TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hat fontos hír a mai tőzsdenaphoz. Kiderült, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás nem lesz olyan fényes, és jóval tovább tarthatnak a tárgyalások. A német gazdaság alig nőtt tavaly, az autóipar helyett a fogyasztás húzta. A BUX-ot csak a Richter tartja a pozitív tartományban.
(Fotó: Wikimedia Commons)

Rossz hírek érkeztek a kereskedelmi háború frontjáról, így tegnap este mínuszba csúsztak az amerikai indexek. Ma reggel pedig pirosba borultak az ázsiai tőzsdék is. Európában is kedvezőtlen a hangulat, de az esés minimális: A Stoxx 600 index, a német vagy francia mutatók kevesebb mint egy ezrelékes mínuszban vannak.

Itthon a BUX index viszont 0,1 százalékos pluszban van, de ez lényegében csak a Richternek köszönhető. A gyógyszerrészvény 1,6 százalékos pluszban van 6650 forinton. A Mol kissé esik, az OTP leginkább stagnál.

A forint tegnap erősödéssel reagált az inflációs adatra. Ma viszont újra gyengül, a 333,20 forintos euró nyolcvan fillérrel többe kerül, mint tegnap este. Az olaj kissé esik, a nemesfémek a bizonytalanság miatt ismét felfelé indultak el. Közel két éves csúcson a platina, 1012 dolláron, a másik katalizátor-fém, a palládium pedig szinte naponta dönt új és új történelmi csúcsot már a 2000 dollár feletti tartományban.

1. Végtelen történetnek látszik a megállapodás

Tegnap este az amerikai S&P 500 és Nasdaq Composite tőzsdeindexek egy Bloomberg-jelentés nyomán fordultak mínuszba. Eszerint ha aláírnak is ma egy “első fázisú” kereskedelmi megállapodást az amerikaiak és a kínaiak, az eddig bevezetett vámtarifák jelentős része megmarad, valószínűleg legalább az év végi amerikai elnökválasztásig.

A bevezetett vámokat eszerint majd csak akkor bontanák le, egy “második fázisú” tárgyalássorozat során, ha Kína tartja magát az első fázis pontjaihoz. Ráadásul Steven Mnuchin pénzügyminiszter azt mondta, hogy a második fázis komplex lesz és időigényes.

2. Évek óta először csökkentek a hazai lakásárak

Megjelent a Duna House Barométer 2019 decemberi jelentése, amely szerint a lakásárindexek többsége sok év óta először csökkenésnek indult. Legnagyobb mértékben a panellakások ára csökkent a fővárosban és országosan is az utolsó negyedévben, emellett pedig az értékesítési idő és az alku mértéke is növekedett. A befektetési célú vásárlások csökkentek, sőt az értékesítések is emelkedtek a befektetők körében – foglalta össze a KBC Equitas.

3. Európa aggódik Washington listája miatt

Az USA szerint a kínaiak egy lista alapján 200 milliárd dollárért vásárolnak majd amerikai termékeket. Ez az Európai Unió hatóságai szerint “irányított kereskedelem”, amit elutasítanak, mert nem jó az EU-nak – írta a Handelsblatt.

Jörg Wuttke, az európai Kereskedelmi Kamata elnöke szerint ugyanis a megállapodás kizárja a többi kereskedelmi partnert. A kereskedelem így nem a legjobb ár vagy a legjobb ajánlat elve alapján bonyolódik majd.

4. Kijött a német GDP-adat

A számunkra is olyan fontos német gazdaság tavaly csak 0,6 százalékkal bővült, sokkal kevésbé, mint egy évvel korábban (1,5 százalékkal). Erre az évre is csak 1,0 százalékot várnak, aminek fele ráadásul abból adódhat, hogy az idén több munkanap lesz, mint tavaly volt – írja a FAZ.net.

Az adat egyébként megfelel az elemzői várakozásoknak. A növekedés motorja főleg a lakossági fogyasztás volt. A német autóipar szenvedett, egyrészt a kereskedelmi háború miatt csökkentek az eladások. Másrészt az elektromos autók is csábítottak el vevőket.

A Volkswagen növekvő eladásokról számolt be tavaly. Korábbi hírek szerint azonban ez részben annak köszönhető, hogy a január 1-től szigorított környezetvédelmi előírások miatt sokan előrehozták vásárlásaikat Európában.

5. Eldördült a startpisztoly

A JPMorgan Chase és a Citigroup jó eredményekről számolt be tegnap tőzsdenyitás előtt, a Wells Fargo viszont kevésbé. Összességében az amerikai gyorsjelentési szezon jól startolt. Vannak, akik a vállalati eredmények megugrásától várják, hogy a tőzsdék újra lendületet vegyenek (korábbi cikkeink erről itt»»» és itt»»»).

6. Megtorpedózták a skót népszavazást

Boris Johnson brit miniszerelnök megtorpedózta az új skót függetlenségi népszavazást, azzal az indokkal, hogy az előző egy egész generációra szólt. Ezen szerinte a Brexit sem változtat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél