BUX
35 549.03
-0.11%
-40.00
OTP
10 910.00
+1.39%
+150.00
MOL
1 798.00
-1.96%
-36.00
RICHTER
6 655.00
-0.67%
-45.00
MTELEKOM
381.00
-0.13%
+0.00
 
2019. december 13. 11:21

Sokadszor ígérte meg Donald Trump, hogy immár tényleg megállapodtak Kínával, és megkötik a kereskedelmi megállapodást, a tőzsdék pedig ismét kilőttek a hírre. Az is megnyugtathatja a befektetőket, hogy a brit választásokat követően a Brexit is lezárulhat.

Donald Trump, az USA elnöke

Pozitív napot zártak a világ tőzsdéi csütörtökön, Európában és a tengerentúlon is komoly emelkedés volt. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 220,62 ponttal, 0,79 százalékkal, 28 131,92 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutatója 26,93 ponttal, 0,86 százalékkal nőtt, és 3168,56 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 63,27 ponttal, 0,73 százalékkal erősödött, és 8717,32 ponton zárt.

Pénteken az ázsiai tőzsdéken folytatódott a hossz, a tokiói értéktőzsde irányadó mutatója, a Nikkei225 index 2,60 százalékos erősödéssel, 24 034 ponton zárt. Más régiós piacokon is nagyon pozitív volt a hangulat, például Sanghaj és Szöul is 1,5 százalékos, Hongkong pedig 2 százalékos emelkedéssel zárt.

Európában is folytatódott az erősödés, az irányadó indexek itt is 1,5 százalék körüli erősödést mutattak a délelőtti órákban. Az optimizmust az táplálja, hogy mindenki abban bízik, hogy hamarosan megszülethet egy korlátozott kereskedelmi egyezmény az Egyesült Államok és Kína között.

1; Trump – most már aztán tényleg
Csütörtökön Donald Trump szokásos Twitter üzenetében jelezte sokadszor, hogy megegyeztek Pekinggel és aláírás előtt áll a kereskedelmi megállapodás. Bár az elmúlt egy évben ez nem az első ilyen bejelentés volt, és a piacok eddig rendre kitörő örömmel fogadták Trump hasonló megnyilvánulásait, most mindenki készpénznek veszi az egyezséget.

2; Elsöprő konzervatív győzelem, jöhet a Brexit

A vártnál sokkal nagyobb győzelmet aratott Boris Johnson a brit választásokon. A Konzervatív Párt földcsuszamlás szerű győzelme nyomán az Egyesült Királyság nagy valószínűséggel elhagyja az Európai Uniót január 31-én. A brit konzervatív párt választási győzelmére erősödött a font a főbb devizákhoz, így például a dollárhoz és az euróhoz képest is péntek a reggeli kereskedésben. Az európai nyitás előtt a font 2,4 százalékkal, 1,3475 dollárra erősödött a csütörtöki 1,3161 dolláros záróértékéhez képest.

Noha számos szakértő a brit gazdaság problémáit vetítette korábban elő a brexit miatt, a helyzet talán nem olyan sötét. Donald Trump amerikai elnök ugyanis nem csak gratulált pénteken Boris Johnson brit miniszterelnöknek pártja elsöprő választási győzelméhez, de azt is közölte, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia erős kereskedelmi megállapodást köthet egymással, miután megszűnt a brit európai uniós tagság.

További árfolyamokat itt talál >>

3; Az EKB megkezdi az inflációs célkövetési rendszer felülvizsgálatát
Csütörtökön a várakozásoknak megfelelően döntött az EKB, és nem nyúlt az irányadó kamatokhoz. Az ezt követően tartott sajtótájékoztatón Christine Lagarde elmondta, hogy vannak arra utaló jelek, hogy az eurózóna gazdasága némileg stabilizálódik, ugyanakkor továbbra is lefelé mutatnak a kockázatok, de a korábbinál kevésbé hangsúlyosak. Az inflációs folyamatok az energiaárak alakulása miatt visszafogottak, az élénkítéséhez továbbra is monetáris stimulusra van szükség, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Ugyanakkor Lagarde felhívta rá a figyelmet, hogy a strukturális reformok folytatására, és erőteljes fiskális oldali támogatásra van szüksége az eurózóna gazdaságának. Az elnök bejelentette, hogy januárban megkezdik az inflációs célkövetési rendszer teljes körű felülvizsgálatát (erre utoljára 2003-ban került sor), melyet a tervek szerint év végén zárnak majd le, a felülvizsgálat részleteiről még nem született megállapodás.

4; Deflációs jelek Németországban
Németországban 2016 májusa óta legnagyobb mértékben csökkentek a nagykereskedelmi árak. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken azt közölte, hogy novemberben a nagykereskedelmi árak 2,5 százalékkal estek a tavalyi azonos hónaphoz képest. Szakértők is hasonló nagyságú zuhanást vártak az októberi 2,3 százalék csökkenés után. Novemberben a nagykereskedelmi árak a várakozásoknak megfelelően 0,1 százalékkal csökkentek októberhez viszonyítva, amikor szintén 0,1 százalékos csökkenést jegyeztek fel szeptemberhez képest.

5; OTP – irány a 16 ezres szint?
A Budapesti Értéktőzsde indexe csütörtökön is újabb csúcsra ugrott, majd a pénteki délelőtti kereskedésben további 1 százalékkal erősödött. A legnagyobb nyertese az emelkedésnek az OTP, amely szintén napról-napra magasabb csúcsokat ér el.
Kitarthat a csütörtöki jó hangulat, így tovább folytatódhat az emelkedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Varga Zoltán, az Equilor elemzője azt közölte, hogy a vezető részvények közül a rekord szinteken lévő OTP-nek a korábbi 15 250 forintos ellenállása immár támasz lehet, felfelé pedig akár a 16 000 forintos szintet is megpróbálhatja ostromolni a papír a következő napokban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
hírlevél