1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az oktatásban dolgozók nettó keresete 2010 óta csökken. A pedagógusi életpályamodell indítása számukra 40-60 ezer forintos emelést jelentett volna. Várniuk kell.

Az oktatásban dolgozó szellemi foglalkozásúak nettó átlagkeresete 2010 óta csökkenő tendenciát mutat. Míg két évvel ezelőtt az átlagbér 143 581 forint volt, addig az idei első félév adatai szerint már csak 127 391 ezer forintot kaptak kézhez az ágazat dolgozói (a költségvetési intézményekben teljes munkaidőben foglalkoztatott tanárok csupán 126 740 forintot), miközben a KSH szeptemberi kimutatása szerint a szellemi foglalkozásúak nemzetgazdasági átlagkeresete nettó 189 ezer forint volt.A KSH adatai szerint az oktatásban dolgozók létszáma év eleje óta 3%-kal, egészen pontosan 7 ezer fővel csökkent, míg a nettó keresetek január óta 6%-kal nőttek az ágazatban.


Nem véletlen, hogy a kormány által 2013-tól indítani tervezett pedagógusi életpályamodell indulását már annyira várták a tanárok, ha megnézzük az elmúlt félév átlagkereseteit, a tanárok ebben a rangsorban is a sor végén kullognak. Még a non-profit szektor dolgozói is többet keresnek az oktatásban dolgozóknál, átlag 18 300 forinttal.


Az életpályamodell a kezdetektől kérdéses volt

A tanárok átlagkeresete januárban 125 220 forint volt, míg júliusban ez 132 233 forintra emelkedett. A köznevelési törvény szerint az új pedagógusi életpályamodell a következő tanévben indult volna, ezek szerint a főiskolai végzettségű tanárok a mindenkori minimálbér 180%-át, az egyetemi végezettségűek annak 200%-át kapták volna belépéskor. A ledolgozott évek számától függően ennek az illetményalapnak a meghatározott százalékában nőttek volna a fizetések, a legalább 3 éve a pályán lévők már ennek 120%-át kaptak volna. Forintra lefordítva ez nagyjából 40-60 ezer forintos emelést jelentett volna.

Az oktatásban dolgozók bruttó bére az idei első félévben 195 933 forint volt, vagyis a többségnek a jövő évben valóban egykulcsossá váló adó rendszer sem fog kedvezni, hisz a jelenlegi szabályok szerint a 202 000 forintos bruttó kereset felett járnak majd jól az adózók (számításainkból kihagytuk a gyermekek után járó adókedvezményt).

Az életpályamodell elindítása már a kezdetektől kérdéses volt, az ugyanis már a Széll Kálmán terv 2.0-ban is szerepelt, hogy csak a megfelelő költségvetési kondíciók mellett indulhat el a program 2013 szeptemberében.

A kormány kiigazítócsomagjának áldozatául esett a pedagógusi béremelés, a program legkorábban 2014 januárjától indulhat.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG