TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kedden veszteséggel zártak a mértékadó tőzsdék, de úgy tűnik az ijedtségen gyorsan túltették magukat a piacok, szerdán ugyanis már komolyabb pluszokat láthatunk az európai börzéken. A befektetőket a szolgáltató szektorokról szóló adatok nyugtatták meg.
Bika - a masszív tőzsdei árfolyamemelkedések jelképe

Kedden még borús hangulat uralkodott a világ tőkepiacain, és úgy tűnt az egész decembert ez jellemezheti, ám szerdán varázsütésre eltűnt a pesszimizmus. Igaz, ehhez az is kellett, hogy néhány kedvező makroadat lásson napvilágot.

A hét második napján az európai és a tengerentúli tőzsdék irányadó tőzsdeindexei is komolyabb eséssel zártak. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 279,56 ponttal, 1,01 százalékkal, 27 503,48 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 20,61 ponttal, 0,66 százalékkal gyengült, és 3093,26 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 47,34 ponttal, 0,55 százalékkal lett alacsonyabb, 8520,64 ponton zárt. Szerdán viszont egy órával a nyitást követően rendre egy százalékos, vagy még azt is meghaladó pluszokat láthatunk. Mi okozta a pesszimizmust, és mi áll a fordulat mögött?

1; Mindenkire ráijesztett Trump
Az amerikai elnök, ahogy arról részletesen beszámoltunk igencsak elbizonytalanította a befektetőket, amikor kedden Londonban arról beszélt, hogy a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodás talán nem is annyira időszerű, és érdemes lenne azt a jövő évi választások utánra halasztani. Miután hónapok óta ez a befektetőket leginkább izgató kérdés, így nem csoda, hogy kisebb pánik alakult ki, hiszen a vámok fenntartása továbbra is bizonytalanságot okoz. Ez pedig világszerte visszafogja a gazdasági növekedést.

Arról nem is beszélve, hogy Trump az utóbbi egy-két hónap megengedőbb politikája után az elmúlt napokban ismét bekeményített, hiszen előbb dél-amerikai országok acéltermékeire vetett ki vámokat, majd a Franciaországból érkező importtermékeknél helyezett kilátásba büntetővámokat.

2; Hongkong miatt éleződik a feszültség
A kereskedelmi megállapodás csúszása mellett egy másik kérdés is feszültséget okoz a két világhatalom között, az amerikai kongresszus ugyanis újabb Kínát elítélő törvényt szavazott meg. A korábbi Hongongot támogató nyilatkozat után, melyet Trump ratifikált, most a xinjiangi fogolytáborok miatt emeltek kifogást. A törvény alapján több kínai politikust és üzletembert is kitilthatnak az Egyesült Államokból, az intézkedés kínai cégeket is érinthet. A kínai médiában „tigris papírnak” minősítették a törvényjavaslatot és megírták, hogy szerintük a kínai vezetés nem fél esetlegesen válaszcsapásokat eszközölni, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Trump ezzel ismét nehéz helyzetbe kerül, ha ratifikálna egy Kínát elítélő törvényjavaslatot, azzal megnehezítené egy kereskedelmi megállapodás megszületését a december 15-i határidő előtt, ha viszont nem támogatná, akkor a kongresszussal szállna szembe. Trump legutóbbi nyilatkozatai és tweetjei, amelyben hűteni próbálta a kereskedelmi megállapodás létrejöttének mielőbbi szükségességét, már jobban érthető ennek a dilemmának az ismeretében.

3; Kedvező adatok érkeztek Kínából
Héthavi csúcsot döntött a kínai szolgáltató szektor novemberben az exportmegrendelések bővülésének következményeként. A Caixin Insight Group kínai gazdaságkutató intézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének szerdán közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) ugyanis novemberben 53,5 pontra emelkedett az októberi 51,1 pontról, ezzel április óta a legjobb eredményt produkálva. Az adat meglepetést okozott, mivel elemzők a növekedés ütemének minimális gyorsulására, 51,2 pontra számítottak.

A mutató immár 2005 óta áll a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos érték felett. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index szintén gyorsuló növekedést mutatott: a múlt hónapban 53,2 pontra emelkedett az októberi 52,0 pontról. A novemberi eredmény a legmagasabb adat a múlt év februárja óta.

4; Továbbra is jól teljesít Európában a szolgáltató szektor
Délelőtt láttak napvilágot az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok novemberi szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexei. Ezek pedig összességében pozitív képet festettek, hiszen többnyire a várakozások felett voltak. Igaz azt is érdemes megemlíteni, hogy volt olyan adatsor, ami csak az alacsony konszenzus miatt festett jól, az előző hónaphoz képest gyengült. A befektetők viszont kitörő lelkesedéssel fogadták a számokat, és az irányadó európai indexek jelentősen megugrottak az adatok hatására.

5; Délután az amerikai adatokra érdemes majd figyelni
Ahogy az európai szolgáltatóipari adatokra adott reakció is jelezte, a befektetők érzékenyen reagálnak most a makroadatokra. Éppen ezért izgalmas lehet a kora délután napvilágot látó amerikai szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-index alakulása, ahogy az ADP novemberi amerikai foglalkoztatási jelentése is heves reakciókat okozhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
hírlevél