TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Miután Kína a Huaweit ért amerikai korlátozásokra válaszul a héten bejelentette, hogy kisöpri az országból a külföldi informatikai cikkeket, egyre közelebbinek tűnik az internet kettéhasadása a két nagyhatalom által ellenőrzött területekre. Egy ilyen helyzeten azonban mindenki csak veszítene.
illusztráció

A kereskedelmi háború legutóbbi húzásaként Kína elrendelte a külföldi technológiai cikkek kisöprését az országból. A 3-5-2 nevű direktíva keretében három éven belül az összes kínai kormányhivatalban és állami intézményben helyi gyártásúra kell cserélni az idegen számítógépes eszközöket és szoftvereket, mely hatására az amerikai gyártók évi 150 milliárd dolláros megrendeléstől is eleshetnek. Ez, amellett, hogy a kínai techcégek helyzetbe hozására szolgál, bosszú is a Huawei-t érő amerikai szankciók miatt.

A Financial Times az újabb fordulatra borúlátó véleménycikkel reagált. Szerintük ebből még technológiai hidegháború is kerekedhet. Mint írják, a kínai függetenedési kísérlet végül USA- és Kína-domináns felekre oszthatja ketté az internetet, amiből semmi jó nem származik.

Kínában a függetlenedési szándék nem újkeletű, már több mint egy évtizede vannak ilyen húzások, csak eddig egyik sem volt ennyire széleskörű: teljes iparágak helyett egy-egy nyugati vállalatra korlátozódtak. Blokkolták már a Google-t és a Facebookot is, látszólag azért, mert a Kommunista Párt szerint a kínai rendszer rajtuk keresztül terjedő kritikája sérti a nemzetbiztonságot. Mindeközben viszont az általuk hagyott piaci űrt is egy közösségimédia-cég tölti be, a hazai Tencent - igaz, ez sokkal jobban ellenőrizhető.

Az FT szerint Kínának jobban kéne mérlegelnie a világgal való szakítás kockázatait, mert nagyon erősen be vannak ágyazva a globális termelési és kereskedelmi láncokba, mégpedig oly módon, hogy egyes esetekben a termékbehozatal sokszorosa a hazai gyártásnak. Az integrált áramkörök és optikai készülékek szegmensében például az import a hazai termelés ötszörösét teszi ki a McKinsey jelentése szerint.

A leválás az USA számára is kockázatos lenne. Mint írják, teljesen érthető a nemzetbiztonság felett érzett aggodalom, tekintve, hogy mennyire szoros szálak fűzik a kínai techszektort az államvezetéshez - a nyugati kormányoknak minden oka megvan arra, hogy óvatosan közelítsenek a 5G-rendszerek kiépítésénél a Huawei-jel való együttműködéshez. Azonban a kínai vállalatok teljes izolálása nem segíti a nemzetbiztonságot, és már most mutatkoznak jelek arra, hogy versenyre kel az amerikai- és a kínai-féle internet.

De a technológiai kereskedelem egy valóban globális játék, nagyon szorosan összefűzött ellátóláncokkal. Akkor tud a legjobban működni, ha engedélyeznek neki minden határon átnyúló együttműködést. Egy USA és Kína között nyíló szakadék minden céget érzékenyen érintene, a világ minden részén. Mind Washingtonnak, mind Pekingnek elemi érdeke, hogy megelőzze a fennálló rendszer széthasadását, mely ahhoz vezetne, hogy a vállalatok választani kényszerülnek amerikai és kínai regulációknak való megfelelés között. Egy technológiai hidegháborúnak nincsenek nyertesei, figyelmeztet a lap.

(Financial Times)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél