BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2020. január 15. 11:23

Hat fontos hír a mai tőzsdenaphoz. Kiderült, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás nem lesz olyan fényes, és jóval tovább tarthatnak a tárgyalások. A német gazdaság alig nőtt tavaly, az autóipar helyett a fogyasztás húzta. A BUX-ot csak a Richter tartja a pozitív tartományban.

(Fotó: Wikimedia Commons)

Rossz hírek érkeztek a kereskedelmi háború frontjáról, így tegnap este mínuszba csúsztak az amerikai indexek. Ma reggel pedig pirosba borultak az ázsiai tőzsdék is. Európában is kedvezőtlen a hangulat, de az esés minimális: A Stoxx 600 index, a német vagy francia mutatók kevesebb mint egy ezrelékes mínuszban vannak.

Itthon a BUX index viszont 0,1 százalékos pluszban van, de ez lényegében csak a Richternek köszönhető. A gyógyszerrészvény 1,6 százalékos pluszban van 6650 forinton. A Mol kissé esik, az OTP leginkább stagnál.

A forint tegnap erősödéssel reagált az inflációs adatra. Ma viszont újra gyengül, a 333,20 forintos euró nyolcvan fillérrel többe kerül, mint tegnap este. Az olaj kissé esik, a nemesfémek a bizonytalanság miatt ismét felfelé indultak el. Közel két éves csúcson a platina, 1012 dolláron, a másik katalizátor-fém, a palládium pedig szinte naponta dönt új és új történelmi csúcsot már a 2000 dollár feletti tartományban.

1. Végtelen történetnek látszik a megállapodás

Tegnap este az amerikai S&P 500 és Nasdaq Composite tőzsdeindexek egy Bloomberg-jelentés nyomán fordultak mínuszba. Eszerint ha aláírnak is ma egy “első fázisú” kereskedelmi megállapodást az amerikaiak és a kínaiak, az eddig bevezetett vámtarifák jelentős része megmarad, valószínűleg legalább az év végi amerikai elnökválasztásig.

A bevezetett vámokat eszerint majd csak akkor bontanák le, egy “második fázisú” tárgyalássorozat során, ha Kína tartja magát az első fázis pontjaihoz. Ráadásul Steven Mnuchin pénzügyminiszter azt mondta, hogy a második fázis komplex lesz és időigényes.

2. Évek óta először csökkentek a hazai lakásárak

Megjelent a Duna House Barométer 2019 decemberi jelentése, amely szerint a lakásárindexek többsége sok év óta először csökkenésnek indult. Legnagyobb mértékben a panellakások ára csökkent a fővárosban és országosan is az utolsó negyedévben, emellett pedig az értékesítési idő és az alku mértéke is növekedett. A befektetési célú vásárlások csökkentek, sőt az értékesítések is emelkedtek a befektetők körében – foglalta össze a KBC Equitas.

3. Európa aggódik Washington listája miatt

Az USA szerint a kínaiak egy lista alapján 200 milliárd dollárért vásárolnak majd amerikai termékeket. Ez az Európai Unió hatóságai szerint “irányított kereskedelem”, amit elutasítanak, mert nem jó az EU-nak – írta a Handelsblatt.

Jörg Wuttke, az európai Kereskedelmi Kamata elnöke szerint ugyanis a megállapodás kizárja a többi kereskedelmi partnert. A kereskedelem így nem a legjobb ár vagy a legjobb ajánlat elve alapján bonyolódik majd.

4. Kijött a német GDP-adat

A számunkra is olyan fontos német gazdaság tavaly csak 0,6 százalékkal bővült, sokkal kevésbé, mint egy évvel korábban (1,5 százalékkal). Erre az évre is csak 1,0 százalékot várnak, aminek fele ráadásul abból adódhat, hogy az idén több munkanap lesz, mint tavaly volt – írja a FAZ.net.

Az adat egyébként megfelel az elemzői várakozásoknak. A növekedés motorja főleg a lakossági fogyasztás volt. A német autóipar szenvedett, egyrészt a kereskedelmi háború miatt csökkentek az eladások. Másrészt az elektromos autók is csábítottak el vevőket.

A Volkswagen növekvő eladásokról számolt be tavaly. Korábbi hírek szerint azonban ez részben annak köszönhető, hogy a január 1-től szigorított környezetvédelmi előírások miatt sokan előrehozták vásárlásaikat Európában.

5. Eldördült a startpisztoly

A JPMorgan Chase és a Citigroup jó eredményekről számolt be tegnap tőzsdenyitás előtt, a Wells Fargo viszont kevésbé. Összességében az amerikai gyorsjelentési szezon jól startolt. Vannak, akik a vállalati eredmények megugrásától várják, hogy a tőzsdék újra lendületet vegyenek (korábbi cikkeink erről itt»»» és itt»»»).

6. Megtorpedózták a skót népszavazást

Boris Johnson brit miniszerelnök megtorpedózta az új skót függetlenségi népszavazást, azzal az indokkal, hogy az előző egy egész generációra szólt. Ezen szerinte a Brexit sem változtat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Eddig jó, de most újabb pocsék hírekre készülnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 16. 18:50
Alapvetően jó gazdasági adatok érkeztek ma, ennek ellenére esnek a tőzsdék, mert a befektetők attól félnek, hogy újabb visszaesés jön a közeljövőben. Az európai tőzsdék valamennyit ledolgoztak a napközben mutatott veszteségből, így a BUX is, a forint pedig gyengülésből nullába küzdötte magát. Nagyon nagy visszaesést szenvedett el az Opel anyavállalata, a PSA konszern, az eladások az első félévben alig több mint felét tették ki a tavalyi hasonló időszak eredményének.
Részvény / Deviza / Áru Több lábon áll a BMW, bocsánatot kér a Twitter, újrazárják a mallorcai diszkókat
Eidenpenz József | 2020. július 16. 12:13
Mára elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, az indexek egy százalék körüli mínuszban vannak. A BUX index itthon valamivel kevesebbel megúszta, de a forint is gyengült. Meghekkelték a Twittert, hogy Bitcoinhoz jussanak, egy sor híres személyiség oldalához fértek hozzá. Bebiztosítja magát akkumulátorokkal a BMW autógyár.
Részvény / Deviza / Áru Erdogan hadat üzent? Megtáltosodtak az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 15. 18:55
Megtáltosodtak a tőzsdék Európában, az emelkedés két százalék körüli, a BUX azonban ismét lemaradt kissé. Amerika bizonytalan, a technológiai részvények nem teljesítenek jól, bár az S&P 500 pluszban van. A Google 4,5 milliárd forintot fektet be Indiában, a Facebook nyomát követve. Erdogan eheti húzása miatt nagyon fel vannak háborodva az európai politikusok. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egy fintech-cég, ami a legnagyobb pénzügyi óriások piacát igyekszik megreformálni és elhódítani
MFC Equity | 2020. július 15. 17:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.
Részvény / Deviza / Áru Hogy adózzanak a multik? 13 milliárd eurós csatát nyert az Apple az EU-ban
Eidenpenz József | 2020. július 15. 12:01
Ma a bíróság előtt folytatódott az Apple 13 milliárd eurós írországi adófizetési ügye. Az amerikai óriás csatát nyert, az Európai Bíróság neki adott igazat.
Részvény / Deviza / Áru A gamerek pörgették az inflációt a briteknél, sok ellenanyagot termelt az oltás
Eidenpenz József | 2020. július 15. 11:12
Egy százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, hasonló nyitás várható az Egyesült Államokban is. A jó hangulatot az oltóanyaggal kapcsolatos biztató tesztek alapozták meg, de az eheti európai uniós csúcstalálkozótól is sokat várnak kontinensünkön. Ma ülésezik az OPEC+, szerény pluszban van az olaj és a nemesfémek is drágulnak. A tegnapi stagnálás után erősödésre váltott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Sok gazdag még gazdagabb lett a koronavírus-járvány alatt
Csabai Károly | 2020. július 14. 20:11
Ez derül ki a tehetősebb magyarok megtakarításait kezelő hazai privátbanki szolgáltatók lapunk megkeresésére adott válaszaiból. Nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, sokan vettek részvényeket, arra számítva, hogy a válságból való kilábalást követően majd azok jóval többet érnek. Enyhén visszaesett az állampapírok iránti kereslet, az ingatlanoké viszont jóval masszívabban, mivel a befektetők az árak csökkenésére számítanak. Összességében június végén mintegy 45 ezer privátbanki számlán immár közel 6 ezer milliárd forint szunnyadhatott.
Részvény / Deviza / Áru Sokba kerülhet nekünk a globalizáció lebontása, jelentettek a nagybankok
Eidenpenz József | 2020. július 14. 18:51
Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie
Részvény / Deviza / Áru Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek
Eidenpenz József | 2020. július 14. 11:42
Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Friss
hírlevél