BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 5. 11:59

Szerdán egy újabb pozitív hangvételű megjegyzés elég volt ahhoz, hogy a tőzsdék feledtetni tudják a korábbi napok veszteségét. Állítólag ismét közeledtek az álláspontok az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon, erre pedig újra szárnyaltak a részvényindexek.

Erősen pozitív napot zártak szerdán az európai tőzsdeindexek, a vezető piacok mutatói egy százalék feletti nyereséggel fejezték be a kereskedést. A tengerentúlon is kedvező volt a hangulat, pedig a napvilágot látott adatok akár óvatossá is tehették volna a befektetőket. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 146,97 ponttal, 0,53 százalékkal, 27 649,78 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutatója 19,56 ponttal, 0,63 százalékkal nőtt, és 3112,76 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 46,03 ponttal, 0,54 százalékkal emelkedett, és 8566,67 ponton zárt. A csütörtöki nyitást követően inkább kivárás figyelhető meg, a piacok csak minimális mértékben tudtak tovább emelkedni.

Lássuk a legfontosabb piacmozgató híreket.

1; Újra előkerültek a kereskedelmi tárgyalások
Miután egy nappal korábban Donald Trump arra utalt, hogy a tárgyalások lezárásával érdemes lenne megvárni a következő elnökválasztást, és csak 2020 végén kellene megállapodni, szerdán már arról szóltak a hírek, hogy mégis minden rendben van a kereskedelmi tárgyalásokkal. Beszámolók szerint ugyanis az álláspontok közelebb kerültek egy részmegállapodás megkötéséhez. Washingtonban arra számítanak, hogy még december 15., azaz a kínai importtermékeket sújtó újabb amerikai pótvámok bevezetésének határideje előtt tető alá tudják hozni. Miután a tárgyalások kapcsán a huzavona egy éve tart, könnyen lehet, hogy a most bedobott információ csak ismét csak a kedélyek megnyugtatására szolgált. Vannak persze olyan szakértők is, akik épp fordítva magyarázzák a helyzetet, szerintük Trump keddi kijelentése lehetett blöff, aminek az volt a célja, hogy az utolsó akadályokon átlendítse a tárgyalásokat.

2; Csapnivaló számok jöttek az amerikai munkaerőpiacról
Miközben a tőzsdéken eufórikus a hangulat, a reálgazdasági folyamatok ennek ellentmondóan alakulnak. Most éppen a magánszektorban foglalkoztatottak száma okozott csalódás, novemberben az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál lényegesen kisebb mértékben nőtt.
Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán azt közölte, hogy a foglalkoztatottak száma 67 ezerrel nőtt a múlt hónapban. Szakértők ennek mintegy a duplájával, 140 ezres növekedéssel számoltak az októberi 121 ezres bővülés után. A jelentés a mezőgazdaságot leszámítva a magánszektor valamennyi területét lefedi.
Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó novemberi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 180 ezres növekedést várnak az októberi 128 ezres emelkedés után. A munkanélküliségi ráta várhatóan 3,6 százalék maradt.

Ami a gazdasági adatokat illeti, késő délelőtt fontos európai makroadatok jönnek ki, a kiskereskedelem 3. negyedéves számai mellett a harmadik negyedéves eurózónás GDP-t publikálják. Délután pedig az USA-ban a heti munkaerőpiaci számok mellett a külkereskedelmi mérleg és az ipari megrendelések lesz az ami befolyásolhatja a befektetők hangulatát.

3; Komoly költségvetési ösztönzés Japánban
Abe Shindzó 119 milliárd dolláros fiskális lazítást jelentett be a 2020-as költségvetési évre vonatkozóan, mellyel a recesszió elkerülését szeretnék elérni. Részleteket egyelőre nem árult el, de a csomag egy részét állami infrastrukturális beruházások tehetik ki, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Yutaka Harada, a Bank of Japan igazgatósági tagja elismerően szólt a bejelentett csomagról, véleménye szerint a monetáris lazítás eddig támogatta a növekedést és az inflációt, azonban az esetleges további lazító lépések veszélybe sodorhatnák a bankrendszert. A következő kamatdöntő ülésre két hét múlva kerül sor, a korábbi nyilatkozatok alapján az eszközvásárlási programon és a hozamgörbe-kontroll programon is módosíthatnak majd, de további, komolyabb lazítás nem igazán várható.

4; Történelmi rekordon az OTP
Tovább emelkedhet az OTP jegyzése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön, így ismét történelmi rekordot ért el az árfolyam. A BÉT-en nagy forgalom mellett zajlott a kereskedés, a forgalom több mint kétharmadát az OTP adta szerdán. A bankpapír új történelmi rekordja 14880 forint lett. Csütörtökön reggel kisebb korrekciót láthattunk, de az elemzők szerint az év végéig tovább tarthat a rally a papírban. Ez a déli órákban már be is következett, amikor az egy nappal korábbi értéket túszárnyalva a 15 ezres szintig emelkedett a papír.

5; Leépítést jelentett be a Magyar Telekom
A Magyar Telekom jövőre legfeljebb 450 munkavállalót épít le, és 5 százalékkal emeli a béreket a társaságnál az érdekképviseletekkel kötött megállapodása alapján - közölte a cég szerdán. A leépítés jelentős része várhatóan 2020 első negyedévében történik meg. A végkielégítéssel kapcsolatos költségek megközelítőleg 4,9 milliárd forintot tesznek ki, ezek nagy része a 2020 első negyedévi mérlegben szerepel majd.
Az 5 százalékos bérfejlesztést a társaság nem vezető beosztású munkavállalói kapják 2020. április 1-jétől. A fenti intézkedések, valamint a javadalmazási struktúrában elfogadott egyéb módosítások következtében, a végkielégítések nélkül számolt anyavállalati személyi jellegű költségek várhatóan nagyságrendileg 3 százalékkal csökkennek majd 2020-ban 2019-hez képest - áll a közleményben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
hírlevél