Kiigazítás
Makro / Külgazdaság Bokros Lajos megmagyarázta a Bokros-csomagot
Gáspár András | 2015. március 20. 15:35
Húsz évvel a bevezetés után is vannak olyan elemei a híres-hírhedt csomagnak, amelyek részei a rendszernek, és sosem kritizálták őket. Fájdalmas volt, nagyot zuhantak a reálbérek, de helyreállította a magyar munkaerőpiac nemzetközi versenyképességét és megmentett az államcsődtől.
Makro / Külgazdaság Üzenik Brüsszelből: könnyen lehet, hogy megszorításokra lesz szükségünk
Privátbankár.hu | 2014. október 1. 15:07
Júliusi közleményét részletesebben is kifejti a Bizottság októberben. Úgy látják: megszorításokra lehet szükség, hogy csökkenjen az eladósodottságunk.
Makro / Külgazdaság Varga beszélt a devizahitelekről és "egyedi megoldásokról" is
Privátbankár.hu | 2014. június 24. 15:29
A kormány szerdai ülésén megvitatja egy szakértői csoport munkaanyagát a devizahitelesek helyzetének megoldására a Kúria jogegységi döntése után - mondta a Reuters hírügynökségnek adott, kedden megjelent interjúban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
Makro / Külgazdaság Varga: meggyőztük Brüsszelt, hogy nem kell kiigazítás
Privátbankár.hu | 2014. június 20. 14:42
A nemzetgazdasági miniszter szerint jelentős eredményt ért el Magyarország az országspecifikus ajánlásoknál. Kikerült például az elvárások közül az idei 1 százalékos költségvetési kiigazítás.
Makro / Külgazdaság TakarékBank: jövőre újabb kiigazító csomag jöhet
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 18. 14:57
Az alacsony infláció miatt kevés lehet az áfabevétel és ezt valahonnan pótolni kell majd - véli Oszlay András, a TakarékBank osztályvezetője.
Makro / Külgazdaság Megjöttek a számok: megvannak a megszorítások legnagyobb vesztesei
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 12. 06:15
A 2012-ben végrehajtott jelentős mértékű költségvetési kiigazítás 40 százaléka a bevételek emelkedésére, nagyobbik része a kiadások lefaragására vezethető vissza. Az oktatás és az egészségügy a legnagyobb vesztesek, de kevesebb jutott a kultúrára, a családok támogatására is - közben azért magán is spórolt az állam.
Makro / Külgazdaság Ennyi kell, hogy kikerüljünk az eljárás alól?
Privátbankár.hu | 2013. május 17. 10:44
A Varga-csomag és a vártnál jobb GDP-adat miatt nőtt az esélye annak, hogy kikerülünk az eljárás alól.
Makro / Külgazdaság Orbán teljesíti, amit Brüsszel kér, jöhet a Varga-csomagocska
Privátbankár.hu | 2013. május 9. 15:42
A kormánypárt elnökségi ülése után keményen beszólt Brüsszelnek, majd a kormányszóvivő elárulta, megteszünk mindent, hogy elégedett legyen velünk a Bizottság. Jöhet a Varga-csomagocska, a miniszter korábban azt mondta, saját hatáskörben elintézhető egy kisebb kiigazítás.
Makro / Külgazdaság Pénzügykutató: 150-200 milliárd forintos kiigazítás kell
Privátbankár.hu | 2013. március 25. 12:55
Az idei GDP-arányos államháztartási hiányt akkor lehet 3 százalék alatt tartani, ha a kormány 150-200 milliárd forint összegű kiigazítást hajt végre, miközben a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékkal nő - mondta Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató főmunkatársa, a konjunktúrakutató intézet hétfői budapesti tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Nem kell újabb kiigazítás, néhány tized százalékon megy a vita
Privátbankár.hu | 2013. március 4. 07:39
Már elkezdődött az Európai Uniónak áprilisban benyújtandó konvergenciaprogram kidolgozása - mondta Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszteri pozíció várományosa vasárnap este a Duna Tv Heti hírmondó című műsorában.
Makro / Külgazdaság Megszorításokat és stagnálást vár idén a GKI
Privátbankár.hu | 2013. március 4. 00:00
A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a tavalyi 1,7 százalék körüli GDP-visszaesés után 2013-ban stagnálás várható, s ezzel folytatódik a magyar gazdaság regionális leszakadása, az infláció viszont több mint két százalékponttal, 3,5 százalékra lassul, így a reálkeresetek kissé emelkednek.
Pénzügyi szektor Raiffeisen: a bankok nem a kormány önkiszolgáló boltjai
Privátbankár.hu | 2012. november 23. 15:10
Az elmúlt hetekben bejelentett banki adóváltozások miatt a magyarországi Raiffeisen Bank vezetésének újra kell értékelnie a helyzetet és felül kell vizsgálni a stratégiát - mondta a Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója a Börsen Zeitungnak adott interjúban.
Adó Ez lesz ma a menetrend a Parlamentben, lesz-e új ombudsman?
Privátbankár.hu | 2012. november 19. 09:40
A jövő évi költségvetést érintő kiigazításokat, valamint 2013-ra vonatkozó adóváltoztatásokat is elfogadhat mai ülésén az Országgyűlés. A képviselők emellett szavazhatnak például a pénzügyi ombudsman intézményének létrehozásáról, ugyanakkor az új választási eljárási törvény zárószavazására nem kerül sor.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szomszédol és elhozta a harmadik csomagot
Privátbankár.hu | 2012. november 16. 14:05
A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány az elmúlt két napban költségvetési egyenlegjavító döntéseket hozott. Eszerint itt van a harmadik csomag, amely mintegy 60 milliárdos kiegészítést jelent, vagyis 0,2 százalékpontos korrekciót. Orbán Viktor a szlovák-magyar kereskedelmi kamara budapesti alakuló tanácskozásán szólalt föl, ahol jelen volt Robert Fico szlovák kormányfő is.
Makro / Külgazdaság Novemberben újabb megszorítások jöhetnek idehaza
Privátbankár.hu | 2012. október 30. 13:31
Londoni szakértők szerint az Európai Bizottság keménykedik a magyar államháztartási deficitcél ügyében, ezért valószínű, hogy a magyar kormány hamarosan újabb egyenlegjavító lépéseket jelent be.
Makro / Külgazdaság Bokros vagy Matolcsy: kié a rosszabb csomag? (Videó)
Privátbankár.hu | 2012. október 29. 10:22
Fontos azonosságok és különbségek is vannak a Bokros- és a Matolcsy-csomag között. Az előbbi egyszeri volt, az utóbbi részei azonban futószalagon érkeznek, és nem szolgálják a növekedést - állítja Dózsa György, a Figyelő gazdasági hetilap szerkesztője.
Makro / Külgazdaság Kovács Árpád: tartható jövőre a 2,7 százalékos hiánycél
Privátbankár.hu | 2012. október 25. 15:20
Teljesíthető a jövő évi, 3 százalék alatti hiánycél Kovács Árpád szerint. A Költségvetési Tanács elnöke jónak tartja a nem egyszeri bevételek növelését az egyensúly fenntartására, de a recesszióból való kilábalásra szükség lenne a beruházások ösztönzésére is.
Makro / Külgazdaság Brüsszelnek nem elég a Matolcsy-csomag, Orbán adóemeléssel válaszol
Privátbankár.hu | 2012. október 19. 18:54
Magyarország Orbán Viktor szerint most azt várja az Európai Bizottságtól, hogy mondja meg, mennyivel kell még javítani az egyenlegen ahhoz, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól.
Makro / Külgazdaság Reformok: jól haladnak az olaszok, de van még mit faragni a kiadásokon
Privátbankár.hu | 2012. október 19. 12:59
Bár az olasz gazdaság jól halad a strukturális reformok megvalósításában, jövőre további költségcsökkentő intézkedésekre lehet szükség - idézte a La Stampa című olasz lap az Európai Bizottság dokumentumtervezetét.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy csomagolt, az OTP a pokolból kapaszkodott vissza
Privátbankár.hu | 2012. október 17. 16:49
-8%-nál is járt ma az OTP árfolyama, miután a kormány bejelentette, hogy további kiigazításokra van szükség, aminek harmadát megint a bankoktól szedi be.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: nem csúszhatunki vissza oda, ahonnan kezdünk kilábalni
Privátbankár.hu | 2012. október 16. 12:55
Változatlan a magyar kormány szándéka: ahogy 2011 novemberében jelezte, megállapodást szeretne kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a portfolio.hu által szervezett budapesti gazdasági fórumon kedden.
Karrier Beszédes számok: ezért dühösek a tanárok
Zsiborás Gergő | 2012. október 11. 15:06
Az oktatásban dolgozók nettó keresete 2010 óta csökken. A pedagógusi életpályamodell indítása számukra 40-60 ezer forintos emelést jelentett volna. Várniuk kell.
Makro / Külgazdaság Kovács Árpád: Mondjuk ki őszintén, ezek az intézkedések bizony megszorítások!
Privátbankár.hu | 2012. október 9. 14:07
A most beterjesztett 400-450 milliárd forintos kiigazítással idén teljesíthető a 3 százalék alatti hiánycél, és remélhetőleg jövőre is tartható lesz a hiány - mondta Költségvetési Tanács elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy kicsit mindenki megissza a levét Matolcsy csomagjának (videó)
Privátbankár.hu | 2012. október 9. 12:17
Legalább négy olyan pont van a Matolcsy György által bejelentett csomagban, amely összességében minden egyes társadalmi rétegbe "beleharap".
Állampapír / Kötvény Orbán nekiment az IMF-nek: mi jobban tudjuk, mi a helyzet
Privátbankár.hu | 2012. október 9. 11:01
A miniszterelnök szerint Magyarország ahogyan idén is képes volt arra, hogy IMF-megállapodás nélkül működtesse a gazdaság finanszírozását, úgy 2013-ban is képes lesz rá. A megállapodással persze könnyebb a finanszírozás, de anélkül is lehetséges - közölte Orbán Viktor kedden a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XI. plenáris ülésén, Budapesten.
Makro / Külgazdaság Nomura: Matolcsy csomagját nem eszi meg az IMF
Privátbankár.hu | 2012. október 8. 08:24
A Nomura szerint a pénteken bejelentett 397 milliárdos megszorítás nem lesz elég, a program minősége "gyenge", és az IMF-et nem fogja meggyőzni. Bár a ház szerint ez nem is volt a kormány célja, Orbán Viktor csak akkor egyezik meg a Valutaalappal, ha fogyni kezdenek a tartalékai.
Deviza / Áru Matolcsy meglökte a forintot: 1EUR = 282 HUF (frissítve)
Privátbankár.hu | 2012. október 5. 09:38
Pillanatok alatt óriásit erősödött a forint a nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatója alatt, amin újabb kiigazításokat jelentett be.
Makro / Külgazdaság 600 milliárdot kellene előkerítenie a kormánynak szeptemberig
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 6. 13:41
Figyelembe véve a növekedési kilátásokat, 2013-ra 600 milliárdos kiigazításra van szükség ahhoz, hogy a maastrichti deficitszint alatt maradjunk. Ez akár az IMF-tárgyalásokat is megakaszthatja. A kormány az alacsony hozamszintek miatt egyelőre nem kapkod - az erőltetett kötvénykibocsátások azonban hosszú távon rontják a fiskális kilátásainkat.
Makro / Külgazdaság Máris megvan, honnan teremtünk elő 130-140 milliárd forintot?
Privátbankár.hu | 2012. március 14. 10:15
A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára szerint 130-140 milliárd forint megtakarítást kell elérni az ez évi költségvetésben, hogy a kormány bizonyítsa elkötelezettségét a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá csökkentésében. A pénzt a Széll Kálmán-terv felpörgetésével tervezik előteremteni: a tömegközlekedés és a gyógyszerkassza lehet a fő forrás.
Makro / Külgazdaság Az év második hónapjában a cél 32 százalékánál tart a hiány
Privátbankár.hu | 2012. március 7. 16:12
A januári többlet után februárban jelentős deficittel zárt az államháztartás. A februári hiány 393,9 milliárd forint volt, így az első két hónapban a deficit a 2012. évre kitűzött hiánycél 32 százalékánál jár. A február havi bevételek 7 milliárd forinttal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.
Makro / Külgazdaság Zöld utat kapott a 320 milliárdos kiigazítás - nyugdíjügyben még lesz miről vitatkozni
Privátbankár.hu | 2011. december 19. 15:54
Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága hétfői ülésén 19 igen szavazattal 4 ellenében támogatta a kormánynak a jövő évi költségvetés 320 milliárd forintos módosítására irányuló javaslatát. Az NGM helyettes államtitkára szerint a nyugdíjrendszert érintő viták még nem lezártak, további szabályozásra lesz szükség.
Adó Húsbavágó megszorításokat jelentett be a kormány - videóval
Privátbankár.hu | 2011. december 15. 14:25
Jelentős, 320 milliárd forintos kiigazításra kényszerült a kormány a jövő évi költségvetésben. Nagy részét elveszik a jövő évi tartalékból, a többit minisztériumi fejezetekben zárolják, megint megcsapolják a magánnyugdíj-pénztári rendszert és emelik a dohánytermékek jövedéki adóját. Matolcsy György szerint így garantált a hiánycél tartása. A miniszter szerint a következő években növekedés jön, a terveket is erre alapozzák.
Friss
hírlevél