1p
Figyelembe véve a növekedési kilátásokat, 2013-ra 600 milliárdos kiigazításra van szükség ahhoz, hogy a maastrichti deficitszint alatt maradjunk. Ez akár az IMF-tárgyalásokat is megakaszthatja. A kormány az alacsony hozamszintek miatt egyelőre nem kapkod - az erőltetett kötvénykibocsátások azonban hosszú távon rontják a fiskális kilátásainkat.

"Konstruktív hangulatról" beszélt az IMF, miután távozott Budapestről, a két hetes vizit alatt a Valutaalap közel 50 találkozó folytatott le a magyar hatóságokkal, a legfőbb téma a magyar makropálya volt ebben a fordulóban. Úgy tűnik, a Valutaalap ragaszkodik a kormány által 2013-ra célként megjelölt 2,2%-os deficithez, noha a maastrichti referenciaszint ennél magasabb, a GDP 3%-a. A 2,2%-ot a kormány a Brüsszelnek benyújtott, aktualizált konvergencia-programban is vállalta, az Európai Bizottság tavaszi előrejelzése szerint a hiány ennél több: 2,9% lesz.

600 milliárdos rés a jövő évi büdzsében



Az OTP heti elemzésében úgy kalkulált, hogy figyelembe véve a 2013-ra adott egyre romló gazdasági előrejelzéseket, a jövő évi büdzsében 550-600 milliárdos lyuk van. Vagyis, ha a kormány teljesíteni akarja a 2,2%-os deficitcélt, ekkora megszorítást kell végrehajtania, enélkül ugyanis a nemzeti össztermék 4%-át is meghaladhatja a költségvetés hiánya. Az eltérés abból adódik, hogy a kormány túl optimista a gazdaság teljesítményét illetően (1,6%-os növekedést vár jövőre), miközben a piaci konszenzus ennél szerényebb.

A kohéziós alapok egy része ugyan nem kerül végül felfüggesztésre, ez mindenképpen jó hír 2013-ra (a GDP 0,5%-át kitevő összegről van szó), de a kormány munkavédelmi akcióterve 300 milliárdot emészthet fel - ennek a kiadásnak a fedezete pedig nagyon is gyenge lábakon áll egyelőre. Ráadásul a költségvetés parlament által elfogadott első verziója még nem is számolt a "szociális adócsökkentést" tartalmazó projekttel.

Újra nyomás alá kerülhetünk

Az OTP szerint az IMF-tárgyalások csak akkor folytatódhatnak, ha ezt a 600 milliárdos rést a kormány gyorsan befoltozza. A bank elemzői szerint valószínűleg ismét nem hagyományos eszközök kerülhetnek elő, az idő ugyanis szorít,  a Parlament egyelőre nyári szüneten, a tárgyalások szeptemberben folytatódnak viszont. Az elemzés szerint a piacok újra nyomás alá vehetik a magyar eszközöket, ha azt látják, hogy a tárgyalások elakadnak.

Arról se feledkezzünk meg, hogy Magyarország továbbra is túlzottdeficit-eljárás alatt áll (EDP), a következő felülvizsgálat pedig szeptemberben lesz - az OTP szerint, ha a kormány nem módosít a költségvetési terven, újabb intőt kaphatunk, pedig a kabinet arra számít, hogy a következő év első negyedére kikerülünk végre az EDP-ből.

Ezt kérheti az IMF

Az IMF a "szokásos" témák mellett - közösségi közlekedés, túl sok közszolga, adórendszer felülvizsgálata - valószínűleg nagy hangsúlyt fektet majd a kormány és a bankszektor kapcsolatára. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, ütközési pont lehet a tranzakciós illeték MNB-re történő kivetése is. Egyrészt ez sértheti a jegybank függetlenségét, másrészt ha emiatt az MNB-nek vesztesége lesz, azt később mindenképp ki kell egészítenie a költségvetésnek - vagyis ez nem járul hozzá az államháztartás tartós konszolidációjához. Szóba kerülhet a bankadó is, a magyar különadó mértéke az európai összehasonlításban igen magas ugyanis, a bankszektorra rakodó plusz terhek pedig visszafogják a hitelezést. A kiszámítható befektetési környezet megteremtése pedig fontos a Valutaalap számára - Washington ugyanis szeretné viszontlátni a pénzét, ha hitelt ad nekünk.

Egyelőre nem sürgős a kormánynak

Az OTP elemzői arra jutottak, hogy a kormányzatnak nehéz és politikailag fájdalmas lépéseket kéne tennie az IMF források megszerzéséhez. Látható, hogy az ÁKK igyekszik minél több forint kötvényt kibocsátani, ráadásul a lakossági kibocsátásból befolyó összeg is nagyobb a tervezettnél (január-júliusban a kint levő forintkötvény állomány 464 milliárd forinttal, a DKJ 152 milliárd forinttal, míg a lakossági állampapír állomány 172 milliárd forinttal nőtt). Ráadásul a magas fiskális tartalék (kb. 2642 milliárd forint, avagy 9,2 milliárd euró, melynek 60%-a abszolút likvid) nem teszi szükségessé az azonnali megállapodást.

További hozamgörbék >>>



A kormányon nincs nagy nyomás, hogy mielőbb megegyezzen a nemzetközi partnerekkel, ráadásul most még a kötvényhozamok is alacsonyak - de nem lesz ez mindig így. Emlékezzünk csak januárra, amikor a piac erőteljes nyomás alá helyezte a kormányzatot, hogy megfeleljen az Európai Bizottság előfeltételeinek a tárgyalássorozat elindításához (elszálltak a kötvényhozamok, éves mélypontra esett a forint is).

Nagy árat fizethetünk mindezért

A piac év végére várja a megállapodást, de egyes londoni elemzőházak egy 2013 leső negyedévi megegyezést sem tartanak kizártnak. A kormánynak az optimista piaci hangulat és az alacsony hozamok miatt egyelőre van "játéktere", ennek azonban később fizethetjük meg az árát.

Az erőltetett kötvénykibocsátások magasabb hozamot eredményeztek ebben az időszakban. Ahogy egyre több IMF-kölcsön és külföldi devizában denominált adósság cserélődik le magas kamatú forint adósságra, az éves kamatfizetés gyorsan nő, a nagymértékű kamatkülönbség miatt. A korábbi forint kötvények lecserélése is növeli a kamatfizetést, de sokkal kisebb mértékben. Vagyis a kedvező környezet csökkenti a gyors IMF megállapodás esélyét, ezáltal azonban hosszú távon rontva a fiskális kilátásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG