Kereskedelmi háború
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?  
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Nemzetközi Kereskedelmi háború küszöbén Brüsszel és Peking 
Káncz Csaba | 2024. május 23. 09:31
A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kereskedelmi háborúra készül Brüsszel, ha megint győz Trump 
Wéber Balázs | 2024. február 8. 15:01
Trump elnöksége idején vámokkal tarkított kereskedelmi háború robbant ki az EU és Washington között. Biden idején a vámokat kölcsönösen enyhítették vagy felfüggesztették. Most Brüsszel már készül arra a forgatókönyvre, ha a republikánusok bálványa visszaköltözik a Fehér Házba. Addig persze még sok minden történhet – például lesz egy EP-választás.
Makro / Külgazdaság Indul az EU kereskedelmi háborúja Kínával 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 17. 10:09
Az EU döntése a tisztességtelen kínai verseny azonosításáról hónapok óta készül, az európai autógyártók és országaik politikusai – elsősorban Franciaország és Németország – jelentős nyomására. A tét óriási, hiszen az iparág 13 millió embert foglalkoztat az EU-ban – ez a teljes munkaerő mintegy 7 százaléka. Káncz Csaba jegyzete.
Vállalat Jaj a techcégeknek? Tényleg jön a digitális adó? 
Király Béla | 2020. november 28. 06:12
Az európai vezetők jóideje próbálják megadóztatni a nagy amerikai technológiai vállalatokat, akik viszont igyekeznek minden jogi kiskaput kihasználni. Ráadásul ebben a kérdésben maguk mögött tudhatták Donald Trump elnököt is. Egyelőre vitatott, hogy Joe Biden győzelmet milyen irányú változásokat hoz, a franciák mindenesetre minél előbb be akarják vezetni a digitális adót.
Vállalat Ez lesz az új kereskedelmi háború kirobbantója? 
Privátbankár.hu | 2020. október 17. 06:10
Miközben az európai államok szemét erősen csípi, hogy a nagy amerikai technológiai cégek folyamatosan kijátsszák az adószabályokat, a Trump-adminisztráció személyes sérelemként éli meg, hogy az EU-ban digitális adóval próbálják az említett vállalatokat sarokba szorítani. A szakértők szerint ez lehet az újabb kereskedelmi háború oka.
Makro / Külgazdaság Gyorsan jött a válasz a TikTok betiltására 
MTI | 2020. szeptember 19. 09:35
A külföldi vállalatok tevékenységének korlátozására alkalmas szabályokat ismertetett a kínai kereskedelmi minisztérium szombaton, miközben tiltakozását fejezte ki az egyes kínai mobilapplikációt (TikTok, WeChat) betiltását célzó amerikai döntés ellen.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával 
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Görcsbe rándult a befektetők gyomra a koronavírus második hullámára 
Privátbankár.hu | 2020. július 24. 11:07
Estek a részvényárfolyamok, zuhantak az olaj jegyzései, ezzel szemben az arany kurzusa történelmi magasságokban. A negatív hírek – a koronavírus szinte már kész tényként vett második hulláma, az amerikai-kínai feszültség éleződése és a gyenge második negyedéves vállalati eredmények – láttán ugyanis a befektetők a sárga nemesfémbe menekítik a pénzeiket. A globális zuhanás a forintot is magával rántotta, csúnyán megtört a több napja tartó erősödése.
Részvény / Deviza / Áru A nagy rohanás után megpihentek a piacok 
Király Béla | 2020. június 4. 11:54
Az elmúlt napok masszív emelkedését követően csütörtökön kivárás jellemzi a nemzetközi tőzsdéket. Igaz a délutáni EKB-ülés és az amerikai munkanélküliségi adatok hozhatnak izgalmakat.
Részvény / Deviza / Áru Az Apple ijesztett rá a piacokra 
Privátbankár.hu | 2020. február 18. 10:54
Miközben a hivatalos kínai adatok azt jelzik, hogy a koronavírus járvány túl van a csúcson, egyre több esetben szembesülhetünk azzal, hogy komoly gazdasági következményei vannak a betegségnek. Hétfőn este jelentette be például az Apple, hogy a koronavírus miatt nem fogja tudni tartani az első negyedéves terveit.
Makro / Külgazdaság Tovább enyhül a kereskedelmi háború, Kína megfelez egy sor amerikai termékre kivetett büntetővámot 
Privátbankár.hu | 2020. február 6. 10:45
Viszonzásul az USA hasonló, januári lépésére.
Részvény / Deviza / Áru Összeakaszkodik-e Trump és Thunberg, a madárinfluenza miatt drágul a hús? 
Privátbankár.hu | 2020. január 20. 17:02
Több aktuális téma is szóba került a Trend FM Reggeli monitor című műsorában, ahol kollégánk Király Béla volt a szakértő. Terítékre került, hogy a múlt héten ismertté vált madárinfluenzás eseteknek milyen következménye lehet a fogyasztók esetében, ahogy arról is volt szó, hogy az amerikai-kínai egyezmény aláírását követően mire készülhet Donald Trump.
Makro / Külgazdaság A politikusok nyertek, Amerika veszített 
Király Béla | 2020. január 16. 20:29
Szerdán az Egyesült Államok és Kína között aláírt megállapodás kapcsán a sajtóban jellemzően az amerikai álláspont köszön vissza, amely azt sugallja, hogy számukra kedvező megállapodást kötöttek, hiszen Peking több vállalást is tett, míg ők inkább csak szimbolikus dolgokban kötelezték el magukat. A helyzet viszont nem ilyen egyszerű.
Makro / Külgazdaság Végre aláírták: tűzszünetet kötött Trump Pekinggel 
Privátbankár.hu | 2020. január 15. 19:13
Majd két év kereskedelmi háború után aláírták az Egyesült Államok és Kína közötti megállapodást. Ugyan Trump szuperlatívuszokban beszélt az egyezségről, az elemzők többet vártak. Ugyanakkor a következő fázis kapcsán az amerikai politikusok optimisták.
Részvény / Deviza / Áru Brexitesedik a kereskedelmi megállapodás, a Richter húzza a BUX-ot 
Eidenpenz József | 2020. január 15. 11:23
Hat fontos hír a mai tőzsdenaphoz. Kiderült, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás nem lesz olyan fényes, és jóval tovább tarthatnak a tárgyalások. A német gazdaság alig nőtt tavaly, az autóipar helyett a fogyasztás húzta. A BUX-ot csak a Richter tartja a pozitív tartományban.
Részvény / Deviza / Áru Események, amelyekre a befektetőknek biztosan figyelniük kell 2020-ban  
Privátbankár.hu | 2020. január 14. 15:02
Közel-keleti háborús feszültség, amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, elnökválasztás az USA-ban, Brexit, idehaza az 5 másodpercen belüli pénzutalás – hétfő reggel kollégánk úgy vélte, e témák bizonyosan foglalkoztathatják az idén a pénzügyek iránt érdeklődőket, a befektetni szándékozókat.
Részvény / Deviza / Áru Újabb történelmi rekord a Wall Streeten 
Privátbankár.hu | 2020. január 14. 11:15
Tovább vágtatnak az amerikai tőzsdeindexek, sajnos a magyar piac úgy tűnik, nem bírja tartani ezt a tempót.
Makro / Külgazdaság Nagy gesztust tett Trump a kereskedelmi háború befejezéséért 
Privátbankár.hu | 2020. január 14. 08:04
Az amerikai kormányzat megszüntette Kína árfolyammanipulátor besorolását.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás, újabb rekordok jöhetnek a tőzsdéken 
Privátbankár.hu | 2020. január 13. 11:12
Az amerikai-iráni feszültség enyhülése után ismét előtérbe kerültek a kereskedelmi tárgyalások. Emellett a befektetők fél szemmel már a közelgő negyedéves gyorsjelentésekre figyelnek, amely könnyen irányt adhat a piacoknak a következő hónapokban. Amennyiben a vállalatok az előzetesen reméltnek megfelelően javuló eredményeket közölnek, akkor újabb rekordok elé nézünk.
Makro / Külgazdaság Most már biztos, hogy hétfőn elkezdődik az USA-Kína békülés 
Privátbankár.hu | 2020. január 9. 10:58
A kínai fél is megerősítette, hogy a jövő héten aláírják a kereskedelmi háborút enyhítő részmegállapodást.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a tőzsdéken 
Privátbankár.hu | 2020. január 9. 10:50
Szerda hajnalban még a pánik jelei látszottak a tőzsdéken, napközben viszont megnyugodtak a kedélyek. Az amerikai-iráni konfliktusról érkező hírek és Trump megnyugtató szavai segítettel. Így délután hurráoptimizmus lett úrrá a szereplőkön, ismét rekordszinten zártak az amerikai piacok.
Részvény / Deviza / Áru Csak a magyar piac szakadt be az iráni krízis miatt 
Privátbankár.hu | 2020. január 7. 10:38
Hétfőn Európa-szerte eséssel indultak a piacok azt követően, hogy a hétvégén az iráni és az amerikai vezetés is nagyon kemény nyilatkozatokat tett, és félő volt, hogy a feszültség újabb katonai akciókkal jár. Az amerikai nyitás után viszont napon belül emelkedtek az árak, csak a BUX maradt a padlón. Visszapattan kedden a magyar tőzsde?
Makro / Külgazdaság A jövő héten elkezdhetik lezárni a kereskedelmi háborút 
Privátbankár.hu | 2020. január 6. 08:52
Aláírhatják az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó részmegállapodást.
Makro / Külgazdaság Trump szerint még idén aláírnak a kínaiakkal 
Privátbankár.hu | 2019. december 25. 14:45
Trump szerint a megállapodás kész, ha a fordítás is elkészül, aláírnak Hszi Csin-pinggel.
Részvény / Deviza / Áru Rekordokkal ajándékozzák meg a tőzsdék a befektetőket 
Csabai Károly | 2019. december 20. 11:03
Az amerikai elnök felelősségre vonási eljárása és a Brexittel kapcsolatban még mindig meglévő bizonytalanságok ellenére a részvénypiacok egyre feljebb hágnak, s 2019 utolsó teljes hetének végét is új csúcsokkal zárhatják. Ma azért még fél szemmel érdemes arra figyelni, mi lesz a Boris Johnson által beterjesztett törvényjavaslatok sorsa.
Makro / Külgazdaság Amerika nem bírja a versenyt Kínával - interjú hazánk volt pekingi nagykövetével 
Káncz Csaba | 2019. december 17. 06:05
Az 5G tendereken Washington nem tud műszakilag, árban és minőségben versenyképes alternatívát ajánlani a kínai részvétellel szemben - mondja Kusai Sándor volt kínai nagykövet, egyetemi oktató. Kusai szerint lezárult Kína teljes globális nagyhatalmi emancipációja, és az EU számára a kínai kapcsolat menedzselése máris párhuzamba került a transzatlanti kapcsolat jelentőségével. Káncz Csaba interjújának első része.
Részvény / Deviza / Áru A kereskedelmi megállapodás és az MNB-kamatdöntés mozgathatja a piacokat 
Csabai Károly | 2019. december 16. 11:00
Az USA és Kína közötti paktumra a befektetők első reakciója pozitív volt, noha még fontos részletkérdések várnak tisztázásra. Idehaza az lehet érdekes, hogy a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésén – ha nem is az irányadó ráta csökkentésével, de – egyéb eszközökkel reagál-e a novemberben magasabb inflációs adatra.
Részvény / Deviza / Áru Trump megint az égbe lőtte az indexeket 
Király Béla | 2019. december 13. 11:21
Sokadszor ígérte meg Donald Trump, hogy immár tényleg megállapodtak Kínával, és megkötik a kereskedelmi megállapodást, a tőzsdék pedig ismét kilőttek a hírre. Az is megnyugtathatja a befektetőket, hogy a brit választásokat követően a Brexit is lezárulhat.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a kereskedelmi háborúban: Trumpék kitaláltak valamit 
Privátbankár.hu | 2019. december 13. 07:10
Washington és Peking közel áll egy korlátozott kereskedelmi egyezmény megkötéséhez, legalábbis Donald Trump amerikai elnök a tanácsadóival erről egyeztetett a Fehér Házban csütörtökön délután.
Makro / Külgazdaság Nyakunkon a technológiai hidegháború? 
Privátbankár.hu | 2019. december 12. 20:16
Miután Kína a Huaweit ért amerikai korlátozásokra válaszul a héten bejelentette, hogy kisöpri az országból a külföldi informatikai cikkeket, egyre közelebbinek tűnik az internet kettéhasadása a két nagyhatalom által ellenőrzött területekre. Egy ilyen helyzeten azonban mindenki csak veszítene.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz amerikai-kínai megállapodás, mégsem bánkódnak a befektetők 
Privátbankár.hu | 2019. december 10. 16:13
Kedden előbb arról számoltak be a lapok, hogy az Egyesült Államok és Kína között aligha jön létre megállapodás december 15-éig, ám nem lett komolyabb pánik, mert az is kiszivárgott, hogy az újabb vámokat mégsem fogják bevezetni.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson az OTP 
Király Béla | 2019. december 10. 11:30
Történelmi rekordon zárt a magyar bankpapír, amely a hétfői kereskedésben átlépte a 15 000 forintos szintet. Sőt kedden reggel kisebb mértékben, de tovább tudott erősödni a papír. Az elemzők továbbra is optimisták az OTP kapcsán, így az lehet a kulcskérdés, hogyan alakul a nemzetközi piacokon a hangulat.
Részvény / Deviza / Áru Brit parlamenti választások, kamatdöntések, inflációs adatok a heti befektetői menüben 
Csabai Károly | 2019. december 9. 11:00
Kétségtelenül az Egyesült Királyságban csütörtökön esedékes voksolás a legfontosabb heti esemény, az ugyanis befolyásolhatja a január végére kiírt Brexitet. Sem a Fed-től, sem az Európai Központi Banktól nem várható kamatváltoztatás, de az üzenetek fontosak lesznek. Mint ahogy az inflációs adatok is, köztük a magyar az MNB lépéseire kihathat.
Részvény / Deviza / Áru Megint felültek a befektetők a kínai gyorsra 
Privátbankár.hu | 2019. december 5. 11:59
Szerdán egy újabb pozitív hangvételű megjegyzés elég volt ahhoz, hogy a tőzsdék feledtetni tudják a korábbi napok veszteségét. Állítólag ismét közeledtek az álláspontok az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon, erre pedig újra szárnyaltak a részvényindexek.
Részvény / Deviza / Áru Hiába ijesztget Trump, a tőzsdék csak egy irányt ismernek 
Privátbankár.hu | 2019. december 4. 11:45
Kedden veszteséggel zártak a mértékadó tőzsdék, de úgy tűnik az ijedtségen gyorsan túltették magukat a piacok, szerdán ugyanis már komolyabb pluszokat láthatunk az európai börzéken. A befektetőket a szolgáltató szektorokról szóló adatok nyugtatták meg.
Részvény / Deviza / Áru Trump szavai miatt a szívükhöz kaptak a befektetők  
Király Béla | 2019. december 3. 12:30
Az eddig képviselt álláspontjához képest 180 fokos fordulatot vett az amerikai elnök, és immár nem törekszik arra, hogy minél előbb megegyezzen Kínával. Kedden azt jelezte, hogy szerinte erre elég sort keríteni 2020-ban az elnökválasztást követően. A befektetők nem örültek Trump szavainak, hiszen régóta hitegették a megállapodással a piacokat.
Részvény / Deviza / Áru Még jobban csökkenhet az olajkínálat, fel is ment az ára  
Csabai Károly | 2019. december 2. 19:00
Egy-másfél százalékkal drágult az észak-amerikai könnyű és az északi-tengeri Brent típus az OPEC+ csoport csütörtöki ülése előtt kiszivárgó hírre, miszerint a nafta legnagyobb exportőr országai a jövő évi első negyedévihez képest a másodikban 30 százalékkal jobban fogják vissza a kitermelésüket.
Részvény / Deviza / Áru Trump kemény feltételt kapott Kínától 
Privátbankár.hu | 2019. december 2. 11:04
A befektetői hangulat ismét javulni látszik, miután a vártnál kedvezőbb beszerzési menedzser index adatok láttak napvilágot hétfőn. A sokszor kulcskérdésnek minősített amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kapcsán viszont felmerültek kételyek. Peking állítólag az első ütem jóváhagyását egy komoly feltételhez köti.
Részvény / Deviza / Áru Mélybe döntötte az olajárakat az iraki kormányfő lemondása 
Csabai Károly | 2019. november 29. 19:00
Alapvetően Ádil Abdel Mahdi péntek délután nyilvánosságra hozott távozási szándéka járult hozzá, hogy az észak-amerikai könnyűolaj 4,5, míg az északi-tengeri Brent típusú több mint 2 százalékos mínuszban járt.
Részvény / Deviza / Áru Padlón a forint, miközben máshol csak halmozzák a rekordokat 
Király Béla | 2019. november 28. 10:37
Megállíthatatlannak tűnik a tőzsdék emelkedése, szerdán az európai piacok egy részén és a tengerentúlon is tovább emelkedtek az indexek. Természetesen így New Yorkban újabb történelmi rekordokat láthattunk, igaz Donald Trump kicsit beárnyékolta a felhőtlennek tűnő helyzetet. A forint csütörtökön újabb mélypontot ütött.
Részvény / Deviza / Áru Négyéves csúcson az európai részvények 
Csabai Károly | 2019. november 27. 18:00
Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kimenetelével kapcsolatban most éppen optimista befektetői hangulat és a Franciaországból érkező ígéretes fogyasztói bizalmi adatok hatására döntött rekordot ma az öreg kontinens papírjainak mozgását tükröző index.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, de még kritikus helyzetben van 
Eidenpenz József | 2019. november 27. 11:50
A tegnapi rekord után korrigált kicsit a forint, ám a következő napok kiemelt fontossággal bírnak számára a brókercégek szerint. Ha megint elesik a 337-es szint, lehet, hogy meg sem áll 340-ig az euró. A tőzsdéken tart a kereskedelmi optimizmus. Bejelentést tett a Richter és a Duna House. Öt fontos hír a tőzsdenaphoz.
Részvény / Deviza / Áru Izgulhat Trump, nem csak az ablaka szakadt be a Teslának 
Privátbankár.hu | 2019. november 25. 11:20
A befektetői hangulat ismét pozitívvá vált, a befektetők azt követően kezdtek vásárolni, hogy ismét kedvező hírek jelentek meg az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodásról, ahogy a hongkongi választások is az optimizmust táplálták.
Részvény / Deviza / Áru Megérkezett a Tesla új csodája, nagyon várt adatok jönnek ma 
Eidenpenz József | 2019. november 22. 11:40
A beszerzésimenedzser-indexek miatt már régóta aggódnak a befektetők, ma jön belőlük egy csokorra való. A tőzsdék egyelőre szerényen optimisták. Az európai kereskedésben nagyot esik a Tesla, amely most mutatta be új járművét, talán mert a konkurencia is nagyon belehúzott.
Részvény / Deviza / Áru A befektetők is a hongkongi tiltakozókat figyelik 
Privátbankár.hu | 2019. november 21. 11:13
Ismét az óvatosság jellemzi a piacokat, és lefele mentek az irányadó tőzsdeindexek. A befektetők az amerikai-kínai viszony romlása miatt aggódnak. A magyar tőzsde képes volt tegnap az árral szemben úszni, és rekord szinten zárt, a hét elején életjeleket mutató forint viszont ismét lejtőre került.
Részvény / Deviza / Áru Csak porhintés volt a nagy megállapodás? Trump megint keménykedik 
Privátbankár.hu | 2019. november 20. 11:34
Az utóbbi időszak nagy rohanása után elbizonytalanodtak a nemzetközi piacok, és korrekció kezdődött. A háttérben - a geopolitikai feszültségeken túl - az állhat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás a jelek szerint tovább húzódhat, legalábbis erre lehet következtetni Donald Trump legutóbbi megnyilvánulásából.
Makro / Külgazdaság Kissinger figyelmeztetése - katasztrofális háború törhet ki az USA és Kína között 
Káncz Csaba | 2019. november 17. 13:00
Henry Kissinger szerint a két országnak mielőbb rendeznie kell nézeteltéréseit, különben olyan „katasztrofális háború” törhet ki, amely véresebb lenne, mint a két világháború. Az ázsiai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás az USA régióbeli hegemóniájára mér komoly csapást, hiszen még olyan közeli amerikai szövetségesek is csatlakoznak a Kína által dominált szövetségbe, mint Japán és Ausztrália. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG