekhez is. A szabályok, kötöttségek leépítése növelhetné a munka hatékonyságát és ezzel a munkahelyek számát.

A balos kancellár jobbos reformja

Mindez erősen emlékeztet arra, amit a németek hajtottak végre a Gerhard Schröder kancellár által 2003-ban bejelentett Agenda 2010 reform során. Ez egyrészt a munkaerőpiac problémáit volt hivatott megoldani, másrészt pedig a társadalom elöregedésének problémáját (akkor döntötték el például a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését Németországban).

Munkanélküliségi ráta, Eurostat

Több növekedés, több foglalkoztatás – volt a program célja, és ez nem rögtön ugyan, de bejött. A német munkanélküliség 2008 óta folyamatosan jobb az Eurózóna átlagánál, amint az Eurostat táblázata is mutatja. A francia állástalanok aránya meg 2012 óta beragadt 10 százalék körül. (A reformot egyébként komoly vita előzte meg még a szociáldemokrata SPD-n belül is, ugyanakkor a jobboldal egy része támogatta. Ma ők, Merkel asszonnyal az élen, élvezik az előnyeit stabil szavazatok formájában.)

A vállalkozóknak kedveztek

Mi volt a „Schröder-csomag” intézkedéseinek lényege? Az állam munkahely-teremtését nem tartották szerencsésnek, ezért olyan intézkedésekre törekedtek, amelyek a vállalati szférának kedveznek, „munkaadó-barátok”. Lazítottak a munkavállalóknak történő felmondás szabályain, kedveztek a vállalkozóknak a kötelező vállalkozói szakképzettség követelményeinek lazításán keresztül, növelték a dolgozók és csökkentették a vállalkozások járulékterheit.

Ugyanakkor viszont nagy mértékben, öt év alatt 25 százalékkal növelték az oktatásra költött összegeket is. Különösen a szakmai képzést erősítették. A munkanélküli segélyt 12, az 55 év felettiek esetében 18 hónapra csökkentették (32 hónapról!). Egyes egészségügyi ellátásokat megszüntettek, másoknál önrészt és vizitdíjat vezettek be (ez utóbbit később eltörölték).

Fenntartható nyugdíjrendszer

A nyugdíjaknál bevezettek egy „fenntarthatósági faktort” tartalmazó formulát, aminek a lényege, hogy a nyugdíjak annak megfelelően emelkedhetnek, ahogy a dolgozók járulékbefizetései is emelkednek. Ez az utóbbi időben a német munkaerő-piac fellendülésével szép nyugdíjemeléseket tett lehetővé, tavaly mintegy 4-6, idén 1,9-3,6 százalékot. Ám a bérekhez képest még mindig alacsonyak a német nyugdíjak.

Egész napos (napköziotthonos) iskolákkal, adókedvezményekkel, más gyereknevelési támogatásokkal a gyerekvállalást is megpróbálták ösztönözni. Nyilvánvalóan sikertelenül, a németek gyermekvállalási kedve nagyjából ugyanolyan alacsony, mint a Magyarországon élő magyaroké.

Nincs segély, nincs munkanélküli

A jelenleg kormányzó Orbán Viktor 2010 után szintén végrehajtott egy komoly munkaügyi és szociális megszorító csomagot, többek között a szociális támogatások durva lefaragása, a munkanélküliek ellátásának minimálisra csökkentése, ellátási idejük drasztikus visszafogása (90 nap) révén. Volt idő, 2012 körül, amikor a becslések szerint 300 ezer állástalan maradt bármiféle segély vagy ellátás nélkül. Sokan ma sem jelentkeznek álláskeresőnek, mert úgysem kapnak sem anyagi támogatást, sem oktatást (ami nagyban szépíti a hazai munkaügyi statisztikákat).

Ezen kívül a Munka Törvénykönyvének változtatásával könnyebbé tették a vállalatoknak a dolgozók elküldését, ami azonban egyben javíthatta annak esélyét is, hogy dolgozókat vegyenek fel. (Így csökken ugyanis a munkáltató kockázata). Egyes adózási formáknál csökkent a munka közterhe (pl. KATA), nőttek a családi kedvezmények.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
Karrier Régi-új miniszteri biztosa van Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 06:26
A korábban is az Igazságügyi Minisztérium kötelékében tevékenykedő biztos új feladatot kap.
Karrier Ingatlanok, juttatások – mik derültek ki a női képviselők vagyonnyilatkozataiból?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. február 2. 18:54
Ahogy lenni szokott, február 1-ig bezáróan leadták vagyonnyilatkozatukat az országgyűlési képviselők. Összeállításunkban kizárólag a női politikusok bevallásait néztük át, persze idén is találkoztunk néhány olyan nyilatkozattal, amely nem géppel, hanem kézzel – sokszor kibogarászhatatlanul – volt kitöltve. Ami ennek ellenére is kiolvasható volt: nem egy politikusnőnek 5-6, akár 8 ingatlan is van a nevén, de nem a magyar képviselőnők lesznek a jövő vállalkozóinak példaképei. 
Karrier Egyszerre két miniszteri biztosát mentette fel Palkovics László
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:31
Németh Gábor és Úsz Illés kinevezése is az év végéig szólt eredetileg.
Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
Karrier Új vezére lesz a Telenor Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 16:56
Két és fél év után távozik a Telenor Magyarország vezére, az O2-től igazolják le utódját.
Karrier Őrizetbe vették Bige Lászlót
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 08:15
Magyarország egyik leggazdagabb emberét kedden tartóztatták le.
Karrier Habsburg György lehet Magyarország nagykövete Párizsban
Privátbankár.hu | 2020. december 13. 16:03
Az Index információi szerint az utolsó magyar trónörökös fia, Habsburg György diplomata, újságíró lesz Magyarország következő párizsi nagykövete. 
Karrier Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Szájer-ügyről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 2. 18:34
Amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele - nyilatkozta a miniszterelnök.
Friss
hírlevél