TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.

E sorok írásakor 3382,5 pont az S&P 500 részvényindex értéke, mindössze 11 ponttal van a februári 3383,5 pontos rekordtól. Ismét feléledtek a technológiai részvények, elsősorban ezek húzzák az indexet, mint a Microsoft, az Amazon vagy az Apple. De lényegében az összes szektor emelkedik, ami az indexet másfél százalékkal vitte feljebb. A Nasdaq Composite 2,2, a Dow Jones ipari átlag egy százalékos emelkedést produkált. A nemzetközi sajtó elsősorban a készülő amerikai gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos optimizmussal magyarázza az emelkedést.

Az európai tőzsdékre is pozitívan hatott a masszív amerikai nyitás, kontinensünk indexei így szépen zártak, általában egy százalék körüli mértékben. Kiemelkedik a londoni mutató két százalékos emelkedése. Talán azért, mert a brit GDP-adat ugyan katasztrofális lett, de valamivel még ennél is rosszabbra számítottak az elemzők.

Megállt a nemesfémek zuhanása

Itthon a BUX index gyenge kezdés után felzárkózott az európai mezőnyhöz, és 1,2 százalékos pluszban zárt, napi maximumán. Az OTP 1,7, a Richter 1,9, a Mol 0,7 százalékkal drágult. A Magyar Telekom egy százalékkal süllyedt, a CIG Pannónia kettővel, az Opus pedig majdnem néggyel. A forint kissé gyengült, 345,20 az euró, 70 fillérrel magasabb az előző napinál.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az amerikai magas inflációs adat nyomán magukhoz tértek a nemesfémek, az arany fél százalékos pluszban 1956 dolláron áll, az ezüst 26 dollár körül stagnál. Másfél százalékos pluszban van a kőolaj árfolyama a vártnál kedvezőbb amerikai készletadat közzététele után.

A Tesla tíz százalékkal ugrik, amit a részvények ötödölésével hoznak összefüggésbe, 1509 dollár az ára.

Egyeztetnek az ősellenségek

A hét második felében virtuális egyeztetés lehet Amerika és Kína között.

Valószínűleg már ezen a héten sor kerülhet arra az USA és Kína közti megbeszélésre, aminek a kettejük közti kereskedelmi megállapodás lesz a fő témája. A Kína által ígért mezőgazdasági vásárlások, valamint a jüan árfolyamának kérdése mellett a kínai fél a TikTok és a WeChat ellen hozott amerikai elnöki rendeletekről is szeretne beszélni. Az USA valószínűleg arra lesz kíváncsi, hogy miként tervezi Kína elérni korábban vállalt célját a mezőgazdasági áruk vásárlása terén írta az Erste Befektetési Zrt.

Olvassa el ezt is: Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa

Az amerikai infláció 1,0 százalék lett az elemzők által várt 0,7 százalék helyett. Ez is hozzájárulhatott, hogy a dollár lefelé indult el, a nemesfémek pedig elkezdtek magukhoz térni. A maginfláció pedig 0,6 százalékos lett a várt 0,2 százalék helyett. Magyarországon is meglepően magas inflációról számoltak be tegnap, 3,8 százalékról, a maginfláció pedig 4,5 százalék volt. (Lásd a grafikont.) Ez utóbbi több mint hét éve nem látott magas érték.

Grafikon: Az infláció és a maginfláció (MNB) Grafikon: Az infláció és a maginfláció (MNB)

Itt a Duna House Barométer

Ma délelőtt tette közzé a Duna House júliusi lakáspiaci jelentését.

A keresletindex továbbra is az elmúlt öt év legmagasabb értékét mutatja, és a menedzsment szerint már nem csak az elhalasztott vásárlások, hanem a megváltozott igényekből eredő vásárlások is hajtják a növekedést. A hónapra 13 215 adásvételt becsülnek, amely júniushoz képest 18 százalékos, tavaly júliushoz képest pedig négy százalékos növekedést jelent. A legnagyobb vevői csoportot a fővárosban és vidéken is az első lakást vásárlók teszik ki foglalta össze a KBC Equitas.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
hírlevél