TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szerdán az Egyesült Államok és Kína között aláírt megállapodás kapcsán a sajtóban jellemzően az amerikai álláspont köszön vissza, amely azt sugallja, hogy számukra kedvező megállapodást kötöttek, hiszen Peking több vállalást is tett, míg ők inkább csak szimbolikus dolgokban kötelezték el magukat. A helyzet viszont nem ilyen egyszerű.
Liu He kínai miniszterelnök-helyettes és Donald Trump amerikai elnök a kézjegyével ellátott dokumentumot mutatja a Kínával kötendő amerikai kereskedelmi egyezmény első szakaszának aláírási ünnepségén (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Hosszú huzavona után aláírták az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi megállapodást, amelyet igen optimistán első fázisként emlegetnek a washingtoni politikusok - azt hangsúlyozva, hogy a mostani egyezséget további szerződések követhetik.

Más kérdés, hogy Donald Trump így is alaposan felmagasztalja a megállapodást, folyamatosan kiemelve, hogy soha ekkora és ilyen jelentőségű egyezséget még nem kötött az USA. A mostani egyezség aláírásakor például azt mondta:

"A történelmi kereskedelmi egyezmény első szakaszának aláírásával korábban soha nem tett nagy jelentőségű lépést teszünk Kínával a kölcsönösen tisztességes kereskedelem jövője felé."

Az elnök szavai finoman fogalmazva túlzók, de az elnök pozitív hozzáállása ennek ellenére visszaköszön a sajtóbeszámolókban is, és sokan gondolják azt, hogy az USA két vállra fektette Kínát.

Miről állapodtak meg?

A dolgok persze nem feketék és fehérek, ezért érdemes először is azt megnézni, hogy a felek által szerdán szignált dokumentumban mi is szerepel. Az Egyesült Államok szempontjából a legfontosabb, hogy Peking 200 milliárd dollár értékű amerikai termék vásárlását vállalta a következő két évben. Ennek pedig számottevő része agrártermék, ami az elnök számára azért különösen fontos, mert az ország közép-nyugati részén található termelők elkötelezett támogatói. A kereskedelmi háború viszont őket különösen erősen sújtotta, így a kínai vásárlásokkal javulhat a helyzetük. A hírek szerint a 2017-es bázishoz képest fogják a kínaiak az importot növelni, amikor 186 milliárd dollár értékben vásároltak termékeket és szolgáltatásokat az USA-ból. Az összesen 200 milliárdos plusz költés pedig úgy jöhet össze, hogy 2020-ban 77 milliárddal, majd 2021-ben pedig 123 milliárd dollárral nagyobb értékben vásárolnak amerikai árukat és szolgáltatásokat. Ha teljesül, azzal már idén minden idők legnagyobb külkereskedelmi forgalmát bonyolítanák le. Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy Peking így is erős többlettel zár az Egyesült Államokkal szemben.

Érdekesség, hogy a megállapodás a fenti 200 milliárdos áru- és szolgáltatásvásárlásra is tett ajánlásokat, ezek szerint legjobban ipari termékekből növekedne a kínai import, abból ugyanis 77,7 milliárdos plusz költést vállaltak. Ahogy fent jeleztük, a mezőgazdaság is nyertese lehet, a megállapodásnak, hiszen 32 milliárd dollárral több agrárterméket vásárol majd Kína, érdekesség viszont, hogy korábban Donald Trump ennél nagyobb összegről beszélt. Ráadásul a korábban kivetett vám miatt visszaeső mezőgazdasági export sok termelőt veszélyeztetett - hogy ne csődöljenek be a fontos szavazónak számító farmerek, nagyon komoly állami szubvenciókkal tartották őket a víz felett. Ez az elmúlt évben 28 milliárd dollár kiadást jelentett az amerikai költségvetésnek, nagy kérdés, hogy a mostani megállapodással valóban rendeződik-e a helyzetük.

A megállapodásba bekerült egy olyan pont is, amely szerint Kína jobban védi a cégek és technológiák biztonságát, és fellépnek a szellemi tulajdon jogtalan felhasználói ellen. Ennek kapcsán még az amerikai szakértők is szkeptikusok, és azok a vélemények vannak túlsúlyban, hogy ami Peking számára fontos ipari, katonai technológia, ott a jövőben is állami szintű másolásra lehet számítani. Inkább olyan területeken számítanak előrelépésre, ahol nincs stratégiai érdek, így például a divat vagy a fogyasztói elektronika terén, esetleg termékhamisításoknál válhat szigorúbbá a kínai fellépés. Az USA azt is elérte, hogy az amerikai pénzügyi és autóipari cégek piacra jutásának feltételeit is enyhítették.

Hogy messze nem volt olyan komoly az egyezség, mint ahogy azt a közvéleménnyel szeretnék elhitetni, azt többek között az is jelzi, hogy a már kivetett vámokat nem törölték el, csupán az eredetileg tavaly év végén életbe lépő új tarifákat - amelyeket a bevezetés előtt felfüggesztettek - ússzák meg a kínaiak. Ha ugyanis a megállapodás valóban olyan átfogó és történelmi léptékű lenne, ahogy azt az elnök szeretné elhitetni, aligha maradhattak volna fenn ezek a sarcok. Pekingnek azzal kellett megelégedni, hogy lekerült róluk a deviza-manipulátor címke.

A politikusok nyernek vele

A BBC elemzése szerint egyébként a megállapodás legnagyobb nyertese Donald Trump, aki a szavazók előtt eljátszotta a kemény elnököt, aki nem fél szembe szállni az Egyesült Államok érdekeit veszélyeztető kínaiakkal. A megállapodást pedig úgy tudja kommunikálni, hogy térdre kényszerítette Pekinget. Ez pedig az idei elnökválasztási kampányban erős adu lehet, amikor mérlegre kerül az elnöki tevékenysége.

Trump mellett Hszi Csin-ping is a megállapodás nyertese, hiszen a független beszámolók szerint semmi olyat nem áldozott fel, amely Kína számára hátrányt jelentene. Így az amerikai import növelése nem fog fájni, hiszen a masszív külkereskedelmi többletből telik rá. Ha ennek keretében olyan gépeket, technológiákat tudnak beszerezni, ami segíti a gazdaságot, még előnyös is lehet nekik. A mezőgazdasági termékek növekvő behozatala is csak egy olyan folyamat formális keretbe foglalása, amelyre egyébként is sor került volna, hiszen a sertéspestis miatt Kína jelentős mennyiségű húst importál, de az utóbbi időben folyamatosan bővítették szójából is a behozatalt.

Az is inkább csak egy hangzatos dolog, hogy az amerikai pénzügyi és autóipari cégek piacra jutását megkönnyítik, hiszen olyan kedvezményeket ígértek nekik, amelyet más országok gyártói és szolgáltatói már rendre megkaptak. Így a kínai elnök is nagyon jól tudja majd kommunikálni, hogy túljártak Trump eszén.

Amerika viszont veszít

A korábban kivetett vámok viszont életben maradtak, így az átlag amerikai fogyasztó egyértelműen vesztese lett a megállapodásnak, hiszen a Kínából érkező termékek ára - legyen szó ruházati és divatcikkekről vagy éppen fogyasztói elektronikáról - vélhetőleg drágul, az importőrök ugyanis át fogják ezeket hárítani a vásárlókra.

Az áru- és szolgáltatás-vásárlás irányítottnak tűnik, így ebből csak a vállalatok egy szűkebb csoportja fog profitálni, a cégek többsége nem jár jól a megállapodással. A CBO (Congressional Budget Office – Kongresszusi Költségvetési Iroda) becslése szerint a vámok és a kereskedelmi háború okozta bizonytalanság 0,3 százalékkal csökkenti az amerikai gazdasági növekedést. Eközben 2018 óta az átlagos háztartások jövedelmét 580 dollárral fogta vissza.

Ami a vállalatokat illeti, nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy nagyon gyakran egy-egy globális értéklánc tagjaiként működnek (még ha esetleg az amerikai nagyvállalatok állnak is ennek a végpontjában), így a két ország közötti vámok az amerikai cégek eredményére és versenyképességére is hatnak. Ha esetleg ezeket átszervezve olyan országokba telepítik át a termelést, amelyet Trump nem sújtott extra vámmal (pl. Mexikó vagy Vietnám), az egyrészt csak hosszabb távon valósítható meg, másrészt szintén többletköltséggel jár.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél