<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Úgy tűnik, Görögországban még mindig nincsen semmi sem megoldva. A bevétel nem elegendő, az eladósodottság egy idő után ismét növekedhet, a privatizáció nem halad, a megszorítások nem elégségesek. A kötvényeik kamata túl magas és futamideje hosszú. Lehet, hogy kezdődik minden elölről.
Görög tanulók tüntetése Athénban, fotó: EPA/Orestis Panagiotou

„Öt ok, amiért a görögök megmentése kudarcot vallott” – ezzel a címmel írt hosszabb cikket a német N24.de, elsősorban az IMF (Nemzetközi Valutaalap) egy jelentésére hivatkozva. Tavaly Németország és Angela Merkel kancellár számára igen fontos volt a Valutaalap részvétele Görögország megmentésében. Most azonban úgy tűnik, hogy az IMF-nek nagyon mások az elképzelései, mint a német politikusoknak, és nincs kizárva, hogy a nemzetközi szervezet megszünteti a részvételt a mentőprogramokban.

Az Eurogroup, az Eurozóna tagjainak pénzügyi vezetői Brüsszelben állítólag ma újra tárgyalnak a görög reformok állásáról, valamint az újabb lehívható hitelrészletről, miután a görög parlament a napokban újabb intézkedéseket fogadott el.

Az IMF szakértőinek kifogásait öt pontban foglalták össze:

1. A reformok tempója nem megfelelő

A tavaly nyáron elhatározott (és a görögök által kínkeservesen elfogadott) reformcsomagban levő elemek teljesülése, ha folyik is, rendkívül lassú. A görög gazdasági növekedés és a kamatfizetés előtti költségvetési többlet valamivel jobb lett ugyan a vártnál, de a fiskális politikában, a pénzügyi szektor stabilitásának megteremtésében, a munkaerőpiacon és az áruk, szolgáltatások piacán egyaránt vannak elmaradások. Jó úton járnak, de túl lassan – állapítják meg.

2. Rossz az államháztartás helyzete

A béreket és a nyugdíjakat nem csökkentették kellőképpen, az adóbevételek elmaradnak a tervektől, az adózók köre nem bővült, a lakosság szűk köre viseli a többlet-adóterhek nagy részét. Ezért Washingtonban nem hiszik, hogy sikerül majd a gazdaság 4,5 százalékára rúgó további megszorításokat véghez vinni. Pedig ezekre szükség lenne ahhoz, hogy a tervezett, kamatfizetés előtt 3,5 százalékos költségvetési többletet elérjék. Az IMF már a sokkal reálisabb 1,5 százalékkal is elégedett lenne.

3. Vontatottan halad a privatizáció

Bár az európaiak, élükön a német pénzügyminiszterrel 50 milliárd eurós bevételt irányoztak elő privatizációból, most csak ötmilliárdra látszik esély 2030-ig, 2018-ig pedig csak kétmilliárddal számolnak.

A kikötők privatizációjára már vannak külföldi jelentkezők, az állásukat féltő kikötői munkások azonban az Ekathimerini.com mai híre szerint újabb 48 órás tiltakozó akciót szerveznek. Csütörtökön pedig az athéni tömegközlekedési dolgozók fognak pár órát sztrájkolni a privatizáció ellen. (Egyébként a lakossági tiltakozások más területeken is erősek, nemrég volt országos sztrájk is az újabb megszorítások ellen, a tüntetések gyakran torkollnak erőszakba.)

4. Instabilak a bankok

Bár a görög bankok kimentésére már 5,4 milliárd eurót fordítottak az európai hitelezők, valószínűleg ez sem lesz elég. A bankrendszer hatalmas összegű nemfizető hiteltömeggel küzd. Az IMF szerint további tízmilliárd euró tőkepufferre lenne szükség.

5. Az adósság megint nőhet

Még ha rövid távon csökkenhet is az adósságtömeg, Görögországban hosszabb távon akkor is újabb emelkedése várható. Mégpedig 2020 és 2030 között, 160-ról várhatóan a GDP 250 százalékára. Ennek oka, hogy a korábban kapott olcsó, alacsony kamatú hiteleket majd viszonylag korán drágábbakkal kell lecserélni a tőkepiacokról.

Az IMF ezért olyan intézkedéseket szorgalmaz, amivel a görögök eladósodottságát valóban csökkenteni lehet, a GDP 100 százaléka alá. Ilyen lehetne a futamidők növelése 10-30 évvel, illetve a kamatterhek maximálása évi 1,5 százalékban. Erről az európai hitelezők hallani sem akarnak, mert ez újabb veszteségeket jelentene nekik.

Vélemény:

Persze, tehetjük hozzá, politikai akarat kérdése is az egész. Hiszen Görögország aktív részvétele szükséges a menekültválság kezelésében is. Ráadásul bedőlése Spanyolország, Portugália, sőt Olaszország helyzetét is megrendítheti, adósságtörlesztését megnehezítheti, végső soron dominó-effektust idézve elő. A Brexit, azaz Nagy-Britannia esetleges távozása az EU-ból szintén kockán forog.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szórakozásból működünk együtt Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 12:43
Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja alatt megroppan Oroszország - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. november 26. 11:54
Már csaknem másfélszer annyi orosz katona halt meg Ukrajnában, mint ahány amerikai Vietnámban. Putyin országa nem lett birodalom Ukrajna megtámadásával, sokkal inkább válik egyre inkább Kína vazallusává. Oroszország baklövései és regionális visszaszorulása az 1905-ös orosz-japán háborúhoz hasonlít, amikor Szentpétervár alábecsülte az ellenfelét, és hosszú távra kiható vereséget szenvedett. Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk videó-interjúja
Makro / Külgazdaság Azt figyeli a világ, Tajvan hogyan védi meg demokráciáját
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 10:44
Önkormányzati választások kezdődtek szombaton Tajvanon, ahol várhatóan még éjfél előtt ismertté válnak az eredmények. A mintegy 19 millió szavazó polgármestereket, megyevezetőket és önkormányzati képviselőket választ.
Makro / Külgazdaság Elon Musk támogatja Ron DeSantis elnökjelöltségét
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:31
A milliárdos Elon Musk pénteken bejelentette, hogy támogatni fogja Ron DeSantist 2024-ben, ha a floridai kormányzó indul az elnökválasztáson.
Makro / Külgazdaság Kijevbe utazott Novák Katalin, hogy találkozzon Zelenszkijjel
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:05
Az elmúlt órák fejleményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden a félautomata fegyverek árusításáról: beteg gondolat
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 08:42
Az amerikai elnök szerint sokkal szigorúbb fegyvertartási törvényekre lenne szükség az Egyesült Államokban, a félautomata fegyverek árusítása pedig "beteg gondolat".
Makro / Külgazdaság "Abszurd őrület": üzent az ukrán népnek Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 20:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Nem látni még az árrobbanás végét
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 17:23
Magyarországon a bérből élők jelentős hányada 200 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodik, miközben fizetésünk meghatározó részét a brutális megdráguló élelmiszerre és rezsire költik el. De mikor lélegezhetünk fel, látható-e, mikor tetőzik az infláció? És rákényszerül-e megszorításokra a kormány? Ezekről és üzemanyaghiányról, EU-s pénzekről is beszélgetett lapunk felelős szerkesztője, Székely Sarolta az ATV maiTÉMA című műsorában Csaba Lászlóval, a CEU közgazdász professzorával és Varju Lászlóval, a DK alelnökével, rezsiügyi árnyékminiszterrel.
Makro / Külgazdaság Havi 200 ezer fix munka nélkül: megszavazták az alapjövedelem bevezetését Németországban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 16:53
Átalakítják Németországban a munkanélküliek ellátásának legfontosabb intézményét, az úgynevezett Hartz IV segélyt - döntött a törvényhozás pénteken.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború csillagászati költségei
Káncz Csaba | 2022. november 25. 15:41
A költségek – mind anyagi, mind humán erőforrás értelemben – óriásiak Ukrajna számára. Oroszországot pedig középtávon roppantja meg a technológiai beáramlás elmaradása, valamint a cégek és szakemberek elmenekülése. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG