1p
Jelentős, 320 milliárd forintos kiigazításra kényszerült a kormány a jövő évi költségvetésben. Nagy részét elveszik a jövő évi tartalékból, a többit minisztériumi fejezetekben zárolják, megint megcsapolják a magánnyugdíj-pénztári rendszert és emelik a dohánytermékek jövedéki adóját. Matolcsy György szerint így garantált a hiánycél tartása. A miniszter szerint a következő években növekedés jön, a terveket is erre alapozzák.

A válság és az előző kormány a hibás

Az euróövezet és az egész EU válsága miatt teljesen megváltozott a gazdasági környezet idehaza és nemzetközi szinten, emiatt kell újratervezni a 2012-es büdzsét – egyebek mellett erről beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján. A tárcavezető azt mondta, hogy az Európát sújtó krízisből Magyarország részben azért nem tud kimaradni, mert EU tag, részben pedig azért, mert az előző kormány nem törődött megfelelően az államháztartás finanszírozásával. Matolcsy szavai szerint emiatt történik most az adósság finanszírozása fele részben devizában. A miniszter szerint ez különösen sérülékennyé teszi az országot.

Azt mondta, hogy az eurózóna válsága, és a bankrendszer nehézségei még jobban rákényszerítik a kormányt arra, hogy tartsa magát a másfél éve meghirdetett gazdaságpolitikához. A miniszter szerint, ha az idei többlet után (amit a magánnyugdíj pénztári vagyon kisajátítása okoz) jövőre sikerül 2,5 százalékon tartani a GDP arányos államháztartási hiányt, akkor azon hét ország között leszünk Európában, amelyeknek sikerül tartani a három százalék alatti hiánycélt. Matolcsy György azt mondta, hogy a hiány csökkentése automatikusan együtt jár az államadósság csökkentésével is.

A forintgyengülés és Németország miatt kellett új költségvetést csinálni

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a kormány szerdán döntött a jövő évi költségvetés módosításáról. A tárcavezető szerint két fő oka volt annak, hogy erre kényszerültek. Az egyik, hogy 268 forintos árfolyamon számolták a jövő évi büdzsét, ezt most 299 forinton újraszámolták. A másik ok, hogy a legnagyobb exportpiacunk, Németország is a növekedési terveinek átírására kényszerült. Matolcsy emlékeztetett, hogy a német kormány már csak egy százalékos, míg a Bundesbank már csak 0,6 százalékos GDP növekedést vár 2012-ben.

Ezt a két változást vezették be a 2012-es költségvetésbe. Az újraszámolás 320 milliárd forintos plusz hiányt mutatott, a nemzetgazdasági miniszter azonban igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy a kormány meg is találta ezt a pénzt a jövő évi büdzsében.

Még egy kasza a magánnyugdíj-rendszerben, a dohányosok is megszívják

Matolcsy György elmondta, hogy a 320 milliárd forintból 200 milliárdot az Országvédelmi Alapból vesznek el. Az alap tőkéje, és ütemezése nem változik, ugyanakkor automatikusan beépítik az összeg lehívását, számolnak a tartalék felhasználására.

A maradék 120 milliárd forint három intézkedésből jön össze:

- Az elsőt papíron az állam állja, mégpedig úgy, hogy a sarokszámokhoz nem nyúlnak, viszont a fejezeteken belül széleskörű zárolások lesznek, ahogy a miniszter fogalmazott „húsba vágó” intézkedésekkel. Erről további részleteket nem mondott, az Országgyűlés honlapján ígérte a felsorolást. Elmondta, hogy a minisztériumok a saját hatáskörükbe tartozó háttérintézményeknél, és állami szerveknél kell, hogy végrehajtsák a megszorításokat. Ebből 52 milliárd forintos bevételt vár a kormány jövőre.

- További 48 milliárd forintos bevételre számítanak attól az intézkedéstől, amely szerint január1-től kötelezővé teszik, hogy a munkáltató a tíz százalékos munkáltatói járulékot az állami nyugdíjkasszába fizesse, magyarul nem lehet magánnyugdíjpénztárakba fizetni. A miniszter elmondta, hogy ezzel a lépéssel egyelőre nem nyúlnak a rendszerhez, csupán a bennmaradó három százaléknyi pénztártag befizetéseit irányítják át az államhoz. Kérdésre válaszolva a miniszter elképzelhetőnek nevezte, hogy ismét megnyitják a lehetőséget az átlépésre az állami nyugdíjrendszerbe azoknak, akik még bent maradtak a magánrendszerben.

- A harmadik intézkedés a dohánytermékek jövedéki adójának emelése, amitől 20 milliárd forint plusz bevételt vár a kabinet. Matolcsy György ezzel kapcsolatban fogalmazott a leghomályosabban. Az adóemelés mértékét ugyanis nem tudta megmondani csupán azt, hogy a vágott, és sodort dohánytermékek közötti adórés ugyanakkora marad. A miniszter emlékeztetett rá, hogy az adóemeléssel az áfa-bevétel is növekszik.

De honnan lesz pénz a devizahitelesek mentésére? - Kinövekedjük

Matolcsy György arra kérdésre, hogy a Bankszövetséggel kötött megállapodás értelmében 5 évre vállalt 300 milliárd forint aktuális részlete hogyan jelenik meg a 2012-es büdzsében, elmondta, hogy az első 90 milliárd forintos részlet az idei költségvetést terheli, de miután az pluszos lesz, így van rá fedezet. (A kormány számításai szerint egyébként nem ugyanannyi lesz minden évben a teher.) A 2012-es, és a következő évek esedékes befizetésiről meglehetősen merészek a kormány elképzelései. Ugyanis a 2012-es büdzsében jelentkező 50-60 milliárdos plusz teher fedezetét a számításaik szerint a hitelnyomás alól felszabadult háztartásoknál megmaradó 300 – 400 milliárd forint elköltése, vagy befektetése pótolhatja, pontosabban annak 40 százaléka az adócentralizáció miatt visszaforog a költségvetésbe. A miniszter azt mondta, hogy az azt követő három évre maradó 150 milliárd forintot az akkorra már magasabb növekedés, és beruházási szint kiegyenlíti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG