TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.

Tegnap egy hajszálra volt az S&P 500 index az új történelmi rekordtól. A szerdai szép emelkedés után azonban csütörtökön megpihenni látszanak a tőzsdék, az európai indexek többsége pár ezerlékes mínuszban van. Londonban kicsit nagyobb, 1,1 százalékos az esés, de éppen itt volt a legnagyobb az emelkedés is előző nap. A Stoxx 600 részvényindex 0,4 százalékkal süllyed. Az amerikai határidős indexek is szerény mínuszban állnak.

Térségünket valamivel jobban kedvelik a befektetők, Varsóban egy százalékos pluszban van, Budapesten nulla körül ingadozik az irányadó index. Az OTP stagnál, a Richter 0,2 százalékkal emelkedik, a Mol 0,3 százalékkal süllyed. A Magyar Telekom is esik pár fillérrel. Tegnap este közzétette gyorsjelentését a Rába, ma közel három százalékkal esik.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint alig változik, kereken 345 az euró ára. Közben a dollár ismét gyengül. Az euró/dollár 1,1825. Az arany fél százalékkal süllyed, az olaj is 0,3 százalékos mínuszban van.

Rába-járművek 2007-ből (fotó: Rába) Rába-járművek 2007-ből (fotó: Rába)

Szomorú Rába-jelentés

Elég gyenge első félévet produkált a Rába a KBC Equitas szerint.

Az első negyedévben még csak az általános gazdasági lassulás jelei látszódtak, a második negyedévre viszont a koronajárvány is rendesen rányomta a bélyegét. Elsősorban a vírus negatív hatásaként a negyedéves árbevétel 43 százalékkal esett vissza, minden piacon és minden szegmensben csökkenés volt tapasztalható. Költségoldalon az energiaárak tovább emelkedtek, a bérnyomás nem enyhül, csak az alapanyagárak csökkenése jelent némi pozitívumot. A honvédségi megrendelések továbbra sem realizálódtak. EBITDA-soron is 400 millió forintos mínuszt ért el, a nettó veszteség pedig több mint egymilliárd  írták.

Patthelyzet a szenátusban?

Már napok óta arról szólnak a tőzsdei hírek, hogy az amerikai kongresszusban készül az új gazdaságsegítő csomag, legalább ezer milliárd dollár értékben. Többször ezzel magyarázták a tőzsdék emelkedését is, van, ahol még ma is említik ennek pozitív hatását.

Most azonban patthelyzetről beszél a Bloomberg.com hírlevele, megemlítve, hogy a márciusi mélypontról 50 százalékot ugrott az S&P 500 részvényindex. Ám a befektetők csalódottak lehetnek, mert kiegyezés helyett a politikusok egymást vádolják a kompromisszumkészség hiányával. A Politico című portál szintén a patthelyzet kifejezést használja, szerintük amerikaiak tízmilliói kerülnek pénzügyileg nagyon rossz helyzetbe így, hogy nem tudnak megegyezni a csomagról. Lehet, hogy hetekig fog el húzódni a megegyezés, és szeptember előtt nem kerül már rá sor.

Eközben éles vita van a gazdasági nyitásról. A Politico körkérdése szerint az amerikaiak 52 százaléka van ellene annak, hogy a szokásos rendben kezdődjön meg az iskolákban a tanítás.

Kellemetlen vírushírek

Az utóbbi napokban az is jó hír volt, hogy az USA ban csökkent a detektált fertőzések száma. Azután kiderült, hogy elsősorban azért van, mert visszavettek a tesztelésekből, ráadásul felső utasításra. Közben más országokból is jönnek kellemetlen hírek. Németországban 1445 új fertőzöttet találtak, ennél magasabbat 1639 főt utoljára május elsején regisztráltak.

(A magyarországi helyzetről lásd: 45-el nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon.)

Újra 100 fölött a fertőzések száma Ausztriában, és új fertőzési hullám tapasztalható Új-Zélandon, amely pedig eddig mintaországnak számított a járvány kezelésében.

Defláció és kereskedelmi háború

Még tegnap magas inflációs adat érkezett az USA-ból (és kedden Magyarországról), ma viszont Németországból deflációt jelentettek. Év/év alapon 0,1, hónap/hónap számítás szerint pedig 0,5 százalékos volt az árak átlagos csökkenése. Ez nem túl jó jel a gazdasági kilábalás szempontjából. A pozitív hírek közé tartozott viszont, hogy a vártnál jobban csökkent a francia munkanélküliség.

Az amerikaiak kereskedelmi háborújában most Franciaország és Németország került a középpontba. A Bloomberg szerint megint az európai szubvencióknak mentek neki, például az Airbus kapcsán. Szeptember 1-től 25 százalékos vámot vettettek ki egyes európai árucikkekre, konkrétan a késeket említik. Ez az egész világkereskedelem számára kedvezőtlennek tűnik a koronavírus járvány közepette.

Záporozó gyorsjelentések

Még tart a gyorsjelentési szezon, Németországban a Thyssenkrupp, az RWE és a Deutsche Telekom vannak a középpontban. A Thyssenkrupp részvénye 13 százalékkal zuhan a gyorsjelentés után, pedig sikerült veszteségét lejjebb tornázni a korábban várt egymilliárd euróról 679 millióra. “Sötét negyedéves jelentés gyenge jövőbeli kilátásokkal” – foglalta össze a Finanzen.net. Várakozáson felüli volt viszont a Deutsche Telekom gyorsjelentése, a papír két százalékkal emelkedik.

A Tui német utazási iroda a második negyedévben 1,42 milliárd eurós veszteséget ért el, pedig egy évvel korábban még nyereséges volt. A állami pénzekből is megtámogatott cég részvénye több százalékkal esik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
hírlevél