1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Változatlan a magyar kormány szándéka: ahogy 2011 novemberében jelezte, megállapodást szeretne kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a portfolio.hu által szervezett budapesti gazdasági fórumon kedden.

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság helyzete kétséget kizáróan javult az elmúlt hónapokban, de, mint fogalmazott "messze vagyunk még attól az ideális állapottól, amikor egy ilyen külső támaszt el lehet dobni".

A tárca nélküli miniszter A magyar gazdaság kilátásai - Helyzetértékelés című előadásában elmondta: a magyar kormány tárgyalási ajánlatát jelenleg is értékelik a nemzetközi hitelezők, a magyar delegáció bízik benne, hogy a tárgyalások folytatása után a megállapodás belátható közelségbe kerül.

Varga Mihály a pénzügyi biztonsági háló hozadékai között említette, hogy a piac elkezdte beárazni a megállapodást, és emlékeztetett rá: a magyar adósságra köthető biztosítási ügyletek ára, az irányadó CDS-árfolyam a januári 720 bázispont feletti szintről hétfőre már 300 bázispont alá csökkent. Ebben a nemzetközi környezet javulása mellet szerepe van annak is, hogy Magyarország sokkal inkább törekszik erre a biztonsági hálóra. A megállapodással  Magyarországnak olyan programja lesz, amely sokkal feszesebb  állami gazdálkodást garantál - tette hozzá.

Most szembesülünk először azzal, amire valójában képesek vagyunk

A magyar tárgyalódelegáció vezetője kijelentette: a jelenlegi, 16 százalékos beruházási rátával nemcsak rövid távon, hanem hosszú távon is gondjai lehetnek a gazdaságnak. A válság előtti magas hitel-betét arány azt jelentette, hogy volt honnan elszenvedni a zuhanást a beruházásban - tette hozzá.
Varga Mihály szerint a magyar gazdaság most kezd először szembesülni azzal a teljesítménnyel, amire valójában képes, hiszen az elmúlt évek teljesítményét a hitelezés, és az államháztartás eladósodása fűtötte. Úgy fogalmazott: ha a teljesítményből levonjuk ezeket a tényezőket, akkor a stagnálás körüli ingadozás sajnos az elmúlt évekre is jellemző volt, akkor, amikor még nem válság volt a világgazdaságban, hanem konjunktúra.

Leszögezte ugyanakkor, hogy ez nem menti fel a mostani kormányt sem az alól, hogy ezeken a mutatókon javítson. Tudomásul kell venni, hogy ez a helyzet, s ehhez a növekedéshez kell partnert keresni, aki segít javítani a jelenlegi rátán - mondta.

Leszakadóban a régiótól

Az egyik legnagyobb problémának nevezte a potenciális növekedési ráta évek óta tartó csökkenését. Míg a többi visegrádi tagállamban 3 százalék feletti potenciális növekedési ütem várható 2013-ban, addig ez Magyarországon 1 százalék alatt van. A potenciális növekedési ráta, amely a munka, tőke és technológia termelékenységéből tevődik össze, durván visszaesett a régiós országokhoz képest - mondta. De 2009-ben történtek pozitív lépések: az akkori kormány bérvisszafogó politikát hirdetett meg, amely lassította ezt a zuhanást - tette hozzá.

A hiteltárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter a magyar államadósság-pályáról szólva kiemelte, az utóbbi évek egyik legjobb eredményének tartja, hogy elkezdett csökkenni az adósság bruttó hazai termékhez viszonyított aránya.

A következő évek célkitűzéseit ismertetve Varga Mihály kijelentette: Magyarország az uniós országok azon csoportjába tartozik, ahol lépni kell a költségvetési egyenleg javítása érdekében "és lépnek is". "A strukturális egyenlegünket javítani tudjuk, és ennek vannak pozitív következményei".

Varga Mihály szerint a 2013-as - a választások előtti - év rendkívül fontos lesz, ugyanis nem fér bele a magas költségvetési hiány. Kifejtette: sem a túlzottdeficit-eljárás miatt, "sem saját magunknak nem engedhetjük meg, hogy visszacsússzunk oda, ahonnan már nagy nehezen elkezdtünk kilábalni".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG