TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az USA és Kína közötti paktumra a befektetők első reakciója pozitív volt, noha még fontos részletkérdések várnak tisztázásra. Idehaza az lehet érdekes, hogy a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésén – ha nem is az irányadó ráta csökkentésével, de – egyéb eszközökkel reagál-e a novemberben magasabb inflációs adatra.
Donald Trump amerikai elnök. Forrás: MTI/AP/Oded Balilty

Meglátszódott az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi megállapodás pozitív hatása a tőzsdei árfolyamokon hétfő délelőtt. A sanghaji börze indexe több mint fél százalékkal emelkedett, igaz, ez a vártnál jobb makrogazdasági adatoknak is köszönhető volt. Az európai részvénypiacok fél-egy százalék közötti pluszban nyitottak, s a BUX is hamar pirosról zöldre váltott. Az aranynál szintén érződött, hogy a kereskedelmi paktum mérsékelte a befektetői kockázatokat, ennek köszönhető a pénz- és tőkepiaci feszültségek esetén menedékeszköznek használt sárga nemesfém iránti kereslet, s ennek következtében az árfolyam csökkenése. Az olajárak viszont felfelé indultak, miután a befektetők arra számítanak, hogy a kereskedelmi problémák enyhülése lökést adhat a világgazdaság lassuló szekerének, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) jegyzése a 60 dolláros határon állt, míg a Brent típusúé a 65 dollár felé vette az irányt. A forint az euróval szemben a 330-as szint alatt vágott neki az idei év utolsó teljes üzleti hetének. Amelynek fontosabb, piacokat várhatóan befolyásoló fejleményeit gyűjtöttük csokorba.

1. Kereskedelmi tárgyalások

Némi bizonytalanságot okozott egy meg nem erősített sajtóhír, miszerint a kínai kormánynak fenntartásai vannak, attól tart, hogy az alku a számára kedvezőtlen precedenst teremthet más kereskedelmi partnereknél is. Ám nem sokkal később a felek bejelentették, megállapodtak, hogy az Egyesült Államok fokozatosan csökkenti a kínai termékekre kivetett vámokat, illetve nem vezeti be a pótvámot, Kína pedig több amerikai, elsősorban mezőgazdasági terméket fog vásárolni. Az amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy haladéktalanul megkezdődik a második szakasz tárgyalása, nem fogják megvárni a jövő évi elnökválasztást. Szükség is van a megbeszélésekre, hiszen a jól értesült külföldi sajtó – lásd CNBC – szerint még fontos részleteket kell tisztázni.

2. Johnson-kormány 2.0

Az előző kormányához képest várhatóan három új miniszterrel akár már ma megalakulhat a friss kormány. Amely elsődleges feladata, hogy Boris Johnson elképzelésének megfelelően végrehajtsa a Brexit-megállapodást és a korábban kitűzött 2020. január 31-ei határidőig kivezesse az országot az EU-ból. Újabb teendő akadt azonban, mivel az SNP a vártnál jobban szerepelt Skóciában, ezért vezetője újra felvetette az elszakadás kérdését, melyről 2014-ben szavaztak utoljára. Erről Johnson november végén azt mondta, hogy a brit kormány tárgyalni sem lesz hajlandó a skót függetlenségről, a népszavazásról szóló kérvényt visszaküldik a feladónak.

3. Fontos makrogazdasági adatok

Kínában novemberben mind a termelési, mind a szolgáltató szektor éves szinten jobban bővült – 6,2 és 6,8 százalékkal –, mint októberben, a kiskereskedelmi forgalom pedig még ezeknél is jobban, 8 százalékkal. A gazdasági növekedés fokozódására utal, hogy a 4,5 százalékos infláció tizenegyedik havi mértéke jóval magasabb lett az idei év 2,8 százalékos átlagánál. Pozitívba fordult a kínai külkereskedelmi forgalom is novemberben, annak köszönhetően, hogy az export volumene 1,3, az importé 2,5 százalékkal nőtt.

Az Egyesült Államokban a következő napokban sorjázó adatok közül a feldolgozóipari, valamint a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexekre érdemes figyelni, amelyeknél egyelőre nem vár nagy változást a piac a novemberi értékhez képest – hívta fel a figyelmet a KBC Equitas elemzése. Napvilágra kerül a felülvizsgált harmadik negyedéves GDP is, amelyben várhatóan nem lesz nagy meglepetés, valamint kijönnek a lakáspiaci adatok, amelyek közül a jelzáloghitel-igénylések és az eladott lakások számának változása lehet fontos.

Az Eurózónában ugyancsak a feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexeknek lehet hatása, amelyek közül a legfontosabb szokás szerint a francia és a német lehet. Ugyanakkor a német IFO-index is fontos jelzés lehet az üzleti várakozásokról.

4. MNB-kamatdöntő ülés

Az biztosra vehető, hogy a 2016 májusa óta 0,9 százalékos jegybanki alapkamat mértéke kedden sem változik, sőt elemzők egészen 2021-ig nem várnak e tekintetben mozgást. Így is lehet azonban izgalom, például annak kapcsán, mit kommunikál a jegybank vezetősége a döntést követő sajtótájékoztatón. Ahol a legfrissebb inflációs jelentés főbb számait is megismerhetjük, a részleteket pedig majd csütörtök délelőtt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
hírlevél