TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Úgy tűnt, hogy a tőzsdéken tapasztalható eladói nyomás végre enyhülhet, a visszafogott optimizmus azonban nem tartott sokáig. A befektetők újra találtak okot a pesszimizmusra, így újra lefele indultak világszerte az árfolyamok.

Kedden pozitív volt a hangulat az európai piacokon, és a tengerentúlon is pluszban nyitottak a piacok. Napközben azonban a Wall Streeten megfordult a hangulat, és végül eséssel zártak az irányadó indexek. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 120,93 ponttal, 0,47 százalékkal, 25 777,9 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 9,22 ponttal, 0,32 százalékkal gyengült, és 2869,16 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 26,79 ponttal, 0,34 százalékkal lett alacsonyabb, és 7826,95 ponton zárt.

Szerdán az európai börzék eséssel kezdtek, a délelőtt folyamán a legfontosabb piacokon fél százalék körüli mínuszokat láthatunk, ez alól csak London kivétel, ahol erősödött az index. A helyzet persze továbbra is elég képlékeny, lássuk, mik mozgathatják a hangulatot.

1; Újabb mélyponton a kötvényárfolyamok

Újra estek az amerikai hosszú kötvényhozamok, a 30 éves papírok így történelmi mélypontra kerültek. A hozamgörbe alakulása, - vagyis az, hogy a hosszú papírok hozama alacsonyabb, mint a rövid kötvényeké - pedig újra felerősítette a recessziós félelmeket. Ennek megfelelően  ismét az eladók kezdtek dominálni.

2; Esély nyílhat a rendezett brexitre

Az elmúlt hetek állóháborúja után elkezdett formálódni egy lehetséges megoldás az északír határ kérdésére, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Az EU korábban már kikötötte, hogy nem hajlandó engedni, Nagy-Britanniának kell kidolgoznia egy működő tervet a kérdés megoldására. Johnson a közelmúltbeli kijelentései alapján a Theresa May által kialkudott megállapodás összes többi részét változatlanul fogadná el, és a határkérdés kapcsán pedig kisebb megállapodások sokaságát tenné bele a szövegbe, melyek lefednék az összes érintett területet és az EU sztenderdek elérését céloznák. Továbbá október 31-e csak a megállapodás dátuma lenne, a tényleges átállásig még egy több éves várakozási periódus lépne életbe. Eközben a brit ellenzéki pártok együttműködésben állapodtak meg annak érdekében, hogy elkerüljék a megállapodás nélküli Brexitet, és ezt jogszabályi úton illetve bizalmatlansági indítvánnyal tervezik elérni.

3; Jöhet a baloldali olasz kormány?

Ugyan a felek továbbra is tárgyalnak, ám az elemzők egyre nagyobb esélyt látnak arra, hogy a baloldali pártok megegyeznek, és kigolyózzák a hatalomból a kormány politikáját eddig erősen befolyásoló Liga vezért, Salvinit.

A szakértők szerint pozitív előjelnek tűnik, hogy a lemondott, de ismét az olasz miniszterelnöki székre pályázó Giuseppe Conte vette át az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevében a balközép Demokrata Párttal (PD) folytatott kormányalakítás vezetését kedden, kevesebb mint egy nappal az államfőtől szabott határidő lejárta előtt. Más kérdés, hogy megegyezés esetén egy törékeny koalíció jön létre, hiszen a populista M5S és a PD sok kérdésben eltérő állásponton van, arról nem beszélve, hogy csak szűk parlamenti többsége lesz a koalíciónak.

4; Kína továbbra is játszik a jüannal

A kereskedelmi háborús feszültséget ugyan Donald Trump próbálta hétfőn hűteni, ám a felszín alatt továbbra is feszült a helyzet. Ezt jelzi, hogy Peking ismét gyengítette a jüant, így próbálva versenyképessebbé tenni exportját. A jüan a dollárral szemben 11 éves mélypontra került, és a jegybank által fixált árfolyam immár több, mint egy hete a 7-es szint felett van. Az elemzők egy része ráadásul meglehetősen borúlátó, és további leértékelésre számít a kínaiak részéről, szerdán már napvilágot láttak olyan prognózisok, hogy fokozatos gyengülést követően a 7,20-as keresztárfolyamnál állhat meg a folyamat. Ez persze Washington részéről biztosan nem marad válasz nélkül, így a következő hetekben-hónapokban is folytatódhat a kereskedelmi háború.

+1; A Philip Morris felvásárolhatja az Altria-t

Kedden részletesen foglalkoztunk a nap legfontosabb történésével, a Philip Morris (PM) és az Altira (MO) potenciális egyesülésével. Az ügylettel egy 200 milliárd dolláros piaci értékű vállalat jönne létre. Az elemzők ugyan megosztottak, hiszen van aki szerint a PM felesleges koloncot venne a nyakába, mások szerint viszont jól kiegészítené egymást a két vállalat. Az Altria jelenleg is egyrészt a Philip Morris által gyártott dohánytermékeket értékesíti az Egyesült Államok területén, másrészt komoly értéket jelenthet a Juul Labs elektromos cigarettát gyártó érdekeltsége. Hogy a  befektetők mennyire összezavarodtak a hír hallatán, azt mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy a nyitás után az Altria 10 százalékos pluszban is járt, hogy aztán a zárásig zuhanórepülésbe váltson és egy napon belüli közel 15 százalékos esést követően 4 százalékos veszteséggel zárjon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
hírlevél