BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 9. 11:00

Kétségtelenül az Egyesült Királyságban csütörtökön esedékes voksolás a legfontosabb heti esemény, az ugyanis befolyásolhatja a január végére kiírt Brexitet. Sem a Fed-től, sem az Európai Központi Banktól nem várható kamatváltoztatás, de az üzenetek fontosak lesznek. Mint ahogy az inflációs adatok is, köztük a magyar az MNB lépéseire kihathat.

A múlt heti pozitív tőzsdei zárásokat követően az ázsiai börzék ezt a hetet is zöldben kezdték, az európaiak viszont mínuszban. Az arany 1465 dollár környékén vágott neki december második hetének, az olaj olcsóbbodott, az észak-amerikai (WTI) hordója 59, míg a Brent típusé a 64 dollár dollár alá ment, ezek összefüggésbe hozhatók a kínai export csökkenésével, azok ugyanis elemzők szerint a kereskedelmi háború negatív hatását tükrözi. A forint az euróval szemben a 331-es szint közelében állt. De lássuk, milyen események mozgathatják a héten a pénz- és tőkepiacokat.

1. Brexit-fókuszú brit parlamenti választások

A csütörtöki voksolás eredménye ugyanis az Egyesült Királyság EU-ból való, 2020. január 31-ére előirányzott kilépése szempontjából kulcsfontosságú lesz. Az esélylatolgatások a Boris Johnson vezette konzervatívok sikerét jelzik, erre az eshetőségre a font kétéves csúcsra erősödött az euróval szemben.

2. Fed- és EKB-kamatdöntés

Először az amerikai jegybak szerepét betöltő Fed határoz, ami a várakozások szerint az irányadó ráta tartása lesz, sőt 2021-ig már csak egy kamatvágást prognosztizál a piac, azt is legkorábban a jövő év második negyedévében. Csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) potentátjai is összeülnek, ez lesz Christine Lagarde első kamatdöntő ülése. Változás itt sem várható, ám a verdiktet ismertető sajtótájékoztatón kiderülhet, hogyan ítéli meg Lagarde az eurózóna állapotát. Ez azért is fontos, mert korábban az EKB új elnöke jelezte, a monetáris lazítás mellett költségvetési ösztönzőkre és az eurózóna gazdaságának megerősítésére lenne szükség. A két kamatdöntő ülés akár nagyobb elmozdulásokat is okozhat az euró-dollárárfolyamban – vélik a KBC Equitas elemzői.

3. USA-Kína: közel a megállapodás

Legalábbis Donald Trump gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szerint, feltéve, hogy Kína teljesíti a számára megszabott valamennyi feltételt. Ami azért érdekes, mert az amerikai elnök néhány nappal korábban utalt arra, hogy akár a 2020 novemberében esedékes elnökválasztás utánra is halasztódhat a paktum. Határidő nincs, de nyomást helyezhet a felekre, hogy közeledik december 15-e, amikor a korábbi bejelentések értelmében az USA megemelné a Kínával szemben kivetett vámtarifákat.

4. Inflációs adatdömping

A Központi Statisztikai hivatal kedden teszi közzé a hazai novemberi fogyasztóiár-indexet, de igazából az lesz az érdekes, hogy az adószűrt maginfláció eltávolodik-e a 4 százalékos szinttől, ami a 3 százalékos jegybanki inflációs cél toleranciasávjának a teteje. Ez az információ döntően befolyásolja a december 17-én ülésező Monetáris Tanács kamatdöntést, noha a 0,9 százalékos alapkamat változása nem valószínűsíthető, inkább egyéb eszközök bevetésére kerülhet sor. Kijönnek az amerikai számok is, a piaci konszenzus szerint a novemberi éves pénzromlás az októberinél magasabb, 2 százalékos lehetett. Csütörtökön pedig a német és a francia fogyasztóiár-index lehet piacbefolyásoló.

5. Ha szerda, akkor Saudi Aramco

A hét közepén ugyanis elindul a tőzsdei kereskedés a szaúd-arábiai cég 1,5 százalékos pakettjére, amelyet az elmúlt hetekben értékesítettek egy nyilvános kibocsátás során, összesen 25,6 milliárd dollárért.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Friss
hírlevél