BUX
33 427.55
+2.18%
+712.00
OTP
9 060.00
+2.78%
+245.00
MOL
1 965.00
+2.88%
+55.00
RICHTER
6 380.00
+0.39%
+25.00
MTELEKOM
368.00
+1.66%
+6.00
 
2020. január 7. 10:38

Hétfőn Európa-szerte eséssel indultak a piacok azt követően, hogy a hétvégén az iráni és az amerikai vezetés is nagyon kemény nyilatkozatokat tett, és félő volt, hogy a feszültség újabb katonai akciókkal jár. Az amerikai nyitás után viszont napon belül emelkedtek az árak, csak a BUX maradt a padlón. Visszapattan kedden a magyar tőzsde?

Donald Trump amerikai elnök, mielőtt felszólal a sigonellai légi támaszponton szolgáló amerikai katonák és családtagjaik előtt  (Kép forrása: MTI/AP/Evan Vucci)

A pénz- és tőkepiacokon hatalmas riadalmat váltott ki, hogy az amerikai haderő péntek hajnalban Bagdad közelében megölte Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát. Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője azonnal kemény válaszlépést ígért.

A szópárbaj azóta is folytatódik Irán és az Egyesült Államok vezetői között, ám elemzők nem tartják valószínűnek, hogy a katonailag és gazdaságilag is jóval gyengébb Irán megkockáztasson egy háborút a világ egyetlen nagyhatalmával. Ennek ellenére hétfőn az európai tőzsdék komoly eséssel kezdtek, és az olajár is meglódult.

A délután során viszont felfele indultak világszerte a piacok, és a kontinensen kisebb, fél százalék körüli veszteséggel zártak az indexek, ezzel valamilyen szinten megelőlegezték, hogy a korábbi tapasztalatok alapján nem lesz komoly piaci hatása a konfliktusnak.

A New York-i tőzsdeindexek mérsékelten veszteséges nyitás után ugyanakkor már pluszban zártak hétfőn: a Dow Jones ipari átlag 0,24 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,35 százalékos, a Nasdaq piac összetett mutatója pedig 0,56 százalékos pluszban fejezte be a napot. Hajnlaban az ázsiai piacokon komoly visszapattanás volt, és az európai börzéken is optimista nyitást láthattunk.

Mire érdemes kedden odafigyelni, mik mozgathatják a piacokat?

1; Tovább tart az üzengetés Washington és Teherán között
Törvényben minősítette terroristának az amerikai fegyveres erőket az iráni parlament kedden, a Kászim Szulejmáni iráni tábornok megölésére adott újabb reakcióként - jelentették hírügynökségek. A parlament tulajdonképpen törvénymódosítást hajtott végre, azt a törvényt egészítette ki az összes amerikai fegyveres erőre, amely terroristának minősíti az "Afrika szarvától kezdve, a Közel-Keleten át Közép-Ázsiáig" számos helyen állomásozó amerikai katonákat. Sőt, a törvényszöveg a meghatározást az amerikai védelmi minisztériumra, annak minden alkalmazottjára, a Pentagonhoz kapcsolódó intézményekre és a vele szerződéses viszonyban álló cégekre is kiterjesztette.

Szintén keddi hír, hogy megtorlással fenyegette az Egyesült Államokat kedden Hosszein Szalami, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka. "Bosszút fogunk állni, lángba borítunk mindent, ami kedves nekik (az amerikaiaknak)" - jelentette ki Szalami, akinek a szavaira a tömeg egyebek közt a "Halál Izraelre!" és "Halál Amerikára!" jelszavakat skandálta.

Ugyancsak kedden hírügynökségek arról tudósítottak, hogy Németország a 120 fős iraki kontingensének egy részét ideiglenesen a szomszédos Kuvaitba és Jordániába vezényelné át. Heiko Maas német külügyminiszter és Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a csapatmozgás a kontingensnek a Bagdadban és a fővárostól északra található at-Tádzsiban állomásozó katonáit érintené.

A piacok ugyanakkor vélhetőleg csak akkor fognak reagálni, ha valóban lesz bármilyen válaszcsapás, esetleg az amerikaiak megelőző jelleggel újabb támadást hajtanak végre.

2; Maradnak az amerikai katonák Irakban
Mark Esper amerikai védelmi miniszter újságíróknak cáfolta hétfőn, hogy az amerikai katonák Irakból való kivonására készülnének. A miniszter leszögezte: nem kezdődött meg a katonák kivonása Irakból, s az amerikai kormányzat nem hozott döntést csapatkivonásról.

A bagdadi parlament vasárnap határozatot fogadott el arról, hogy valamennyi külföldi katonának távoznia kell az országból. A nem kötelező erejű döntés azt követően született, hogy az iraki politikusokat, köztük Ádil Abdel Mahdi ügyvezető kormányfőt is felháborította az Egyesült Államok péntekre virradóra Bagdadban végrehajtott dróntámadása,

Mark Esper nyilatkozatának előzménye az az amerikai sajtóban is nyilvánosságra került levél volt, amelyet William H. Seely tengerészgyalogos tábornok az iraki kormányzatnak címzett hétfőn, s amelyben arról írt: "tiszteletben tartjuk szuverén döntésüket, amelynek értelmében elrendelték távozásunkat". A tábornok tudatta azt is, hogy megkezdődik az amerikai csapatok Irakon belüli átcsoportosítása "a további mozgások előkészítésére".

3; Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt Kína devizatartaléka decemberben
A devizatartalékot kezelő szervezet (SAFE) kedden azt közölte, hogy a devizatartalék egy hónap alatt 12 milliárd dollárral, 3108 milliárd dollárra bővült december végére. A Reuters által megkérdezett elemzők a devizatartalék szerényebb, 7 milliárd dolláros növekedésével számoltak.

Kína devizatartaléka 2018 végén 35 milliárd dollárral alacsonyabb volt. Szintén kedden a kínai központi bank azt közölte, hogy az ország aranytartalékának a nagysága december végén 62,64 millió uncia (1 uncia=31,1035 gramm) volt, második hónapja nem változott.

4; Kisebb erősödés a BÉT-en, 330 alatt a forint

Ami a magyar eszközöket illeti, a hétfői zuhanás után pozitív korrekcióval nyitott kedden a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. Az első óra végén az index 0,7 százalékot erősödve 45 ezer pont alatt állt. A hétfői nagy vesztes, az OTP visszafogott volt a kereskedés elején, és csak 0,2 százalékkal emelkedett. A hasonlóan 4 százalékkal zuhanó Opus több, mint 1 százalékkal erősödött.

A forint továbbra is a 330-as szint alatt áll az euróval szemben. A magyar fizetőeszköz hétfőn is csak kisebb mértékben mozgott, a tőzsdével ellentétben sokkal kiegyensúlyozottabb volt.

5; És mi van a kereskedelmi háborúval?
A tavalyi év végén úgy tűnt, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodást hamarosan aláírják, és lezárulhat a kereskedelmi háború. Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy a felek megtették az első lépéseket, amelyek az egyezményt szolgálják.

A kedden napvilágot látott hírek szerint viszont Kína, amely ígéretet tett mezőgazdasági termékek importjára, nem változtatta meg a gabonákra vonatkozó kvótákat. Sem a búza, sem a kukorica, sem a rizs importját nem segítik megnövelt behozatali lehetőséggel, erről a pekingi agrárminisztérium vezetője beszélt Caixin című üzleti lapnak.

Részvény / Deviza / Áru Mínuszban zárt Amerika
MTI | 2020. április 7. 23:21
Csökkenéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a magyar megapakkok, mégis esett a BUX
Eidenpenz József | 2020. április 7. 18:44
A kormány és a jegybank hatalmas, ámde gondosan szelektált csomagjainak bejelentése után a forint ugyan erősödött, a BUX index azonban Európával szembe menve esett. A nemzetközi indexek 2-3 százalékos emelkedést mutatnak a koronavírus-optimizmus miatt, bár a lelkesedés kissé csökkent a délelőtti állapothoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Határozott üzenetet küldtek Matolcsyék, erősödik a forint
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 14:57
Formálisan az MNB nem változtatott az alapkamaton, ahogy azt a jegybank alelnöke, Nagy Márton a Monetáris Tanács ülését követő tájékoztatón is hangsúlyozta, ám egy olyan fegyvert tettek ki az asztalra, amitől a forintot eladó spekulánsok okkal tarthatnak.
Részvény / Deviza / Áru Vírus-optimizmus, miniszterelnök az intenzíven, 360 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. április 7. 11:27
Tart a koronavírus-optimizmus a tőzsdéken, Európában 3-4 százalékkal emelkednek az indexek, ehhez a BUX is csatlakozott. A forint jelentős erősödést mutat, már 360 alá is benézett az euró. Hét éves csúcson járt az arany és szárnyal az ezüst is, megállt az olaj esése.
Részvény / Deviza / Áru Gátat szabnának az extrém kilengéseknek a Wall Streeten
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 09:56
Az utóbbi hónapokban a tőzsdei árfolyamok kilengése erőteljes lett, ami a New York-i tőzsde vezetőit a szabályok finomítására ösztönözte.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár a halál frontjáról, különadó miatt eshet az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 6. 11:47
Hat fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Az OTP húzza vissza a budapesti tőzsdeindexet, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy a bankra újabb terhek várnak. A forint erősebb lett, a tőzsdék emelkednek világszerte. A fertőzöttek és halottak száma ugyanis egyes országokban reményt keltően stabil vagy csökkent.
Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
hírlevél