Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ukrajna a pénzügyi csőd szélén tántorog és mint szuverén állam, a túléléséért küzd. Gazdasága zuhanórepülésben, a korrupció hivatalosan is Nigéria szintjén. A Kreml-nek megvannak az eszközei arra, hogy ez az élet-halál harc elhúzódjon, főként az alacsony intenzitású háború táplálásával. Oroszország nem engedélyezi Kijev NATO tagságát, az casus belli lenne Moszkva számára és egy általános európai háború kitörését jelentené.

Pénzt, de sokat!

A Nyugat vezető fővárosaiban sápadtan figyelik az újabb és újabb számlák érkezését Kijevből.  A napokban robbant a hír, miszerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felülvizsgált számításai alapján az áprilisban jóváhagyott 17 milliárd dolláros IMF-csomagon felül Ukrajnának további 15 milliárd dollár külső finanszírozásra lesz szüksége. Az IMF arra figyelmeztette a nyugati kormányokat, hogy ezt a pótlólagos összeget heteken belül elő kell teremteni, különben Ukrajnát a teljes pénzügyi összeomlás fenyegeti.  A Financial Times értesülése szerint a 15 milliárd dolláros finanszírozási hiány fő oka az ukrán GDP 7%-os idei zuhanása és az orosz piacra irányuló ukrán export összeomlásszerű visszaesése.  Ennek, valamint az adósság-törlesztésnek és a gázszámla kiegyenlítésének köszönhető, hogy az ukrán devizatartalék egy hónap alatt 21%-ot esett és novemberben 10 milliárd dollár alá olvadt, amely egyhavi importra elegendő.

A Nyugat viszont szíre-szóra nem szórja a pénzt a velejéig korrupt országnak.  A Transparency International felmérése szerint Ukrajna a felmérésbe bevont 177 országból a 144-ik helyet foglalja el, Nigériával egy szinten.  Még Arszenyij Jacenyjuk miniszterelnök is bevallotta, hogy az évi 25 milliárd dollárt kitevő közbeszerzésekből 10 milliárd dollár kézen-közön eltűnik.

Pedig a reálgazdaság rohamosan gyengül.  Keleti szomszédunknál az export, ipari termelés, adóbevételek, kiskereskedelmi eladások és a reáljövedelmek mind két számjegyű zuhanást szenvedtek el az elmúlt időszakban.  Ez annak ellenére van így, hogy a hrivnya értékének több, mint a felét elvesztette s ennek legalább az export-teljesítményt meg kellett volna dobnia.  Az egyetlen érzékelhető növekedés a hadi-kiadásokban van, amely idén a tavalyihoz képest megkétszereződött, 4,2 milliárd dollárra.

Az ukrán Bokros-csomag

Nyugati nyomásra az ukrán parlament tegnap fogadott el egy újabb, adó és energiaár-emeléseket, állami cégek privatizációját is tartalmazó reformcsomagot, ami megnyithatja az utat a további hitelrészletek folyósításához.  A csomag súlyos szociális vágásokat is tartalmaz: többek között - az elszálló infláció ellenére - a nyugdíjak befagyasztását, tömeges elbocsátásokat a közszektorban, valamint a kijevi parlament (Rada) képviselői létszámának csökkentését 450-ről 150 főre.  Úgyszintén tegnap az amerikai származású ukrán pénzügyminiszter arra kérte a miniszter társait, hogy találják meg a módját egy további 25%-os kiadáscsökkentésnek!

Figyelembe véve azonban azt, hogy mekkora politikai tétről van szó, az Egyesült Államok, az EU és az IMF nagy valószínűséggel mindent megtesz annak érdekében, hogy a fejlemények szuverén törlesztési csőd esetén is rendezett mederben maradjanak, mindenekelőtt az ukrán államadósság szabályozott átstrukturálásával - jósolják a Capital Economics londoni elemzői.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden kemény kézzel osztja újra a kártyákat a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2021. február 28. 13:31
A Fehér Ház a jövőben kerüli a közvetlen kapcsolatokat a koronaherceggel, de nem destabilizálja a kétoldalú kapcsolatokat azzal a szövetségesével, amelynek területén 5 katonai bázist működtet. A Szíriára mért légicsapás pár nappal azután jött, hogy az orosz és az iráni haditengerészet befejezte közös gyakorlatát az Indiai-óceánon. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megkapta a koronavírus elleni oltást
Privátbankár.hu | 2021. február 28. 11:06
A Sinopharm szerével vakcinázták.
Makro / Külgazdaság Elhunyt itthon 72 koronavírusos beteg
Privátbankár.hu | 2021. február 28. 10:41
Közel ötezer új fertőzöttet azonosítottak.
Makro / Külgazdaság Szomorú, mi történik Csehországban
MTI | 2021. február 27. 18:53
Túllépte már a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Csehországban, ahol az első fertőzést majdnem egy éve, tavaly március elsején mutatták ki a laboratóriumok. Az utóbbi hét napban a halottak száma megközelítette az ezret - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közzétett kimutatásokból.
Makro / Külgazdaság Szardínián már megvan az, amire mi csak vágyunk
MTI | 2021. február 27. 18:16
Szardínia szigetén március elsejétől újraindul az élet, megnyitják a vendéglátóhelyeket, kizárólag a maszk viselete és a távolságtartás lesz kötelező, miután a kedvező adatok miatt úgynevezett fehér színű besorolást kapott a terület - közölte szombaton az olasz egészségügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Sorozatos földrengések rázták meg az északi szigetországot
MTI | 2021. február 27. 17:07
Összesen több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek az elmúlt napokban Izlandon - jelentette a Vedurstofa meteorológiai szolgálat egy szombat reggeli 5,2-es fokozatú rengés után.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megfogadja az országos tisztifőorvos tanácsát
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:53
Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől már így vásárolhat hűtőt, mosógépet
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:04
Hétfőtől a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Makro / Külgazdaság Az új állást kapottak kétharmada fiatal
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 11:23
A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései eddig több mint másfél millió munkavállalón segítettek. A megtett munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő lépések eredményeként decemberre ismét 4,5 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma. A Vállalkozások munkaerő támogatása program összesen akár 25 ezer álláskeresőt juttathat munkához.
Makro / Külgazdaság A cégvezér állásába került a soron kívüli oltás
MTI | 2021. február 27. 08:24
Lemondott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap elnök-vezérigazgatója, miután kiderült, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe utazott beoltatni magát az új típusú koronavírus ellen, holott a kormány mindenkit arra kért, hogy ne utazzanak külföldre - jelentette be pénteken az alapkezelő.
hírlevél