BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 13. 11:21

Sokadszor ígérte meg Donald Trump, hogy immár tényleg megállapodtak Kínával, és megkötik a kereskedelmi megállapodást, a tőzsdék pedig ismét kilőttek a hírre. Az is megnyugtathatja a befektetőket, hogy a brit választásokat követően a Brexit is lezárulhat.

Donald Trump, az USA elnöke

Pozitív napot zártak a világ tőzsdéi csütörtökön, Európában és a tengerentúlon is komoly emelkedés volt. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 220,62 ponttal, 0,79 százalékkal, 28 131,92 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutatója 26,93 ponttal, 0,86 százalékkal nőtt, és 3168,56 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 63,27 ponttal, 0,73 százalékkal erősödött, és 8717,32 ponton zárt.

Pénteken az ázsiai tőzsdéken folytatódott a hossz, a tokiói értéktőzsde irányadó mutatója, a Nikkei225 index 2,60 százalékos erősödéssel, 24 034 ponton zárt. Más régiós piacokon is nagyon pozitív volt a hangulat, például Sanghaj és Szöul is 1,5 százalékos, Hongkong pedig 2 százalékos emelkedéssel zárt.

Európában is folytatódott az erősödés, az irányadó indexek itt is 1,5 százalék körüli erősödést mutattak a délelőtti órákban. Az optimizmust az táplálja, hogy mindenki abban bízik, hogy hamarosan megszülethet egy korlátozott kereskedelmi egyezmény az Egyesült Államok és Kína között.

1; Trump – most már aztán tényleg
Csütörtökön Donald Trump szokásos Twitter üzenetében jelezte sokadszor, hogy megegyeztek Pekinggel és aláírás előtt áll a kereskedelmi megállapodás. Bár az elmúlt egy évben ez nem az első ilyen bejelentés volt, és a piacok eddig rendre kitörő örömmel fogadták Trump hasonló megnyilvánulásait, most mindenki készpénznek veszi az egyezséget.

2; Elsöprő konzervatív győzelem, jöhet a Brexit

A vártnál sokkal nagyobb győzelmet aratott Boris Johnson a brit választásokon. A Konzervatív Párt földcsuszamlás szerű győzelme nyomán az Egyesült Királyság nagy valószínűséggel elhagyja az Európai Uniót január 31-én. A brit konzervatív párt választási győzelmére erősödött a font a főbb devizákhoz, így például a dollárhoz és az euróhoz képest is péntek a reggeli kereskedésben. Az európai nyitás előtt a font 2,4 százalékkal, 1,3475 dollárra erősödött a csütörtöki 1,3161 dolláros záróértékéhez képest.

Noha számos szakértő a brit gazdaság problémáit vetítette korábban elő a brexit miatt, a helyzet talán nem olyan sötét. Donald Trump amerikai elnök ugyanis nem csak gratulált pénteken Boris Johnson brit miniszterelnöknek pártja elsöprő választási győzelméhez, de azt is közölte, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia erős kereskedelmi megállapodást köthet egymással, miután megszűnt a brit európai uniós tagság.

További árfolyamokat itt talál >>

3; Az EKB megkezdi az inflációs célkövetési rendszer felülvizsgálatát
Csütörtökön a várakozásoknak megfelelően döntött az EKB, és nem nyúlt az irányadó kamatokhoz. Az ezt követően tartott sajtótájékoztatón Christine Lagarde elmondta, hogy vannak arra utaló jelek, hogy az eurózóna gazdasága némileg stabilizálódik, ugyanakkor továbbra is lefelé mutatnak a kockázatok, de a korábbinál kevésbé hangsúlyosak. Az inflációs folyamatok az energiaárak alakulása miatt visszafogottak, az élénkítéséhez továbbra is monetáris stimulusra van szükség, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Ugyanakkor Lagarde felhívta rá a figyelmet, hogy a strukturális reformok folytatására, és erőteljes fiskális oldali támogatásra van szüksége az eurózóna gazdaságának. Az elnök bejelentette, hogy januárban megkezdik az inflációs célkövetési rendszer teljes körű felülvizsgálatát (erre utoljára 2003-ban került sor), melyet a tervek szerint év végén zárnak majd le, a felülvizsgálat részleteiről még nem született megállapodás.

4; Deflációs jelek Németországban
Németországban 2016 májusa óta legnagyobb mértékben csökkentek a nagykereskedelmi árak. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken azt közölte, hogy novemberben a nagykereskedelmi árak 2,5 százalékkal estek a tavalyi azonos hónaphoz képest. Szakértők is hasonló nagyságú zuhanást vártak az októberi 2,3 százalék csökkenés után. Novemberben a nagykereskedelmi árak a várakozásoknak megfelelően 0,1 százalékkal csökkentek októberhez viszonyítva, amikor szintén 0,1 százalékos csökkenést jegyeztek fel szeptemberhez képest.

5; OTP – irány a 16 ezres szint?
A Budapesti Értéktőzsde indexe csütörtökön is újabb csúcsra ugrott, majd a pénteki délelőtti kereskedésben további 1 százalékkal erősödött. A legnagyobb nyertese az emelkedésnek az OTP, amely szintén napról-napra magasabb csúcsokat ér el.
Kitarthat a csütörtöki jó hangulat, így tovább folytatódhat az emelkedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Varga Zoltán, az Equilor elemzője azt közölte, hogy a vezető részvények közül a rekord szinteken lévő OTP-nek a korábbi 15 250 forintos ellenállása immár támasz lehet, felfelé pedig akár a 16 000 forintos szintet is megpróbálhatja ostromolni a papír a következő napokban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
hírlevél