TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.

Az USA, Brazília és India adja ezekben a napokban a világ összes új koronavírus-fertőzötteinek mintegy felét. Az Egyesült Államokban az elhunytak száma már meghaladja a 166 ezret, és az év végéig ez akár elérheti a 300 ezret. Csupán az elmúlt órákban Floridában rekord szintre szökött az elhunytak száma, miközben Hawaii-n, Dél-Dakotában és Virgin-szigeteken is karantént kellett bevezetni. Floridában a 17 év alatti korosztály összes fertőzötteinek száma július 9-én 16 797 volt, ez augusztus 9-re 39 735-re emelkedett, ami egy hónap alatt 137 százalékos ugrás.

Lassítsátok le a tesztelést!

A kínai kommunista párt szócsöve ennek kapcsán megjegyzi szerkesztőségi állásfoglalásában, hogy ez egyrészt egy óriási szégyen a világ legfejlettebb országa esetében, másrészt pedig az amerikai kormány szinte semmilyen új intézkedést nem vezet be a járvány elleni küzdelemben, miközben szinte naponta üti újabb és újabb intézkedéseivel Kínát.

Donald Trump védőmaszkban érkezik látogatásra a Walter Reed katonai kórházba Marylandban 2020. július 11-én. EPA/CHRIS KLEPONIS Donald Trump védőmaszkban érkezik látogatásra a Walter Reed katonai kórházba Marylandban 2020. július 11-én. EPA/CHRIS KLEPONIS

Valóban, június 20-án Trump elnök arra utasította a közegészségügyi intézményeket, hogy csökkentsék le a koronavírus-tesztek számát. Az elnök büszkén jelentette ki: „Mondtam az embereimnek, hogy lassítsátok le a tesztelést”. Az elmúlt fél hónapban aztán drámaian csökkent is a napi tesztek száma.

A hivatalos számláló szerint (COVID Tracking Project) július 24-én az USA-ban 926 876 tesztet végeztek el. Ez a szám aztán augusztus 9-én már csak 668 546 volt. Mindezzel párhuzamosan a teszteket gyakorlatilag több, mint egy hét alatt értékelik ki, ami használhatatlan a járvány megállítása szempontjából. A CNN hírcsatorna által megszerzett Quest diagnosztikai vállalat belső adatai szerint „a teszt átlagos kiértékelése az összes átlagában 8,4 napot tett ki”. Ez napokkal több, mint amiről az állami propaganda beszámol a nyilvánosságnak.

Megbízhatatlan adatok

Közegészségügyi szakértők szerint a tesztek száma túl alacsony ahhoz, hogy a járványt fel lehessen tartóztatni. A Harvard Globális Egészségügyi Intézetében Ashish Jha és csapatának elemzése szerint napi 1,2 millió tesztre lenne szükség, jóval gyorsabb feldolgozással, hogy a napi fertőzések számának növekedését meg lehessen állítani. Napi 4,3 millió tesztre lenne szükség ahhoz, hogy a járványt vissza lehessen szorítani – ami ugye több mint hatszorosa a jelenleg elvégzett teszteknek.

Trump hétfőn azzal dicsekedett, hogy „az elmúlt 7 napban országosan 14 százalékkal csökkent a fertőzések száma”. Azt nem tette hozzá, hogy ez a tesztek számának visszaesésére vezethető vissza. Ráadásul júliusban a kormányzat arra utasította a kórházakat, hogy kerüljék meg a közegészségügyi központokat (Centers for Disease Control and Prevention), és a vírusadatokat egy központi adatbázisra küldjék Washingtonba – ami felébresztette a félelmeket, hogy a Fehér Ház manipulálja az adatokat.

Még csak most kezdődik a tánc

Bizony, már számos híradás szól arról, hogy az állami statisztikákban több ellentmondás fedezhető fel. Ilyen botrányt kavaró eset történt a múlt héten Kaliforniában, ahol 300 ezer egészségügyi kartotékot – többségében a koronavírus-fertőzöttséggel kapcsolatos dokumentumot – nem dolgoztak fel. A szövetségi állam vezető egészségügyi hivatalnoka ezért vasárnap lemondásra kényszerült.

Az amerikai politikai osztály a járványt a kezdet kezdetétől egy gazdasági problémának tekintette, nem pedig egy egészségügyi kihívásnak. Michael T. Osterholm járványügyi szakember a múlt héten nem kertelt, szerinte az eddigiek csupán „bemelegítők voltak egy nagyobb katasztrófához. Amint kinyitnak az iskolák és az egyetemek, a boltok, valamint elkezdődik fűtési szezon, az új esetek száma gyorsan fog növekedni”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél