BUX
36 446.16
+0.39%
+144.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 807.00
-0.17%
-3.00
RICHTER
7 095.00
+0.92%
+65.00
MTELEKOM
385.00
-0.39%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 10. 16:13

Kedden előbb arról számoltak be a lapok, hogy az Egyesült Államok és Kína között aligha jön létre megállapodás december 15-éig, ám nem lett komolyabb pánik, mert az is kiszivárgott, hogy az újabb vámokat mégsem fogják bevezetni.

Komoly hullámvasutazás jellemezte kedden a piacokat, a délelőtti órákban ugyanis a South China Morning Post cikke miatt kezdtek el aggódni a befektetők. Ott ugyanis arról írtak, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy december 15-e előtt aláírná Washington és Peking a régóta húzódó kereskedelmi tárgyalásokat lezáró megállapodást.

Változó hangulat

Az időpont azért kulcsfontosságú, mert akkor lépnek életbe újabb, kínai termékeket sújtó vámok. A felek között pedig a kiszivárgott pletykák szerint a megállapodást akadályozó egyik tényező éppen az, hogy a kínai fél a vámok felfüggesztését kérte, igaz nem csak a kivetendő, hanem a már most is élő tarifákét is. Az amerikaiak viszont ragaszkodtak eddig ahhoz, hogy legfeljebb azokat a vámokat hajlandók felfüggeszteni, amik még nem léptek életbe, minden más esetben csak a kereskedelmi megállapodás aláírását követően hajlandók lépni.

Éppen a fentiek miatt vélhették úgy a befektetők, hogy ha késik a megállapodás, és újabb vámok lépnek életbe, az még inkább meg fogja majd nehezíteni a megegyezést. A The Wall Street Journal viszont azt közölte a kora délutáni órákban, hogy értesüléseik szerint a december 15-től esedékes tarifák életbe léptetését elhalasztja az Egyesült Államok.

Ennek hatására az addig nyomott tőzsdei hangulat varázsütésre megváltozott, és a korábban komoly mínuszt mutató európai tőzsdeindexek jelentősen emelkedtek napon belül, míg az amerikai határidős indexek kilőttek, és egy pillanat alatt váltottak negatívból pozitívra.

A szomszédok most fontosabbak

A kiszivárgó információk szerint egyébként nem véletlenül lebegtette be Donald Trump a múlt héten, hogy a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodásra csak a jövő évi elnökválasztás után kerülhet sor.

Egyrészt a felek továbbra sem tudnak kardinális kérdésekben egyezségre jutni, másrészt az amerikaiak most egy másik megállapodásra fókuszálnak. Jelenleg ugyanis magasabb prioritása van a Mexikóval és Kanadával kötendő kereskedelmi megállapodás véglegesítésének, amely felváltja az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodást, így az Egyesült Államok erre összpontosít.

Érdekesség, hogy már a South China Morning Post írása is azt feltételezte, hogy a kínai árukra vonatkozó további tarifák várhatóan nem lépnek hatályba, ám a befektetők ezt az információt akkor figyelmen kívül hagyták, és csak a Wall Street Journal cikkének hatására vették ezt készpénznek.

Felfüggesztik a kivetendő vámokat

A pletykák szerint egyébként a felek számára rövid távon akár az is elegendő eredmény lehet, hogy a kivetendő vámokat felfüggesztik, amelyért cserébe Peking elkötelezi magát jelentős mennyiségű amerikai mezőgazdasági termék beszerzése mellett. Utóbbi egyébként nem illuzórikus terv, hiszen az elmúlt hónapokban már növekedést mértek a Kínába irányuló amerikai szójabab szállítmányok volumenében, miután tavaly komoly visszaesés volt tapasztalható, a Kína által bevezetett vámok miatt.

Ráadásul egy másik árucikk, a sertéshús esetében is komoly kínai érdeklődésről szólnak a hírek, aminek hátterében az áll, hogy Peking a sertéspestis miatt kényszerpályára került.

Csúcson az infláció

A kedden publikált adatok szerint 8 éves csúcsra ugrott a kínai infláció, amely jórészt az állomány felét elpusztító járvány számlájára írható. A sertéshús ára ugyanis nem csak megduplázódott, de állítólag számos helyen annak ellenére hiánycikk, hogy több régióban is a legfontosabb húsfajtának számít.

Persze érdekes lesz, hogy milyen további információk érkeznek hivatalos és informális csatornákon keresztül. A vámok felfüggesztése ugyan rövid távon nem élezi a feszültséget, ám a helyzetet sem rendezi. A kereskedelmi megállapodás és a vámháború viszont komoly károkat okozott a felek számára, a hétvégén publikált adatok szerint például immár negyedik hónapja csökkent a kínai export mennyisége és kis mértékben az ország devizatartaléka is apadt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Friss
hírlevél