TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szerdán egy újabb pozitív hangvételű megjegyzés elég volt ahhoz, hogy a tőzsdék feledtetni tudják a korábbi napok veszteségét. Állítólag ismét közeledtek az álláspontok az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon, erre pedig újra szárnyaltak a részvényindexek.

Erősen pozitív napot zártak szerdán az európai tőzsdeindexek, a vezető piacok mutatói egy százalék feletti nyereséggel fejezték be a kereskedést. A tengerentúlon is kedvező volt a hangulat, pedig a napvilágot látott adatok akár óvatossá is tehették volna a befektetőket. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 146,97 ponttal, 0,53 százalékkal, 27 649,78 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutatója 19,56 ponttal, 0,63 százalékkal nőtt, és 3112,76 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 46,03 ponttal, 0,54 százalékkal emelkedett, és 8566,67 ponton zárt. A csütörtöki nyitást követően inkább kivárás figyelhető meg, a piacok csak minimális mértékben tudtak tovább emelkedni.

Lássuk a legfontosabb piacmozgató híreket.

1; Újra előkerültek a kereskedelmi tárgyalások
Miután egy nappal korábban Donald Trump arra utalt, hogy a tárgyalások lezárásával érdemes lenne megvárni a következő elnökválasztást, és csak 2020 végén kellene megállapodni, szerdán már arról szóltak a hírek, hogy mégis minden rendben van a kereskedelmi tárgyalásokkal. Beszámolók szerint ugyanis az álláspontok közelebb kerültek egy részmegállapodás megkötéséhez. Washingtonban arra számítanak, hogy még december 15., azaz a kínai importtermékeket sújtó újabb amerikai pótvámok bevezetésének határideje előtt tető alá tudják hozni. Miután a tárgyalások kapcsán a huzavona egy éve tart, könnyen lehet, hogy a most bedobott információ csak ismét csak a kedélyek megnyugtatására szolgált. Vannak persze olyan szakértők is, akik épp fordítva magyarázzák a helyzetet, szerintük Trump keddi kijelentése lehetett blöff, aminek az volt a célja, hogy az utolsó akadályokon átlendítse a tárgyalásokat.

2; Csapnivaló számok jöttek az amerikai munkaerőpiacról
Miközben a tőzsdéken eufórikus a hangulat, a reálgazdasági folyamatok ennek ellentmondóan alakulnak. Most éppen a magánszektorban foglalkoztatottak száma okozott csalódás, novemberben az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál lényegesen kisebb mértékben nőtt.
Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán azt közölte, hogy a foglalkoztatottak száma 67 ezerrel nőtt a múlt hónapban. Szakértők ennek mintegy a duplájával, 140 ezres növekedéssel számoltak az októberi 121 ezres bővülés után. A jelentés a mezőgazdaságot leszámítva a magánszektor valamennyi területét lefedi.
Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó novemberi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 180 ezres növekedést várnak az októberi 128 ezres emelkedés után. A munkanélküliségi ráta várhatóan 3,6 százalék maradt.

Ami a gazdasági adatokat illeti, késő délelőtt fontos európai makroadatok jönnek ki, a kiskereskedelem 3. negyedéves számai mellett a harmadik negyedéves eurózónás GDP-t publikálják. Délután pedig az USA-ban a heti munkaerőpiaci számok mellett a külkereskedelmi mérleg és az ipari megrendelések lesz az ami befolyásolhatja a befektetők hangulatát.

3; Komoly költségvetési ösztönzés Japánban
Abe Shindzó 119 milliárd dolláros fiskális lazítást jelentett be a 2020-as költségvetési évre vonatkozóan, mellyel a recesszió elkerülését szeretnék elérni. Részleteket egyelőre nem árult el, de a csomag egy részét állami infrastrukturális beruházások tehetik ki, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Yutaka Harada, a Bank of Japan igazgatósági tagja elismerően szólt a bejelentett csomagról, véleménye szerint a monetáris lazítás eddig támogatta a növekedést és az inflációt, azonban az esetleges további lazító lépések veszélybe sodorhatnák a bankrendszert. A következő kamatdöntő ülésre két hét múlva kerül sor, a korábbi nyilatkozatok alapján az eszközvásárlási programon és a hozamgörbe-kontroll programon is módosíthatnak majd, de további, komolyabb lazítás nem igazán várható.

4; Történelmi rekordon az OTP
Tovább emelkedhet az OTP jegyzése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön, így ismét történelmi rekordot ért el az árfolyam. A BÉT-en nagy forgalom mellett zajlott a kereskedés, a forgalom több mint kétharmadát az OTP adta szerdán. A bankpapír új történelmi rekordja 14880 forint lett. Csütörtökön reggel kisebb korrekciót láthattunk, de az elemzők szerint az év végéig tovább tarthat a rally a papírban. Ez a déli órákban már be is következett, amikor az egy nappal korábbi értéket túszárnyalva a 15 ezres szintig emelkedett a papír.

5; Leépítést jelentett be a Magyar Telekom
A Magyar Telekom jövőre legfeljebb 450 munkavállalót épít le, és 5 százalékkal emeli a béreket a társaságnál az érdekképviseletekkel kötött megállapodása alapján - közölte a cég szerdán. A leépítés jelentős része várhatóan 2020 első negyedévében történik meg. A végkielégítéssel kapcsolatos költségek megközelítőleg 4,9 milliárd forintot tesznek ki, ezek nagy része a 2020 első negyedévi mérlegben szerepel majd.
Az 5 százalékos bérfejlesztést a társaság nem vezető beosztású munkavállalói kapják 2020. április 1-jétől. A fenti intézkedések, valamint a javadalmazási struktúrában elfogadott egyéb módosítások következtében, a végkielégítések nélkül számolt anyavállalati személyi jellegű költségek várhatóan nagyságrendileg 3 százalékkal csökkennek majd 2020-ban 2019-hez képest - áll a közleményben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
hírlevél