TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az elmúlt napok masszív emelkedését követően csütörtökön kivárás jellemzi a nemzetközi tőzsdéket. Igaz a délutáni EKB-ülés és az amerikai munkanélküliségi adatok hozhatnak izgalmakat.

Az elmúlt napokban erőteljes emelkedés jellemezte a tőzsdéket, szerdán Európában és az Egyesült Államokban is látványos növekedés volt. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 2,06 százalékkal 26 272,27 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutatója 1,36 százalékkal emelkedett, és 3122,81 ponton zárta a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,76 százalékkal nőtt, és 9681,11 ponton zárt.

Csütörtökön viszont kivárással kezdődött a nap, a vezető európai tőzsdeindexek minimális veszteséggel kezdtek. A magyar piac ennél némileg nagyobb, de 1 százalék alatti veszteséggel indított, elsősorban az OTP 1,5 százalékos esése miatt. Igaz, a Mol is vesztett értékéből, míg a Richter minimálisan emelkedett.

Az EKB-ra figyelhetünk délután

A nap egyik fontos eseménye lesz befektetői szempontból az EKB ülése, amelyen további eszközök bevetését is bejelenthetik. Elsősorban az úgynevezett pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási program (PEPP) keretein módosíthatnak, melynek keretösszegét induláskor 750 milliárd euróban határozták meg. Ezt a keretösszeget emelhetik meg 3-400 milliárd euróval, illetve strukturális változások is jöhetnek, bővíthetik a vásárolható eszközök körét. Igaz, a korábbi kereten belül is komoly mozgástér látszik, hiszen 186,6 milliárd eurót költöttek csak el. Ennek harmadát fordították olasz és spanyol kötvények vásárlására, amely segített az ottani hozam ok leszorításában.

Christine Lagarde, az EKB elnöke - újabb jó híreket vár tőle a piac (Fotó: imf.com) Christine Lagarde, az EKB elnöke - újabb jó híreket vár tőle a piac (Fotó: imf.com)

Az amerikai munkaerőpiac is tartogathat meglepetéseket

A szerdán közzétett, és a vártnál jóval kedvezőbb ADP adat után többen is inkább pozitív meglepetésben bíznak a heti munkanélküliségi számok esetén. Igaz, az előrejelzések szerint így is 1,8 millió olyan amerikai lehet, akik a múlt héten munkanélküli ellátásért folyamodtak. Ez egyébként a járvány kirobbanása óta a legalacsonyabb érték lenne, igaz a korábbi 200 ezer körüli heti számot így is sokszorosan meghaladja. Bár a tőzsdék gyors visszapattanást áraznak, ahhoz, hogy ez valóban megtörténjen szükség lenne a munkaerőpiac normalizálódására, hiszen ez mind kínálati, mind keresleti oldalról képes lenne lendületbe hozni a gazdaságot.

Hozott is meg nem is a német élénkítő csomag

130 milliárd eurós csomaggal enyhítené a koronavírus elleni harc negatív következményeit a német kormány. Ideiglenesen csökkentenék az áfát, egyszeri gyermektámogatást adnának, valamint segítenék az önkormányzatokat és a válságnak leginkább kitett ágazatokat. Ez összességében remek hír, ám az autógyártók számára csalódást keltő, hogy a bevezetésre kerülő roncsprémium egyrészt a vártnál kisebb lehet, másrészt az elektromos járművekre jár majd.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Megy az üzengetés Washington és Peking között

Tegnap hozott új rendelet értelmében június 16-tól nem repülhet kínai légitársaság gépe az Egyesült Államokba. A lépést Donald Trump válaszul szánta a kínaiak azon lépésére, mely március óta korlátozza a külföldi légitársaságok berepülését az országba, és elutasították a nagy amerikai légitársaságok azon kérelmét, hogy júniustól járatot indíthassanak Kínába, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A kínai kormány az amerikai korlátozást követően lazított szabályozásán, így hétfőtől amerikai légitársaságok is repülhetnek heti egyszer az országba.

Megtorpant a forint erősödése

Szerda este többhónapos szintre erősödött a forint, amikor 343,5-ig kúszott, utoljára március közepén forgott ilyen szinten a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Csütörtök délelőtt viszont kismértékben gyengült a forint, hiszen 345 körül kereskednek vele. A magyar fizetőeszköz árfolyamára is hatással lehet a már említett EKB-ülés, hiszen pozitív bejelentések - a piac euróval történő ellátása - esetén növekedhet a kockázatkeresés, ami a forintot tovább erősítheti a következő napokban, és akár a lélektani 340-es szintet is megközelítheti az árfolyam.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél