TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kétségtelenül az Egyesült Királyságban csütörtökön esedékes voksolás a legfontosabb heti esemény, az ugyanis befolyásolhatja a január végére kiírt Brexitet. Sem a Fed-től, sem az Európai Központi Banktól nem várható kamatváltoztatás, de az üzenetek fontosak lesznek. Mint ahogy az inflációs adatok is, köztük a magyar az MNB lépéseire kihathat.

A múlt heti pozitív tőzsdei zárásokat követően az ázsiai börzék ezt a hetet is zöldben kezdték, az európaiak viszont mínuszban. Az arany 1465 dollár környékén vágott neki december második hetének, az olaj olcsóbbodott, az észak-amerikai (WTI) hordója 59, míg a Brent típusé a 64 dollár dollár alá ment, ezek összefüggésbe hozhatók a kínai export csökkenésével, azok ugyanis elemzők szerint a kereskedelmi háború negatív hatását tükrözi. A forint az euróval szemben a 331-es szint közelében állt. De lássuk, milyen események mozgathatják a héten a pénz- és tőkepiacokat.

1. Brexit-fókuszú brit parlamenti választások

A csütörtöki voksolás eredménye ugyanis az Egyesült Királyság EU-ból való, 2020. január 31-ére előirányzott kilépése szempontjából kulcsfontosságú lesz. Az esélylatolgatások a Boris Johnson vezette konzervatívok sikerét jelzik, erre az eshetőségre a font kétéves csúcsra erősödött az euróval szemben.

2. Fed- és EKB-kamatdöntés

Először az amerikai jegybak szerepét betöltő Fed határoz, ami a várakozások szerint az irányadó ráta tartása lesz, sőt 2021-ig már csak egy kamatvágást prognosztizál a piac, azt is legkorábban a jövő év második negyedévében. Csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) potentátjai is összeülnek, ez lesz Christine Lagarde első kamatdöntő ülése. Változás itt sem várható, ám a verdiktet ismertető sajtótájékoztatón kiderülhet, hogyan ítéli meg Lagarde az eurózóna állapotát. Ez azért is fontos, mert korábban az EKB új elnöke jelezte, a monetáris lazítás mellett költségvetési ösztönzőkre és az eurózóna gazdaságának megerősítésére lenne szükség. A két kamatdöntő ülés akár nagyobb elmozdulásokat is okozhat az euró-dollárárfolyamban – vélik a KBC Equitas elemzői.

3. USA-Kína: közel a megállapodás

Legalábbis Donald Trump gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szerint, feltéve, hogy Kína teljesíti a számára megszabott valamennyi feltételt. Ami azért érdekes, mert az amerikai elnök néhány nappal korábban utalt arra, hogy akár a 2020 novemberében esedékes elnökválasztás utánra is halasztódhat a paktum. Határidő nincs, de nyomást helyezhet a felekre, hogy közeledik december 15-e, amikor a korábbi bejelentések értelmében az USA megemelné a Kínával szemben kivetett vámtarifákat.

4. Inflációs adatdömping

A Központi Statisztikai hivatal kedden teszi közzé a hazai novemberi fogyasztóiár-indexet, de igazából az lesz az érdekes, hogy az adószűrt maginfláció eltávolodik-e a 4 százalékos szinttől, ami a 3 százalékos jegybanki inflációs cél toleranciasávjának a teteje. Ez az információ döntően befolyásolja a december 17-én ülésező Monetáris Tanács kamatdöntést, noha a 0,9 százalékos alapkamat változása nem valószínűsíthető, inkább egyéb eszközök bevetésére kerülhet sor. Kijönnek az amerikai számok is, a piaci konszenzus szerint a novemberi éves pénzromlás az októberinél magasabb, 2 százalékos lehetett. Csütörtökön pedig a német és a francia fogyasztóiár-index lehet piacbefolyásoló.

5. Ha szerda, akkor Saudi Aramco

A hét közepén ugyanis elindul a tőzsdei kereskedés a szaúd-arábiai cég 1,5 százalékos pakettjére, amelyet az elmúlt hetekben értékesítettek egy nyilvános kibocsátás során, összesen 25,6 milliárd dollárért.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél