Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Húsz évvel a bevezetés után is vannak olyan elemei a híres-hírhedt csomagnak, amelyek részei a rendszernek, és sosem kritizálták őket. Fájdalmas volt, nagyot zuhantak a reálbérek, de helyreállította a magyar munkaerőpiac nemzetközi versenyképességét és megmentett az államcsődtől.

Az 1995-ös, a köznyelvben csak Bokros-csomagként emlegetett kiigazítási intézkedések következtében felszökött az infláció, kétszámjegyű reálbércsökkenés alakult ki - miért így csinálták? a HBLF Pénzügyi Csúcstalálkozóján tartott előadásában a legilletékesebb ember adott választ: Bokros Lajos akkori pénzügyminiszter. Bokros rövid válasza: nincs ideális gazdaságpolitika, mindnek vannak előnyei és hátrányai. Van viszont optimális gazdaságpolitika - ez pedig az adott helyzetben optimális volt.

A Bokros-csomag főbb elemei
  • 8%-os vámpótlék bevezetése az energiahordozókon kívül minden árura
  • A forint 9%-os egyszeri leértékelése, illetve a forint csúszó leértékelésének bevezetése. 
    Főképp a leértékelés és a vámpótlék bevezetése következtében felpörgött az infláció, jelentősen csökkentve a bérek reálértékét.
  • A nominálbérek emelkedésének korlátozása az állami szférában (ami a magánszféra béreire is hatott).
  • A felsőoktatás, a fogászati ellátás ingyenességének megszüntetése. A felsőoktatásban munkaerő-leépítési normákat határoztak meg. A gyermekgondozási segélyre, családi pótlékra, gyermeknevelési támogatásra jogosultak körének szűkítése. Csökkentették a gyógyszerek állami támogatását, felemelték a nyugdíjkorhatárt.

Nem tartozott a Bokros Lajos által márciusban bejelentett intézkedések közé, de tágabb értelemben a kiigazítás részét képezte a privatizáció felgyorsítása.

(Wikipedia-gyűjtés)

Bokros Lajos szerint csak ortodox és heterodox gazdaságpolitika van, aszerint. hogy a 3 elem közül (monetáris politika, fiskális politika és jövedelempolitika) melyeket kombinálja. Az ortodox csak az előbbi két tényezőt, a heterodox viszont mindhármat. 1995-ben azért kellett a reáljövedelmeket megvágni, mert a magyar munkaerő nemzetközi versenyképességét azonnal helyre kellett állítani, és meg is kellett őrizni a versenyképességét - indokolt Bokros.

Ki lehet nőni az adósságcsapdából

A bírálók azt is mondták: az éppen kibontakozó növekedést megakasztotta a csomag. Ez egyrészt nem igaz, mert volt növekedés az érintett években is, aminek mértéke azért nem lehetett nagyobb, mert óriási ikerhiány (folyó fizetési mérleg és államháztartási) és ikeradósság (külső- és államadósság) tette lehetetlenné. Ilyenkor csak a megszorítások és államcsőd között lehet választani - erre egyébként jó példa a mai Görögország esete is.

A fenntartható növekedés kicsi és nyitott gazdaságban csak az export által vezérelve, a termelő magánberuházások által fűtve jöhet létre - mondta a szakember. A belföldi fogyasztásra alapozott, fedezetlen bérkiáramlással ösztönzött, túlköltekezéssel fűtött növekedés nem lehet fenntartható - ahogy a 2001-2008 közötti időszakban ez be is bizonyosodott Magyarországon.

Az adósságcsapdából viszont ki lehet növekedni - ehhez érdemi privatizációs bevételekre van szükség (ma Görögországban ezt nem hajlandóak elfogadni). Ezt igazolja az is, hogy Magyarországon 1995-2001 között 90-ről 54 százalékra csökkent az adósságráta - mondta Bokros.

Az Alkotmánybíróság azt tette, ami a dolga volt

Az életbe léptetett szerkezeti reformok lényege nem a gyors bevételszerzés, hanem az urakodó magatartásminták változásának kikényszerítése volt - az államháztartási rendszerek átalakítása ugyanis a magánszektorra is visszahat.

Az Alkotmánybíróság szerepét pozitívnak nevezte a folyamatban Bokros: nem eltörölték, hanem elhalasztottak bizonyos intézkedések bevezetését, hogy legyen idejük felkészülni az állampolgároknak. Ez a dolga az Alkotmánybíróságnak - mondta a szakember.

Népszerű elemek

Máig vannak olyan népszerű intézkedések, amelyek részei a magyar gazdaságnak, és soha sem érte kritika: a kincstári finanszírozási rendszert, az Államadósság Kezelő Központot és az önkormányzati hitelfelvétel szabályozását említette Bokros Lajos példaként.

Az IMF és a Világbank szerepére is kitért: ők nem gonosz ellenségek - világszínvonalú tudással bíró partnerek, ha az ő pecsétjük rajta van egy programon, az erősíti a folyamatokat - mondta Bokros Lajos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szomorú, mi történik Csehországban
MTI | 2021. február 27. 18:53
Túllépte már a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Csehországban, ahol az első fertőzést majdnem egy éve, tavaly március elsején mutatták ki a laboratóriumok. Az utóbbi hét napban a halottak száma megközelítette az ezret - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közzétett kimutatásokból.
Makro / Külgazdaság Szardínián már megvan az, amire mi csak vágyunk
MTI | 2021. február 27. 18:16
Szardínia szigetén március elsejétől újraindul az élet, megnyitják a vendéglátóhelyeket, kizárólag a maszk viselete és a távolságtartás lesz kötelező, miután a kedvező adatok miatt úgynevezett fehér színű besorolást kapott a terület - közölte szombaton az olasz egészségügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Sorozatos földrengések rázták meg az északi szigetországot
MTI | 2021. február 27. 17:07
Összesen több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek az elmúlt napokban Izlandon - jelentette a Vedurstofa meteorológiai szolgálat egy szombat reggeli 5,2-es fokozatú rengés után.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megfogadja az országos tisztifőorvos tanácsát
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:53
Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől már így vásárolhat hűtőt, mosógépet
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:04
Hétfőtől a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Makro / Külgazdaság Az új állást kapottak kétharmada fiatal
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 11:23
A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései eddig több mint másfél millió munkavállalón segítettek. A megtett munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő lépések eredményeként decemberre ismét 4,5 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma. A Vállalkozások munkaerő támogatása program összesen akár 25 ezer álláskeresőt juttathat munkához.
Makro / Külgazdaság A cégvezér állásába került a soron kívüli oltás
MTI | 2021. február 27. 08:24
Lemondott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap elnök-vezérigazgatója, miután kiderült, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe utazott beoltatni magát az új típusú koronavírus ellen, holott a kormány mindenkit arra kért, hogy ne utazzanak külföldre - jelentette be pénteken az alapkezelő.
Makro / Külgazdaság Orbán valamit elrontott a járványkezeléssel? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. február 26. 19:17
Húsvétra meg kell szabadítani az országot a rákfenétől, azaz a koronavírustól - ez lehet a legfőbb szempont most a járványkezelésben.
Makro / Külgazdaság Egy orvos, aki másodszor nem kér az új jogviszonyból
Kormos Olga | 2021. február 26. 16:11
Március 1. éjfélig nem kevés egészségügyi dolgozónak okoz nagy fejtörést, hogy aláírja-e vagy sem az új munkaszerződését. Bár az utóbbi napokban ígéretet kaptak a dolgozók a bérpótlékok és pihenőnapok reális díjazását illetően, dr. Lehoczki Gergely egy korábbi történethez hasonlóan, immár másodszor nem él a felkínált új jogviszonnyal.  
Makro / Külgazdaság Putyin hibrid hadviselése – most Grúziára csapott le
Káncz Csaba | 2021. február 26. 15:07
Moszkva kihasználja a grúz kül- és biztonságpolitika zavarodottságát és hibrid hadviseléssel növeli befolyását a dél-kaukázusi országban. A Kreml folyamatosan megsérti Tbiliszi szuverenitását grúz állampolgárok elrablásával, a határterületek lopakodó annexiójával és politikai nyomásgyakorlással.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél