BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 4. 11:45

Kedden veszteséggel zártak a mértékadó tőzsdék, de úgy tűnik az ijedtségen gyorsan túltették magukat a piacok, szerdán ugyanis már komolyabb pluszokat láthatunk az európai börzéken. A befektetőket a szolgáltató szektorokról szóló adatok nyugtatták meg.

Bika - a masszív tőzsdei árfolyamemelkedések jelképe

Kedden még borús hangulat uralkodott a világ tőkepiacain, és úgy tűnt az egész decembert ez jellemezheti, ám szerdán varázsütésre eltűnt a pesszimizmus. Igaz, ehhez az is kellett, hogy néhány kedvező makroadat lásson napvilágot.

A hét második napján az európai és a tengerentúli tőzsdék irányadó tőzsdeindexei is komolyabb eséssel zártak. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 279,56 ponttal, 1,01 százalékkal, 27 503,48 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 20,61 ponttal, 0,66 százalékkal gyengült, és 3093,26 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 47,34 ponttal, 0,55 százalékkal lett alacsonyabb, 8520,64 ponton zárt. Szerdán viszont egy órával a nyitást követően rendre egy százalékos, vagy még azt is meghaladó pluszokat láthatunk. Mi okozta a pesszimizmust, és mi áll a fordulat mögött?

1; Mindenkire ráijesztett Trump
Az amerikai elnök, ahogy arról részletesen beszámoltunk igencsak elbizonytalanította a befektetőket, amikor kedden Londonban arról beszélt, hogy a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodás talán nem is annyira időszerű, és érdemes lenne azt a jövő évi választások utánra halasztani. Miután hónapok óta ez a befektetőket leginkább izgató kérdés, így nem csoda, hogy kisebb pánik alakult ki, hiszen a vámok fenntartása továbbra is bizonytalanságot okoz. Ez pedig világszerte visszafogja a gazdasági növekedést.

Arról nem is beszélve, hogy Trump az utóbbi egy-két hónap megengedőbb politikája után az elmúlt napokban ismét bekeményített, hiszen előbb dél-amerikai országok acéltermékeire vetett ki vámokat, majd a Franciaországból érkező importtermékeknél helyezett kilátásba büntetővámokat.

2; Hongkong miatt éleződik a feszültség
A kereskedelmi megállapodás csúszása mellett egy másik kérdés is feszültséget okoz a két világhatalom között, az amerikai kongresszus ugyanis újabb Kínát elítélő törvényt szavazott meg. A korábbi Hongongot támogató nyilatkozat után, melyet Trump ratifikált, most a xinjiangi fogolytáborok miatt emeltek kifogást. A törvény alapján több kínai politikust és üzletembert is kitilthatnak az Egyesült Államokból, az intézkedés kínai cégeket is érinthet. A kínai médiában „tigris papírnak” minősítették a törvényjavaslatot és megírták, hogy szerintük a kínai vezetés nem fél esetlegesen válaszcsapásokat eszközölni, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Trump ezzel ismét nehéz helyzetbe kerül, ha ratifikálna egy Kínát elítélő törvényjavaslatot, azzal megnehezítené egy kereskedelmi megállapodás megszületését a december 15-i határidő előtt, ha viszont nem támogatná, akkor a kongresszussal szállna szembe. Trump legutóbbi nyilatkozatai és tweetjei, amelyben hűteni próbálta a kereskedelmi megállapodás létrejöttének mielőbbi szükségességét, már jobban érthető ennek a dilemmának az ismeretében.

3; Kedvező adatok érkeztek Kínából
Héthavi csúcsot döntött a kínai szolgáltató szektor novemberben az exportmegrendelések bővülésének következményeként. A Caixin Insight Group kínai gazdaságkutató intézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének szerdán közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) ugyanis novemberben 53,5 pontra emelkedett az októberi 51,1 pontról, ezzel április óta a legjobb eredményt produkálva. Az adat meglepetést okozott, mivel elemzők a növekedés ütemének minimális gyorsulására, 51,2 pontra számítottak.

A mutató immár 2005 óta áll a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos érték felett. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index szintén gyorsuló növekedést mutatott: a múlt hónapban 53,2 pontra emelkedett az októberi 52,0 pontról. A novemberi eredmény a legmagasabb adat a múlt év februárja óta.

4; Továbbra is jól teljesít Európában a szolgáltató szektor
Délelőtt láttak napvilágot az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok novemberi szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexei. Ezek pedig összességében pozitív képet festettek, hiszen többnyire a várakozások felett voltak. Igaz azt is érdemes megemlíteni, hogy volt olyan adatsor, ami csak az alacsony konszenzus miatt festett jól, az előző hónaphoz képest gyengült. A befektetők viszont kitörő lelkesedéssel fogadták a számokat, és az irányadó európai indexek jelentősen megugrottak az adatok hatására.

5; Délután az amerikai adatokra érdemes majd figyelni
Ahogy az európai szolgáltatóipari adatokra adott reakció is jelezte, a befektetők érzékenyen reagálnak most a makroadatokra. Éppen ezért izgalmas lehet a kora délután napvilágot látó amerikai szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-index alakulása, ahogy az ADP novemberi amerikai foglalkoztatási jelentése is heves reakciókat okozhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
hírlevél